Konte i Murinjo - istorija konfrontacije

"Da skačeš kod 1:0 je OK, ali kod 4:0... To je ponižavajuće", šapnuo je Murinjo Konteu na uvo oktobra 2016, čime je i zvanično počeo sukob dva vrhunska trenera
53 pregleda 1 komentar(a)
Žoze Murinjo i Antonio Konte, Foto: Reuters
Žoze Murinjo i Antonio Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2018. 13:41h

Klovn, senilni starac, mali čovjek - samo su neki od epiteta kojim su jedan drugog „počastili” Žoze Murinjo i Antonio Konte posljednjih dana. Sukob trenera Mančester junajteda i Čelsija poprimio je široke, epske razmjere - zabavlja, ali i iznenađuje englesku i evropsku fudbalsku javnost.

Počeo je još krajem 2016, nastavio se u 2017. godini, a potpuno je eskalirao na početku 2018. godine.

Evo kako je nastao i kako se odbijao verbalni rat dvojice vrhunskih trenera.

23. oktobar 2016: Murinjo i Konte srdačno su se izgrlili i rukovali prije duela Čelsi - Mančester junajted, njihovog prvog susreta u Engleskoj. Konfrontacije su, međutim, počele nakon susreta.

„Kod 1:0 je u redu, ali kod 4:0... To je ponižavajuće za mene”, šapnuo je na uvo Murinjo Konteu, aludirajući na njegovo burno radovanje i koketiranje sa publikom kod četvrtog gola Ćelsija.

„Nikom se nisam ismijavao, slavio sam pobjedu svog tima”, kazao je Konte nakon meča.

12. februar 2017: Konte je istakao da mu se „ne sviđaju Murinjove šale”, pošto je trener Mančester junajteda ustvrdio da je „teško uhvatiti Čelsi na kontranapade, jer se radi o defanzivnom timu”.

14. mart 2017: Junajted je opet poražen na gostovanju Čelsiju, 1:0 u FA Kupu, a navijači londonskog kluba nazivali su Murinja “Judom”. On im je odgovorio podižući tri prsta - aludirajući na tri titule koje je donio Čelsiju.

„I dalje sam broj jedan. Kada neko dođe i osvoji više od tri titule, onda ću biti broj dva”.

29. jul 2017: Konte je rekao da će se potruditi da izbjegne 'Murinjovu sezonu', u pokušaju da odbrani titulu. Murinjo je sezonu ranije dobio otkaz u Čelsiju zbog loših rezultata, samo nekoliko mjeseci pošto je osvojio titulu.

31. jul 2017: Murinjova reakcija stigla je brzo: „Mogu da mu odgovorim na mnogo različitih načina, ali ne želim da izgubim kosu pričajući o Konteu”.

Murinjo je aludirao na to što je Konte još prije 10-ak godina presadio kosu.

15. oktobar 2017: Murinjo je indirektno prozvao Kontea da samo kuka zbog povreda, Italijan mu je odbrusio da „gleda svoj tim i svoja posla”.

4. januar 2018: Murinjo je izjavio da “ne želi da se ponaša kao klovn na aut-liniji”, ali nije jasno da li je mislio da Konteova burna radovanja nakon golova.

5. januar 2018: Konte se ipak prepoznao: „On je senilni starac, očigledno da je zaboravio kako se ponašao u prošlosti”.

6. januar 2018: Murinjo je na konferenciji za novinare pojasnio da nije mislio na Kontea kada je spomenuo klovna, a usput je i dodao: „Ono što se meni nikad nije dogodilo, i sigurno se neće dogoditi, jeste da budem osumnjičen da sam namještao utakmice”.

Konte je bio pod istragom italijanskih vlasti, bio je suspendovan četiri meča, jer je navodno znao, a nije prijavio, da je utakmica namještena, dok je bio trener Barija. Istraga je, međutim, obustavljena.

7. januar: „Kada želite nekog da povrijedite, a pri tome znate potpunu istinu, znate i šta je sud odlučio povodom toga, onda znači da ste mali čovjek”, kazao Konte.

9. januar: Opet se oglasio Italinan, istakavši da zaključuje polemiku. „Murinjo je koristio prejake riječi i to nikada neću zaboraviti. Naš sukom je ličan i ne treba da intervenišu klubovi ili trenerske organizacije”

Bonus video: