Istorijska šansa za Srbiju i Sjevernu Makedoniju: Četiri posljednje karte za Euro

Srbija ima priliku da se protiv Škotske domogne Evropskog prvenstva nakon dvije decenije posta, Sjeverna Makedonija protiv u Gruzije za plasman na prvo veliko takmičenje ikada

3792 pregleda 5 komentar(a)
Dušan Tadić, Foto: Reuters
Dušan Tadić, Foto: Reuters

Posljednja četiri učesnika Evropskog prvenstva biće poznata večeras. U finalu plej-ofa Srbija će biti domaćin Škotskoj, prednost domaćeg terena imaće i Mađarska protiv Islanda, Gruzija protiv Sjeverne Makedonije te Sjeverna Irska protiv Slovačke

”ORLOVI” ŽELE DA UZLETE NAKON 20 GODINA

Srbija će put ka najvećoj smotri evropskih selekcija tražiti protiv Škotske na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu. Selektor “orlova” Ljubiša Tumbaković može da odahne, pošto je Fifa odlučila da Sergej Milinković-Savić i Dušan Vlahović mogu da se priključe, uprkos prethodnim najavama da zbog pandemije neće moći da pomognu svom nacionalnom timu.

Van stroja su Filip Đuričić zbog pozitivnog nalaza koronavirusa i napadač Rubina Đorđe Despotović zbog povrede.

- Kolarov ima problema sa povredom, kao i Filip Kostić i činimo sve da budu spremni za veliku utakimicu. Toliko veliku da je odgovornost na svima, meni kao selektoru, ali i igračima. Najveća utakmica u karijeri? U mojim godinama vjerovatno jeste. Ali, kod nas je svaka naredna najvažnija. Imao sam puno utakmica, ali ovog momenta se nameće da je ovo moja najvažnija utakmica u trenerskoj karijeri - kazao je Tumbaković.

Srbija je posljednji put igrala na EP 2000. godne, ali kao dio krnje Jugoslavije, u kojoj su igrali i fudbaleri iz Crne Gore. Ovo je, dakle, istorijska prilika za Srbiju da se prvi put kao samostalna država domogne Evropskog prvenstva, jer je do sada igrala samo dva Svjetska - 2010. u Južnoj Africi i 2018. u Rusiji.

- Volim taj momenat, tu tenziju. Navikli smo da nosimo taj pritisak. Želimo da preuzmemo odgovornost i da na terenu pokažemo ono najbolje - kazao je Dušan Tadić, jedan od najvećih aduta.

Šta tek reći za Škotsku, ona je posljednji put na velikom takmičenbju igrala 1998. godine na Sjetskom prvenstvu u Francuskoj, a na Euru dvije godine ranije u Engleskoj. Stiv Klark je tada bio igrač, a sada je selektor.

- Ova grupa igrača razumije šta je u igri i što je potrebno da se posao završi. Još sam bio igrač posljednji put kad se Škotska kvalifikovala za jedno veliko takmičenje - zamislite koliko je to bilo davno. Imamo generacije koje su propustile tu atmosferu i osjećaj da ste nacija kad dođete na jedan od takvih turnira. Pokazali smo u posljednjim utakmicama da smo fokusirani, odlučni da uradimo to za svoju zemlju - naglasio je Klark.

Škotska je neporažena u posljednjih osam mečeva, posljednji put je izgubila u Rusiji 4:0, prije 13 mjeseci. Klark ne računa na Rajana Frejzera i Granta Henlija zbog povreda pa je naknadno pozvao napadača Seltika Lija Grifitsa.

Pobjednik duela Srbija - Škotska na EP će igrati u grupi D sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom.

KO PIŠE ISTORIJU - SJEVERNA MAKEDONIJA ILI GRUZIJA

Za razliku do utakmice na “Marakani”, gdje će Srbija svakako biti favorit, u meču baraža na areni “Dinamo” u Tbilisiju šanse između domaće Gruzije i Sjeverne Makedonije su podjednake.

Tim prije, jer su ove selekcije bile u istoj grupi Lige nacija i zauzele su dva prva mjesta sa po šest bodova.

Sjeverna Makedonija je bila bolja samo za dati gol više, nakon što su međusobne utakmice završene sa identičnih 1:1. U polufinalu baraža su izabranici Vladimira Vajsa bili bolji od Bjelorusije 1:0, dok je Sjeverna Makedonija kući slavila protiv Kosova 2:1.

Pošto ni jedna od ove dvije selekcije nikada nije uspjela da se kvalifikuje za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, Vajs i selektor Makedonaca Igor Angelovski imaju priliku da zlatnim slovima upišu ime u fudbalskim analima tih zemalja.

- Ponosan sam što sam dio ove generacije. Pogledajte gdje smo bili prije pet godina, a gdje smo sada - na korak od sna. Toliko godina sam u fudbalu, ali nikada do sada me nisu preplavile tolike emocije. Očekujem da ćemo narodu u Makedoniji donijeti najveću sportsku radost do sada - kazao je kapiten i legenda makedonskog fudbala, 37-godišnji Goran Pandev.

Makedonci ili Gruzijci idu u grupu D gdje su Holandija, Austrija i Ukrajina.

SLOVACI TRAŽE VIZU NA OSTRVU

Duel dvije selekcije koje su polufinala baraža riješile pobjedama na penale, Sjeverne Irske i Slovačke, odigraće se na “Vindzor parku” u Belfastu. Sjeverna Irska je nakon 1:1 u Bosni i Hercegovini bila bolja penalima dok je Slovačka identično eliminisala Republiku Irsku, pošto nije bilo golova nakon 120 minuta.

Izabranike Pavela Hapela raduje povratak Mareka Hamšika u nacionalni tim, dok se Irci uzdaju u prednost svog terena i podatak da su dobro igrali na debitantskom, prethodnom EP 2016. kada su čak i prošli grupu. Sjeverna Irska je nakon sjajne serije od marta do oktobra prošle godine u padu, pa je ljetos kormilo preuzeo Jan Berklaf. On neće moći da računa na petoricu igrača, s tim da je Džordan Džons odstranjen zbog kršenja protokola kovida-19.

Slovačka ili Sjeverna Irska igraće na Euru u grupi E sa Španijom, Švedskom i Poljskom.

”LAKA KONJICA” ŽELI POVRATAK NA STARE STAZE SLAVE

Mađarska je domaćin Islandu, nakon što su prethdoni međusobni meč odigrali u grupnoj fazi EP 2016. u kojem nije bilo pobjednika (1:1).

U polufinalu plej-ofa Island je kod kuće dobio Rumuniju 2:1, dok je Mađarska slavila u Bugarskoj 3:1. Izabranici Italijana Marka Rosija su u naletu, jer su u međuvremenu slavili na gostovanju Srbiji u Ligi nacija 1:0, a potom odigrali bez golova sa Rusijom.

Island, s druge strane, izgubio oba duela nakon pobjede nad Rumunijom, oba pred svojom publikom - od Danske 3:0 i Belgije 2:1.

Istorija međusobnih duela je izuzetno bogata, pošto je Island dobio prve tri, Mađari potom pet utakmica, sve do remija na prethodnom EP.

Mađarska ili Island igraće u najjačoj grupi na F sa Njemačkom, Portugalom i Francuskom.

Bonus video: