Imamo kvalitet, nemamo kvantitet, ali jednom će se sve poklopiti

Crnogorski vezista Nebojša Kosović nakon titule sa Kairatom spreman za pobjede i u nacionalnom dresu. Nada se da će i u reprezentaciji dočekati veliki rezultat

5099 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Nebojša Kosović na meču sa Luksemburgom, Foto: Savo Prelević
Nebojša Kosović na meču sa Luksemburgom, Foto: Savo Prelević

U odličnom raspoloženju, svjež i odmoran, crnogorski vezista Nebojša Kosović pridružiće se sjutra početku reprezentativnih priprema u novembarskoj akciji “hrabrih sokola”.

Kosović je dobio poštedu nakon proslave titule sa Kairatom u Kazahstanu, pa će imati dovoljno vremena da se prirpemi za predstojeće obaveze - prijateljsku utakmicu sa Kazahstanom 11. novembra, a potom i dva završna meča u Ligi nacija sa Azerbejdžanom i Kiprom.

Kosović je nizom od šest pobejda sa Kairatom prekinuo dominaciju Astane i klubu je donio treću titulu prvaka u istoriji.

- Dobio sam slobodno i preskočiću jednu utakmicu u klubu, a po povratku imamo još dvije prije polumjesečnog odmora. Stigao sam čak da posjetim porodicu i prijatelje u Nikšiću. Osjećam se odlično, jer je mom dolasku prethodio lijep doček naših navijača pred Centralnim stadionom u Almatiju a potom i svečana večera za članove kluba. U njemu je sve kako se samo poželjeti može, baš kao i u Almatiju, modernom gradu sa oko dva miliona stanovnika, koji pruža sve potrebne sadržaje za kvalitetan život, kao i za djecu, što mi je jako važno zbog sina Nikite. Ugovorom sam vezan do decembra a onda ćemo da sjednemo. U svakom sučaju, formom i igrama zadovoljni su i u klubu, a imao sam učinak od po četiri gola i asistencije - priča za “Vijesti” 25 - godišnji vezista.

Nakon Vojvodine i sjajnih igara u dresu mlade fudbalske selekcije Crne Gore Kosović je realizovao transfer u Standard iz kojeg je na pozajmicu igrao u Ujpeštu i osvojio je dva trofeja - Kup i Superkup. Potom je s Partizanom uzeo Kup, a naredne godine duplu krunu. Sada se titule domogao i u Kazahstanu.

- Liga je otprilike jačine kao i u Srbiji, s tim da je odlična odskočna daska za transfere u rusku Premijer ligu. Priča se isti jezik. Ne znam, ne razmišljam još o tome. Na vrhuncu karijere i sjajne trofejne sezone 2017. kod Marka Nikolića, koji mi je obnovio karijeru, doživio sam povredu ligamenata koljena i pauza od sedam mjeseci je učinila svoje. Ove sezone sam odigrao dobro i vidjećemo. Tačno je da sam u kontaktu sa Nikolićem, baš čestom. On je sad trener isuviše velikog kluba u koji se ne dolazi lako, pogotovo ne iz nivoa naše lige. Za moskovsku Lokomotivu je potrebno dokazati se u nekom drugom ruskom premijerligašu - objasnio je Kosović.

Sjajnim igrama u Partizanu Kosović je zaslužio i dres najjače selekcije svoje zemlje, za koju je uspješno igrao u svim mlađim kategorijama.

- NIkako da se poklope oba faktora kako bi napravili veliki uspjeh. Kvalitet imamo, ali ne i dovoljan fond igrača. Mala smo zemlja, pa ili povrede ili nedostatak utakmica u klubovima i samim tim nedostatak takmičarske forme prepreka su nam za kvalitetne nastupe u čitavom kvalifikacionom ciklusu. Nadam se da će se sve jednom poklopiti da napravimo uspjeh. Sada smo bili blizu u Ligi nacija, ali povrede su uticale i nesreća da primimo gol u finišu od Luksemburga. Na nama je sada da se pripremimo protiv Kazahstana, koji jako dobro poznajem, a potom da uradimo što je do nas - pobijedimo Azerbejdžan 14. novembra i tri dana kasnije Kipar ovdje. Pokazali smo da smo bolji u prvim utakmicama, favoriti smo ali opet smo nekompletni. Zavisimo i od kiksa Luksemburga, ali fudbal je takav da niko unaprijed ne može upisati pobjedu. Moramo se potruditi da mi ostavrimo pobjede - naglasio je Kosović na kraju.

Talentima mora da se omogući poseban režim rada

Nebojša Kosović skrenuo je pažnju na enormni talenat kada je protiv današnjih svjetskih zvijezda, Emrea Džana, Kevina Folanda, Mark-Andre ter Štegena... odigrao simultanku na sredini terena protiv mlade selekcije Njemačke u novembru 2013. pod Goricom (1:1).

- Imali smo zaista sjajnu generaciju sa Markom Bakićem, Lukom Đorđevićem, Darkom Zorićem... Ipak, nismo uspjeli da izgradimo karijere kao naši vršnajci iz Njemačke. Daleko od toga. Ipak su oni i tada igrali u jakim klubovima Bundesige, a ta zemlja ima sjajan sistem rada sa talentima koje kroz nacionalne selekcije prati od 15 godina. To bi morali da kopiramo. Njima je svakako lakše, nije im se dešavalo da realizuju transfer a onda za neki dug kluba budu na pozajmicama. Treba i sreće da se izbjegnu povrede, što nakon obnove karijere u Partizanu meni nije bio slučaj - priča Kosović, koji je u kontaktu sa brojnim siagračima, sadašnjim i bivšim, iz klubova i reprezentacije.

- Pratim i našu ligu, naročito zbog Šalete Kordića sa kojim sam igrao u Vojvodini. Sada ima mogućnosti preko sajta Saveza i moram priznati da naš klupski fudbal napreduje. Sa Bakićem i Lukom Đorđevićem sam u svakodnevnom kontaktu. Luka se eto vratio nakon slične operacije koju sam imao i ja. Često smo se čuli tokom njegovog oporavka, prenosio mu iskustva jer se mora ostati mentalno jak u tim teškim trenucima karijere. Raduje da se vratio golom - zaključio je Kosović. 22 utakmice odigrao je Nebojša Kosović za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Debitovao je 29. maja 2016. protiv Turske u Antaliji. Postigao je jedan gol, prošle godine pod Goricom protiv Mađarske u prijateljskom meču

Bonus video: