Nastavljaju seriju protiv „stare mušterije”

Crna Gora večeras u 18 sati dočekuje Kazahstan u prijateljskom meču. Selektor Faruk Hadžibegić priželjkuje pobjedu i sa kombinovanim timom, kao dobru uvertiru za odlučujuće mečeve u Ligi nacija

18665 pregleda 2 komentar(a)
Šansa za neke igrače da opravdaju poziv: Sa treninga reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Šansa za neke igrače da opravdaju poziv: Sa treninga reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Jedna pobjeda - hiljadu pozitivnih stvari.

Tako je selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić najavio večerašnji duel sa Kazahstanom pod Goricom (18 sati), apostrofirajući njegov značaj, uprkos prijateljskom karakteru.

Uoči dva posljednja i odlučujuća meča u Ligi nacija, protiv Azerbejdžana u Zagrebu 14. novembra i Kipra u Podgorici tri dana kasnije, “sokoli” će se odraditi test protiv bivše sovjetske republike u sastavu koji će najvjerovatnije biti kombinacija igrača iz domaće lige i fudbalera iz inostranstva koji su do sada imali manju minutažu.

- Bitna nam je pobjeda, nastavak niza i održavanje kulta reprezentacije. Jedna pobjeda može da donese ‘hiljadu’ pozitivnih stvari, na kraju krajeva možda nam ta utakmica otvori oči ukoliko uočimo nedostatke i pomogne nam za ono što nas čeka protiv Azerbejdžana i Kipra. Zato želim ozbiljan pristup od fudbalera, računam i na motivaciju domaćih igrača i onih koji su imali manju minutažu do sada, a danas će dobiti šansu. Na kraju krajeva, nadam se da opravdati povjerenje i poziv u nacionalni tim - kazao je Hadžibegić.

Utakmica sa Kazahstanom, a mečevi Lige nacija u mislima - priznao je to crnogorski selektor, pred duele raspleta u najmlađem Uefinom reprezentativnom takmičenju.

Crna Gora mora da pobijedi Azerbejdžan na stadionu Intera iz Zaprešića i Kipar pod Goricom, te da se nada barem jednom kiksu Luksemburga u duelu sa istim selekcijama kako bi osvojila prvo mjesto u grupi i preselila se u B Ligu nacija.

- Misli jesu usmjerene na Ligu nacija, ali ako se utakmica sa Kazahstanom dobro završi, to će nam dati dodatni elan i moral za dvije odlučujuće utakmice koje nas čekaju.

Tu su i Adam Marušić i Stefan Mugoša, dva velika “pojačanja”, igrači koji su propustili oktobarske, Mugoša i septembarske mečeve.

Kazahstan je, ipak, prilika za neke druge igrače...

- Mugoša je naš standardni igrač, mnogo nam znači što je ponovo sa nama, završio je prvenstvo prije sedam dana, ali još ne znam da li da mu dam minutažu u prijateljskom meču, ili da ga potpuno sačuvam za utakmice u Ligi nacija - dodao je Hadžibegić.

Sa treninga nacionalnog tima
Sa treninga nacionalnog timafoto: Savo Prelević

Golovi klasičnih devetki - Mugoša, Bećiraj, Islamović - to je ono što je nedostajalo crnogorskom timu u posljednje vrijeme.

Hadžibegić se nada da će neko od njih malo “rasteretiti” Stevana Jovetića, strijelca tri od šest golova Crne Gore u prethodna četiri meča Lige nacija.

- Drago mi je da konačno imamo veći izbor fudbalera na toj poziciji - u prošlim kvalifikacijama smo rotirali Mugošu i Bećiraja, a sada imamo i Islamovića, Jovetić se vratio nakon dužeg odsustva zbog povrede. Da li očekujem golove od njih? Očekujem, prije svega, da ekipa pobijedi, to je najvažnije, a klasične devetke jesu zadužene za golove i to je za njih kapital, time grade samopouzdanje.

Hadžibegić je na kraju naglasio da ostaje pri svojoj izjavi, izrečenoj nakon poraza od Luksemburga prošlog mjeseca, da “ne zna da li bi prelazak u Ligu B bio dobar za Crnu Goru”, ali je ipak ponovio da se nada da će se reprezentacija plasirati u viši rang.

- To sam izjavio apsolutno svjestan i stojim iza te izjave. Ali, kada igrate, uvijek se nadate da ćete da pobijedite, na kraju krajeva to je i sportski. Zbog toga, želimo da pokušamo da budemo prvi, i vjerovaćemo u to dok god imamo šansu.

Ne zavisi, ipak, sve od Crne Gore.

- Vjerujemo da će Luksemburg kiksati, ali mi treba da pobijedimo naše utakmice. I neće uopšte biti lako. Kada je krenula Liga nacija rekao sam da nam samo šest pobjeda garantuje plasman dalje i to se ispostavilo tačnim, jer teoretski možda nam ni pet pobjeda ne bude dovoljno. Ali, moramo da vjerujemo do kraja - zaključio je Hadžibegić. Ipak, prije raspleta u Ligi nacija, “zagrijavanje” protiv Kazahstana. Meč pod Goricom igra se u 18 sati, bez prisustva publike, a sudi arbitar iz Sjeverne Makedonije Dimitar Mečkarovski.

Petković: Prijateljska ili takmičarska - ne pravimo razliku

Golman Anžea Danijel Petković ove sezone nema minutažu u svom klubu, koliko-toliko je nadomještava u dresu reprezentacije. Večeras bi trebalo da bude na golu, kao prošlog mjeseca u prijateljskom meču sa Letonijom.

- I ovaj novembarski ciklus, kao i oktobarski, počinjemo prijateljskom utakmicom. Ne pravimo razliku između prijateljskih i takmičarskih mečeva, svakom reprezentativcu je bitno da pobijedimo. Nadam se da ćemo protiv Kazahstana ostvariti pozitivan rezultat. Mislim da će biti olakšavajuća okolnost to što ćemo igrati mi iz inostranstva sa manjom minutažom i igrači iz crnogorske lige. Ekipa koja treba da iznese dvije utakmice Lige nacija će se osvježiti i malo bolje pripremiti - rekao je čuvar mreže,,hrabrih sokola“.

Petković je upoznat sa kvalitetima Kazahstana.

- Igrali smo sa Kazahstanom prije nekoliko godina. Gledali smo snimke njihovih mečeva i vidi se da su reprezentacija koja napreduje, tvrda ekipa, koja igra na kontre. Očekujem sličan meč kao što je bio prijateljski sa Letonijom prošlog mjeseca - objasnio je Petković.

Zašto nema Draška Božovića? Hadžibegić pokušao da objasni

Šansu protiv Kazahstana dobiće igrači iz inostranstva koji nemaju značajnu minutažu u klubovima, te fudbaleri iz domaće lige - njih devetorica.

Među njima nema Draška Božovića, najboljeg CFL-a u izboru kolega, fudbalera.

Na pitanje zašto među igračima iz domaće lige, među kojima su pozvani i neki koji imaju preko 30 godina, nije pozvao Božovića, selektor Faruk Hadžibegić je odgovorio:

- Nije Draško jedini na koga mislim i na koga obraćam pažnju. Prvo, nema se vremena da se skupimo svi iz domaće lige. S druge strane, bilo je sumnji za igrače iz inostranstva oko povreda i koronavirusa. Napravimo jedan spisak, ne znamo šta će de dogodi i nekad ne možemo da stignemo da obratimo pažnju na sve igrače. Želio bih da nastavim politiku da svaki put kad se ukaže šansa pružim priliku domaćim igračima koji je zaslužuju, kao što su Draško i još neki, ali treba i vremena. Samo je jedna prijateljska utakmica da bi sve moglo da se isproba i u isto vrijeme svima da se pruži prilika. I igračima iz inostranstva je potrebna minutaža, pa pokušavam da napravim najedakvatniji miks koji bi mogao da zadovolji i jedne i druge. Ali, saglasan sam da ima prostora za još igrača i vodim računa o njima - pokušao je da objasni Hadžbegić.

Po jedan igrač iz seniorske i mlade selekcije pozitivan na kovid-19

FSCG je objavio da su obavljena testiranja igrača A i U21 reprezentacije na novi koronavirus.

Kako je saopšteno, dva igrača koja se nalaze na pripremama seniorske i mlade reprezentacije - po jedan iz oba tima, pozitivni su na kovid-19.

“Oba fudbalera smještena su u obaveznu samoizolaciju i pridržavaće se svih medicinskih protokola propisanih od strane Instituta za javno zdravlje tokom vremena predviđenog za boravak u samoizolaciji”, navedeno je iz FSCG. Seniorska reprezentacija Crne Gore igra večeras sa Kazahstanom prijateljski meč, dok je 14. i 17. novembra čekaju završni mečevi u Ligi nacija protiv Azerbejdžana u Zaprešiću i Kipra u Podgorici.

Mlada selekcija, s druge strane, 17. novembra u Skoplju protiv Sjeverne Makedonije igra posljednji meč u kvalifikacijama za EP.

Bonus video: