Sjećate li se Mihala Bileka, on se rado sjeća Crne Gore i Podgorice

>Mihal Bilek - selektor Češke, koja je pobijedila Crnu Goru u baražu za EURO 2012. godine, u najvećim utakmicama u istoriji naše selekcije, sada je na klupi Kazahstana

3660 pregleda 1 komentar(a)
Mihal Bilek, Foto: kff.kz
Mihal Bilek, Foto: kff.kz

Fudbalska selekcija Kazahstana treći put će sjutra gostovati pod Goricom, na prethodna dva gostovanja primila je osam, a nije dala nijedan gol, ali jedan čovjek ima lijepa, pobjednička sjećanja na Podgoricu.

Mihal Bilek - selektor Češke, koja je pobijedila Crnu Goru u baražu za EURO 2012. godine, u najvećim utakmicama u istoriji naše selekcije, sada je na klupi Kazahstana.

"Ne mogu, naravno, da zaboravim te dvije utakmice sa Crnom Gorom prije skoro desetak godina. Bili su to dobre utakmice. Pobijedili smo oba puta, 2:0 i 1:0, bio je veliki uspjeh što smo se plasirali se na Evropsko prvenstvo", rekao je Bilek na pres konferenciji uoči treninga pod Goricom.

foto: Savo Prelević

Sjutrašnja, i utakmica iz 2011. godine, ne mogu da mjere po značaju...

"U Crnu Goru smo doputovali sa dosta problema. Nemamo osam igrača, zbog povreda i koronavirusa, iza nas je let od šest sati. Problema ima toliko da se nijesmo puno bavili protivnikom, već razmišljamo o sebi", kazao je Bilek.

Kao selektor Kazahstana, Bilek prati dvojicu naših igrača koji igraju u toj zemlji - Žarka Tomaševića (Astana) i Nebojšu Kosovića (Kairat).

- Obojica su odlični igrači. Tomaševića su mučile povrede, ali vratio se, želim mu da bude zdrav i na nivou kvaliteta koji ima. Kosović je imao zapažene partije, osvojio je titulu. Crna Gora u njima ima dobra rješenja", rekao je Bilek.

Napadač Ordabasija, Toktar Žangiližbaj, imao je priliku da igra protiv Tomaševića i Kosovića.

"Obojifva su sjajni, važni za svoje klubove, a siguran sam da će odigrati dobro i za reprezentaciju. Protivnik je kvalitetan, imaju jake individualce, nekoliko fudbalera ekstra klase, ali probaćemo da im odgovorimo na pravi način. Vjerujem da će biti dobar meč, kao i da ćemo mi biti zadovoljniji", rekao je Žangiližbaj.

Crna Gora je u prijateljskom meču 2008. pobijedila Kazahstan 3:0 u Podgorici, osam godina kasnije u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji bilo je 5:0 za našu selekciju, koja je bila ubjedljiva i u septembru 2017. u Aktobeu 3:0.

Bonus video: