Sjećanje na posljednju veliku generaciju eks-sovjetskog fudbala

Bio je 5. novembar 1997, u Barseloni je gostovao Dinamo Kijev - bila je to noć kada je zvijezda Andreja Ševčenka počela da sija

10695 pregleda 0 komentar(a)
Fernando Kouto i Andrej Ševčenko na meču u Barseloni, Foto: Twitter
Fernando Kouto i Andrej Ševčenko na meču u Barseloni, Foto: Twitter

U trećem kolu grupe G Lige šampiona večeras (21:00h) igraju Barselona i Dinamo Kijev. I uoči meča nema puno nepoznanica - Barsa je favorit, desetkovani gosti - doputovali sa 13 igrača - će da se brane i eventualni bod biće veliki uspjeh za ekipu Mirčee Lučeskua. Ali, duel ovih timova budi sjećanja na neka druga vremena, na period kada je Dinamo imao ekipu koja je stizala do nokaut faze Lige šampiona i koja je znala da odigra neke fantastične mečeve. A jedan od njih odigran je, prije 23 godine, 5. novembra 1997. godine upravo na “Nou Kampu“.

Do grupne faze Lige šampiona u sezoni 1997/1998 i Barselona i Dinamo stigli su preko kvalifikacija. Ukrajinci su eliminisali velški Beri taun i danski Brondbi, dok španski tim nije imao problema sa letonskim Skontom. Žrijeb ih je smjestio u grupu u kojoj su bili još Njukasl i PSV.

BARSELONA JE ŽELJELA REVANŠ, A DOBILA JOŠ JEDNU LEKCIJU

Nakon tri kola, a uoči duela u Španiji, klubovi su bili na suprotnim stranama tabele - Dinamo prvi, Barselona zakucana za četvrto mjesto. Kolo prije duela u Kataloniji ukrajinski tim je na domaćem terenu pregazio “blaugranu” - 3:0. Očekivalo se da Barsa kod kuće odigra bolje i donekle uspije da se iskupi za poraz...

Španski tim bio je bez nekih standardnih prvotimaca, ali sa Rivaldom i Figom u prvoj postavi. A sve ih je te večeri zasjenila buduća velika zvijezda. Tada mladi, dvadesetjednogodišnji, Andrej Ševčenko, dijete Dinama, koji je sa deset godina došao u klub opčinio je publiku, postigao het-trik i nagovijestio da će biti igrač svjetske klase. Prvo je u devetom minutu glavom matirao Vitora Baiju, koji je odletio u prazno, da bi u 32. ponovo nadvisio portugalskog čuvara mreže. Treći gol postigao je iz penala minut prije odlaska na odmor. Prethodno ga je u šesnaestercu, nakon prodora oborio Serđi. Konačan rezultat i “poker“ Dinama, a potop Barse potpisao je Serhij Rebrov. Legendarni Valerij Lobanovski sa klupe je mirno posmatrao meč.

Dinamo je te sezone prošao grupu i stigao do četvrtfinala, ali je eliminisan od Juventusa. Prvi meč u Torinu završen je 1:1, da bi u revanšu italijanski tim slavio 4:1 uz het-trik Pipa Inzagija. “Stara dama” je zatim došla do finala, ali je u meču za trofej, golom Peđe Mijatovića pehar uzeo madridski Real.

NAREDNE SEZONE NA PUTU DO FINALA ISPRIJEČIO SE BAJERN

Ševčenko je sezonu 1997/1998 završio sa 33 postignuta gola. I ostao u Dinamu sa kojim je u Ligi šampiona naredne sezone otišao korak dalje. U grupi sa Arsenalom, Lansom i Panatinaikosom rutinski je osvojio prvo mjesto. Protivnik u četvrtfinalu bio je šampion Evrope, Real Madrid. I ponovo je Ševa pokazao o kakvoj klasi se radi. Postigao je gol u remiju u prvom meču u Madridu (1:1), a onda je u revanšu dva puta matirao Boda Ilgnera i odveo Kijevljane u polufinale, gdje im je protivnik bio minhenski Bajern. Nakon 3:3 u prvoj utakmici - Ševčenko dva puta strijelac - Bajern je u drugom meču, na svom terenu, golom Marija Baslera, slavio minimalnim rezultatom i otišao u finale, gdje je u čuvenom meču, upravo na “Nou Kampu“ izgubio od Mančester junajteda.

Dinamo više nikada nije bio blizu finala nekog evropskog takmičenja, a Ševčenko je po završetku sezone otišao u Milan.

ZBOG SKANDALA IZBAČENI IZ EVROPE

Andrej Ševčenko je samo jedan od igrača sjajne generacije Dinama. Okosnicu ekipe, koja je od 1993. do 2001. bila šampion Ukrajine činili su, između ostalog, Aleksandar Šovkovski, njegov imenjak Golovko, te Gruzijac Kaha Kaladze, Andrej Gusin (poginuo 2014. u saobraćajnoj nesreći), Valentin Bjalkevič (preminuo 2014.) i Serhij Rebrov. A malo je nedostajalo da Dinamo i ne zaigra u Ligi šampiona, jer je 1995. bio u centru skandala. U kvalifikacijama za pomenuto takmičenje eliminisali su danski Alborg, ali ih je Uefa izbacila, jer su potkupili španskog sudiju Antonija Lopesa Nijeta. Zabrana je prvobitno iznosila tri godine, da bi potom bila ublažena na godinu dana.

Valerij Lobanovski - učitelj

Na klupi kijevskog Dinama sjedio je Valerij Lobanovski, igračka i trenerska legenda, jedna od najznačajnijih fudbalskih ličnosti Sovjetskog saveza. U tri navrata je vodio Dinamo, a sa njim na klupi Kijevljani su 1975. savladali Ferenvaroš u finalu Kupa pobjednika kupova (KPK) i postali prva ekipa iz SSSR-a koja je osvojila evropski trofej. Uspjeh je ponovljen u drugom mandatu Lobanovskog, 11 godina kasnije - ovog puta protivnik u finalu KPK-a bio je madridski Atletiko, da bi iste godine listi trofeja dodali evropski Superkup. I to je jedan od razloga - pored pregršt šampionskih titula i kupova - zašto je Dinamo najuspješniji fudbalski kolektiv u SSSR-u. U trećem i posljednjem mandatu Lobanovskog pomenuto polufinale LŠ 1999. bilo je najveći domet. Preminuo je 2002. godine.

Bonus video: