Maradona slavi 60. rođendan i ima jednu želju - da desnom rukom postigne gol Englezima

"Sanjam da mogu da postignem još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom," rekao je u razgovoru za Frans fudbal

5012 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIFA
Foto: FIFA

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Argentinac Dijego Armando Maradona, danas je napunio 60 godina.

Iako je bio poznat po, blago rečeno, uživanju u životu, Maradona će rođendan proslaviti skromnije nego u prošlosti, a svi mu žele samo jednu želju, a to je zdravlje.

Maradona je trenutno u samoizolaciji, jer je njegov tjelohranitelj bio pozitivan na koronavirus.

Nažalost, on je jedan od najugroženijih po svim kriterijumima. Preživio je dva srčana udara i prebolio hepatitis, imao je problema s prekomjernom težinom, bio je u klinikama za odvikavanje od alkohola, droga...

Na pitanje šta želi za svoj rođendan, Maradona se našalio:

"Sanjam da mogu da postignem još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom," rekao je u razgovoru za Frans fudbal.

Jedan im je već dao i to lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice.

Upravo su golovi koje je postigao Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" Pitera Šiltona i podignutom rukom iznad glave poslao loptu u mrežu.

Tuniski sudija Ali Bin Naser je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke"," kazao je tada.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovini, a onda je nanizao četiri suparnička fudbalera i golmana. Nevjerovatan gol kasnije je proglašen golom vijeka.

"Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz fudbal. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji", rekao je.

Maradona se smatra jednim od najboljih na svijetu svih vremena. Bez obzira na pojavu Lea Mesija i Kristijana Ronalda, pitanje ko je stvarno najbolji po mnogima je samo jedno - Maradona ili Pele?

Za Maradonu odgovor je jednostavan.

"Za mene će Pele uvijek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sporistom, Airton Sena je bio ispred njega. Dakle, bilo da se radi o najboljem fudbaleru ili najboljem sportisti u Brazilu, Pele će uvijek biti drugi," kazao je u jednom razgovoru.

Nahvalio je i Mesija i Ronalda.

"Mesi i Ronaldo trenutno su iznad svih ostalih igrača. Nitko nije u stanju učiniti pola onoga što oni mogu," rekao je.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. u Lanusu kao peto od osmoro djece, ali je odrastao u Vilja Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Ajresa.

"Kiša je padala više iznutra nego izvana", rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu.

U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela porodica: Dijego senior i Tota, Dijego mlađi, njegove četiri starije sestre i tri mlađe braće i sestara.

Brzo je nadmašio lokalno okruženje, sa 15 je već igrao za Argentinos juniors, sa 16 je debitovao u dresu "gaučosa", a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike.

Nakon pet godina u Argentinosima, 1981. se preselio u Boka juniors. Iako su Bokini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barselonu, a zatim u Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva. Igrao je i za Sevilju, Njuels, a karijeru je završio kod kuće, u Boki.

Trenersku karijeru je započeo u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine.

Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa, a trenutno je za kormilom Gimnasije La Plate.

Međutim, kao trener bio je mnogo manje uspješan, čak neuspješan.

Jedan od najvećih fudbalera koje je svijet ikad vidio, pretrpio je i bezbroj neuspjeha i skandala tokom godina koji su prijetili da će zauvijek okaljati njegovo nasljeđe.

No, kao što je i sam Maradona izjavio, lopta se ne može zaprljati. Bez obzira na sve njegove incidente, ludorije, te probleme s alkoholom i drogom, on ostaje fascinantna figura.

"Njegov talent i divlji način života pratili su ga od malih nogu. Jednostavno nije moglo završiti drugačije", rekao je njegov bivši saigrač u argentinskoj selekciji i Boki, Ugo Peroti.

Bonus video: