Crna Gora se polako gubi sa fudbalske mape

Samo pola sata Mihaila Perovića za Zarju protiv Lestera, minutaža je crnogorskih fudbalera u četvrtak veče na 24 meča Lige Evrope. Gdje su ostali?

21173 pregleda 105 reakcija 51 komentar(a)
Nikola Krstović je jedan od najtalentovanih crnogorskih igrača, ali ne igra u Zvezdi, Foto: Savo Prelević
Nikola Krstović je jedan od najtalentovanih crnogorskih igrača, ali ne igra u Zvezdi, Foto: Savo Prelević

Fudbalski festival od 24 utakmice, gdje je nastupilo 48 timova, oko 700 fudbalera - među njima, samo jedan iz Crne Gore, koji je igrao pola sata.

Liga Evrope je takmičenje u kojem se, između ostalog, predstavljaju nove nade evropskog i svjetskog fudbala, mladi igrači koji se probijaju na veliku scenu, koji će za sezonu, dvije ili tri biti oslonci klubova u eliti - Lige šampiona. Crnu Goru je u četvrtak veče u tom takmičenju prestavljao samo Mihailo Perović, napadač ukrajinske Zarje. Bivši fudbaler mađarskog Ujpešta, Voždovca i Budućnosti, 23-godišnjak, dobio je pola sata duela protiv Lestera na “King paueru”. Lijepo iskustvo protiv engleskog Premijerligaša, bez obzira na poraz Ukrajinaca 3:0.

Gdje su ostali?

Crna Gora, jasno, s obzirom na veličinu, broj fudbalera, nikada kvantitativno nije mogla da bude važan reprezent u “moru” igrača iz Brazila, Argentine, Francuske, Njemačke, Portugala i ostalih velikih fudbalskih zemalja, ali se u prošlosti uvijek nalazi poneko ko će barem zaigrati, samim nastupom skrenuti pažnju, zainteresovati selektora seniorske ili mlade reprezentacije...

Prije dvije noći je, međutim, dodirnuta donja tačka - samo pola sata od fudbalera koji nikada nije bio seniorski reprezentativac, koji je odigrao sedam utakmica za mladu selekciju.

Perović i još trojica igrača reprezentuju Crnu Goru Crnu Goru u Ligi Evrope - Aleksandar Boljević je, međutim, presjedio na klupi Standarda protiv Rendžersa (u posljednje vrijeme igra vrlo malo), Momčilo Raspopović takođe nije ulazio za Rijeku protiv Real Sosijedada, Nikola Krstović je bio među rezervama u sastavu Crvene zvezde protiv Hofenhajma vjerovatno samo zbog toga što je na klupi moglo da stane 12 igrača.

Od potencijalnih 360, dakle, samo 30 minuta u drugom po rejtingu evropskom takmičenju.

Noć i dvije ranije, u prvom po rejtingu, Ligi šampiona, dva crnogorska fudbalera su imala punu minutažu. Stefan Savić (29 godina) je nastupio za Atletiko u porazu od Bajerna 4:0, a Adam Marušić (28) za Lacio u pobjedi 3:1 protiv Borusije Dortmund. U pitanju su, međutim, “senatori”, baš kao i Stevan Jovetić, igrači koji su se davno razvili, koji jesu sadašnjost, ali nisu budućnost crnogorske reprezentacije, a i nisu klasični produkti crnogorske škole fudbala.

Drugim riječima - njihovih nasljednika nema, ne naziru se. Šta kada oni “prođu”?

Crnogorskih fudbalera više nema ni u ekipama iz regiona koje igraju evropska takmičenja, a to nikada ranije nije bio slučaj - zagrebački Dinamo je, na primjer, odmah proslijedio Stefana Milića Varaždinu, Zvezda je tek vratila Krstovića sa pozajmice Grafičaru, Raspopović nije prvotimac u Rijeci, a i da se Partizan plasirao u Ligu Evrope minutažu bi možda dobio samo 28-godišnji Aleksandar Šćekić (26-godišnji Igor Vujačić nije igrao ni minut ove sezone).

Ovakav trend uklapa se i sa ostalim trendovima, vezanim za crnogorski fudbal - timovi slave kada prođu jednu rundu kvalifikacija (za upravu Budućnosti je pobjeda protiv Astane najveća u istoriji u kluba), seniorska reprezentacija je dočekala da bude nadigrana u dva meča protiv Luksemburga, a mlada da bude pretposljednja u grupi od šest timova, samo ispred Farskih ostrva. Ovo je nova realnost crnogorskog fudbala, na svim nivoima, i ne treba više očekivati čuda - ona će, nažalost, uskoro biti samo teoretski moguća...

Žrijeb za SP - Crna Gora u 4. šeširu?

Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu održaće se 7. decembra u Cirihu, saopštila je FIFA.

Sastav šešira za žrijebanje biće poznat nakon rang-liste, koju će FIFA izbaciti 26. novembra - prema sadašnjem stanju, crnogorska reprezentacija trebalo bi da bude u četvrtom šeširu i malo je vjerovatno da će se nešto drastično promijeniti do narednog mjeseca. Biće izvučeno 10 grupa - pet sa šest, a pet sa po pet reprezentacija, od ukupno 55 evropskih nacionalnih selekcija.

Evropu će na Mundijalu predstavljati 13 reprezentacija. Deset prvoplasiranih ide direktno na SP, 10 drugoplasiranih igraće plej-of, zajedno sa dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje ne ostvare plasman preko “regularnih” kvalifikacija. Tih 12 selekcija biće podijeljene u tri grupe od po četiri tima - igraće se polufinale i finale, a tri pobjednika ići će na Mundijal.

Bonus video: