Bijeg Budućnosti ili priključak Sutjeske

Podgoričani u najvećem crnogorskom derbiju imaju šansu da glavnom rivalu pobjegnu šest, uz utakmicu manje eventualno i devet bodova. Podgorica i Dečić čekaju remi, ili trijumf Sutjeske, da opet preuzmu vrh ako slave protiv Petrovca, odnosno Iskre

8639 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Prošle sezone je dominirala Budućnost, prije dvije godine Sutjeska, sada se još utvrđuju pozicije - Podgoričani uoči današnjeg derbija kraj Bistrice (16 sati) imaju tri boda više od Nikšićana, uz utakmicu manje, a razlika je i u tome što dva najveća crnogorska kluba nakon 10 kola na tabeli razdavaju ekipe Podgorice i Dečića.

Kako god, Budućnost bi trijumfom napravila prvi veliki bijeg u odnosu na najvećeg konkurenta (umakla bi šest bodova, uz utakmicu manje eventualno i devet), dok bi se Sutjeska pobjedom, nakon promjenjivig prvog kruga prvenstva, potpuno vratila u igru za najviši plasman.

Remi bi, s druge strane, odložio najavu raspleta, ali i možda omogućio Podgorici (dočekuje Petrovac, 15 sati) ili Dečiću (dočekuje Iskru, 18 h) da opet preuzmu lidersku poziciju. Dva tima koja su najveća iznenađenja sezone trenutno imaju po bod manje od vodeće Budućnosti.

U 11. kolu Telekom 1. CFL danas igraju još Zeta - Jezero (16 sati) i OFK Titograd - Rudar (17 h).

GILJEN: POKAZAĆEMO KOLIKO VRIJEDIMO

Sutjeska ima bodovni zaostatak u odnosu na Budućnost, ali i tri vezana poraza protiv najvećeg rivala, u kojima nije postigla ni gol. Izabranici Dragana Radojičića imaju danas na svom, doduše praznom stadionu, šansu da dokažu da nisu tako inferiorni kako pokazuju posljednji rezultati.

Kapiten Nikšićana Vladan Giljen ističe da pozicije dva tima na tabeli nikada nisu bile odlučujući faktor kada se sastanu Sutjeska i Budućnost.

- Derbi je uvijek derbi - posebna utakmica, bez obzira na mjesta na tabeli i situaciju u ekipama. I mi i Budućnost ulazimo u meč s imperativom pobjede, s tim što bi njima vjerovatno odgovarao i remi, jer imaju tri boda više i utakmicu manje koju će riješiti u svoju korist. Imamo problema sa povredama, ali igrači koji izađu na teren biće motivisani i daće sve od sebe - kazao je Giljen.

Napadači Božo Marković i Milivoje Raičević su povrijeđeni, ostali bi trebalo da budu spremni - uključujući i oporavljenog Damira Kojaševića.

- Neočekivano smo izgubili bodove na nekim ranijim mečevima, moramo da pokušamo da to nadoknadimo. Neće biti lako, Budućnost ima odlilne indivudualce, odlično je vođena sa klupe, ali mi smo sigurni u svoj kvalitet i uvjeren sam da ćemo pokazaćati koliko vrijedimo - kazao je Giljen, čija ekipa nema poraz na prethodnih pet utakmica, u kojima je tri puta remizirala.

MIRKOVIĆ: DA DOKAŽEMO DA SMO NAJBOLJI

A seriju Budućnosti od četiri vezana trijumfa prekinuo je Dečić, koji je uprkos dva gola zaostatka odnio bod sa stadiona pod Goricom prošle nedjelje.

“Plavi” su, ipak, u solidnom ritmu, u domaćem šampionatu nemaju poraz još od avgusta, a čak i kada ne pobijede brojem stvorenih šansi pokažu da u našoj ligi u svakom momentu, svakom protivniku, mogu da daju gol.

Protiv Sutjeske su u seriji od tri pobjede.

- To nam daje neku psihološku prednost, kao i trenutno stanje na tabeli, gdje smo prvi uprkos tome što imamo utakmicu manje. Igramo sve bolje i bolje i nema razloga da neke igre iz prethodnog perioda ne ponovimo u derbiju, kako bismo dokazali da smo najbolji u Crnoj Gori - kazao je vezisza Budućnosti Luka Mirković.

I Budućnost je oslabljena - nema duže povrijeđenih Petra Vukčevića i Nemanje Sekulića, kao ni “svježe” povrijeđenih Petra Grbića i Vasilija Terzića.

- Nadam se da ćemo nadomjestiti njihov izostanak - bilo bi lijepo da nastavimo pozitivan niz u najvećem derbiju. Želimo da upišemo nova tri boda i da se polako odvojimo od drugoplasirane ekipe - dodao je Mirković, koji je prije dvije godine u derbiju kraj Bistrice postigao dva gola, koja na kraju nisu bila dovoljna za pobjedu (Sutjeska izjednačila 2:2).

Sada će, kako ističe, presuditi detalji.

- Moramo da budemo koncetrisani tokom svih 90 minuta. Derbi je derbi - može da ga prelomi jedna sitnica. Nadam se da ćemo iskoristiti i najmanju grešku protivnika - zaključio je Mirković.

51 meč u prvenstvu i Kupu odigrali su Budućnost i Sutjeska u samostalnoj Crnoj Gori. Budućnost je uspješnija - ostvarila je 24 pobjede, od čega devet na stadionu kraj Bistrice, 16 puta je bilo neriješeno, dok je Sutjeska slavila 11 puta. Uprkos ovoj razlici, dva tima su izjednačena po broju titula - po četiri.

Parovi 11. kola

PODGORICA - PETROVAC (15 h)

Sudija: Miloš Bešović Podgorica

SUTJESKA - BUDUĆNOST (16)

Sudija: Mileta Šćepanović Podgorica

ZETA - JEZERO (16)

Sudija: Dalibor Vujisić Podgorica

OFK TITOGRAD - RUDAR (17)

Sudija: Radoje Pajović Podgorica

DEČIĆ - ISKRA (18)

Sudija: Nikola Dabanović Podgorica

Bonus video: