Iznenađujući derbi pod Goricom u kolu koje će ostati upamćeno

Prvi put u istoriji Telekom 1. CFL sve utakmice istog dana biće odigrane u različitim terminima. Budućnost želi da se revanšira Dečiću za poraz na startu, Sutjeska u Petrovcu, desetkovana Zeta gost Iskre...

13346 pregleda 0 komentar(a)
Dečić je 1. kolu na stadionu Koma nadigrao Budućnost, Foto: Savo Prelević
Dečić je 1. kolu na stadionu Koma nadigrao Budućnost, Foto: Savo Prelević

Drugi od četiri kruga Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige krenuće danas i prvi put u istoriji početak svake utakmice zakazan je u različitom terminu. Fudbalski maraton počinje u 13.30 sati pod Malim brdom duelom Petrovca i Sutjeske, a zatvara se derbijem pod Goricom, gdje u 19 časova Budućnost dočekuje Dečić.

Valjda i prvi put utakmica Budućnosti i Dečića nosi epitet derbija, ali na najveći stadion stiže jedini tim koji još nema poraz i koji je nadigrao prvaka u prvoj utakmici sezone na stadionu Koma (2:0). Dečić je najprijatnije iznenađenja sezone, ekipa koja je došla iz Druge lige, neporažena je završila prvi krug, a i plasirala se četvrtfinale Kupa Crne Gore nakon ubjedljive pobjede (5:1) u srijedu u Petrovcu.

Zato i u taboru aktuelnog šampiona naglašavaju da ih očekuje težak rival i derbi 10. kola, dok u Tuzima spuštaju loptu.

- Težak protivnik, najbolja ekipa u državi će nas ugostiti. Oni su i apsolutni favoriti, ali od mojih igrača ću samo tražiti da izađu hrabro na teren. Većeg stimulansa od utakmice sa aktuelnim šampionom na Gradskom stadionu ne treba da bude. Naravno da nam imponuje kada kažu da je ova utakmica derbi, jer to je znak da je Dečić dobro radio. To što okolina priča o našem kvalitetu me ne zanima, niti treba da nas zanima. Mi znamo da je svaka utakmica teška i da moramo da nastavimo da radimo, a moj posao je da ekipa bude fokusirana na naporan rad iz dana u dan - kazao je trener Dečića Edis Mulalić. On će konačan sastav znati tek nakon posljednjeg treninga.

- Imali smo tešku prethodnu prvenstvenu utakmicu u Petrovcu i težak teren, a potom laku na istom stadionu u Kupu. Ipak, trojica prvotimaca imaju lakše povrede i nakon posljednjeg treninga znaću na čemu sam - zaključio je Mulalić.

Osim motiva na stadionu šampiona, igrači Dečića imaće dodatni - da dobrom igrom i rezultatom čestitaju svom treneru 45. rođendan, a u prilog im ide i kadrovska situacija u Budućnosti - “plavi” su bez suspendovanih reprezentativca Igora Ivanovića i Draška Božovića, uz duže povrijeđene Nemanju Sekulića i Petra Vukčevića.

“Plavi” ipak u drugačijem ritmu dočekuju Dečić u odnosu na start sezone, pošto su izabranici Mladena Milinkovića drastično podigli formu i u nizu su od šest pobjeda u domaćim takmičenjima.

- Dečić nam je nanio prvi poraz, donekle nas je poremetio pred start u Evropi i sigurno sa velikim nestrpljenjem želimo da mu se revanširamo. Dugo već pratimo rezultate protivnika, tako da znamo da neće biti lako. Protivnik igra dobro, zna da igra na rezultat i nije slučajno na poziciji na kojoj se nalazi. Dečić ima veliki motiv kao i svi koji dođu na Gradski stadion, ali vjerujem da će moja ekipa odigrati pametno, disciplinovano i takmičarski i da će produžiti niz od šest pobjeda - rekao je Milinković.

“Plavi“ sada dijele lidersko mjesto sa Podgoricom sa 18 bodova i imaju utakmicu manje, dok je Dečić treći na tabeli sa bodom manje nakon prvog kruga takmičenja.

- Znali smo da ekipa nije u pravoj formi na početku sezone, potom su nas poremetili brojni pozivi igrača u reprezentacije. Svi znamo koliko su Draško i Igor bitni za igru naše ekipe, ali vraća se Petar Grbić i nadam se da će igrači koji dobiju šansu da je iskoriste. Protiv Dečića moramo da budemo motivisani, čvrsti i agresivni. Rezultati Dečića za mene nisu iznenađenje, jer smo prošle sezone sa ekipom iz Tuzi dok je bila u Drugoj ligi odigrali dvije prijateljske utakmice. Vidjeli smo da ljudi koji vode klub imaju viziju a to je bitno u fudbalu - zaključio je Milinković.

U 14 sati Rudar dočekuje Jezero, dok od 16 časova lider Podgorica gostuje gradskom rivalu OFK Titogradu. Sat kasnije Iskra će ugostiti desetkovanu Zetu. Zećani su oslabljeni brojnim suspenzijama - Goran Milojko, Zoran Aković, Vasko Kalezić, Janko Simović, Srđan Krstović, Mijat i Matija Lambulić van zapisnika su za utakmicu u Danilovgradu.

Titograd, inače, traži u 10. kolu put do tek druge pobjede.

- Na nekim mečevima smo igrali dobro, ali nismo imali ono što je najbitnije - rezultat. Vjerujem da ćemo konačno imati sve što nam je potrebno - i igru i rezultat, jer ova ekipa sa ovakvim igračima to jednostavno mora da uradi - kazao je defanzivac Titograda Ermin Alić.

Fudbalski dan otvara Petrovac sa Sutjeskom koja igra sve bolje i na tri boda je ispod lidera Podgorice. Petrovac još nema pobjedu. Ipak, u prvom kolu kraj Bistrice je Petrovac postigao tri gola i osvojio je bod

- U prvom kolu su nam napravili problem, ali smatram da smo neuporedivo kvalitetenija ekipa i ukoliko odigramo kao u prethodnim utakmicama onda ne bi trebalo da imamo problema - naglasio je Aleksandar Šofranac, štoper Sutjeske.

35 puta sastali su se Budućnost i Dečić u samostalnoj Crnoj Gori, računajući prvenstvene i Kup utakmice. Bududućnost je ostvarila 28 pobjeda, Dečić tri, a četiri meča završena su neriješenim rezultatom. Jednu od tri pobjede Tuzani su ostvarili prije tri i po godine pod Goricom - 1:0, baš pod Edisom Mulalićem

Kom spremio revanš Bokelju

Danas će biti odigrane i utakmice 12. kola Aplitudo 2. Crnogorske fudbalske lige, ali za razliku od Telekom 1. CFL - svih pet mečeva počeće u istom terminu (13.30).

Jedan od najzanimljivijih mečeva igra se na Zlatici, gdje lider Kom dočekuje Bokelj i želi da se revanšira Kotoranima za nedavni teža poraz u Kupu (3:0). Bokelj je loše počeo sezonu i nakon 11 kola osvojio je svega 11 bodova, samo tri više od opasne zone. Derbi, barem po pozicijama na tabeli, igraju drugoplasirani Arsenal i trećeplasirani Mornar. Tivćani su na vrhu poravnati sa Komom, uz slabiju gol-razliku, dok Barani kasne šest bodova za vodećim dvojcem. U 12. kolu sastaju se još Grbalj - Berane, Igalo - Drezga i Jedinstvo - Ibar.

Bonus video: