Podnio ostavku zbog izraza "obojeni fudbaleri"

"Možemo da potvrdimo kako je Greg Klark odstupio s mjesta predsjednika. Ulogu privremenog predsjednika preuzeće Piter Mekormik sve dok Upravni odbor ne započne proces pronalaženja i imenovanja novog predsjednika", objavio je FA

5543 pregleda 3 komentar(a)
Greg Klark, Foto: Reuters
Greg Klark, Foto: Reuters

Greg Klark podnio je ostavku na dužnost predsjednika Engleskog fudbalskog saveza (FA) samo nekoliko sati nakon što je tikom odgovaranja na pitanja britanskih parlamentaraca igrače iz manjinskih grupa nazvao "obojenima".

"Možemo da potvrdimo kako je Greg Klark odstupio s mjesta predsjednika. Ulogu privremenog predsjednika preuzeće Piter Mekormik sve dok Upravni odbor ne započne proces pronalaženja i imenovanja novog predsjednika", objavio je FA.

Govoreći pred odborom za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, na pitanje boji li se mogućeg napada putem društenih mreža na igrače koji se javno deklarišu kao homoseksualci, Klarke je odgovorio:

"Kada vidim uvrede kojima su bile izložene odlične fudbalerke, pa i odlični obojeni nogometaši putem društvenih mreža... mogu reći kako su one otvorene svima".

Odmah nakon Klarkovog istupa, FA se oglasio saopštenjem u kojem stoji:

"Greg Klarke se duboko izvinjava zbog izraza kojeg je upotrijebio govoreći o članovima manjinskih zajednica. Shvata kako je korištenje izraza 'obojen' neprikladan".

Bonus video: