Oaza u balkanskoj fudbalskoj pustinji

Kako je Sjeverna Makedonija izborila plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu - njeno prvo veliko takmičenje

4178 pregleda 1 komentar(a)
Umjesto oproštaja Pandev hvata letove za Bukurešt i Amsterdam, Foto: REUTERS
Umjesto oproštaja Pandev hvata letove za Bukurešt i Amsterdam, Foto: REUTERS

Nakon dva neriješena ishoda u grupi Lige nacija Gruzija je živjela san da će prvi put igrati na Evropskom prvenstvu.

Finale plej-ofa, u trećem međusobom duelu sa Sjevernom Makedonijom ove jeseni, gruzijski navijači dočekali su u euforiji, a selekciju slavljeničkim vatrometom. Ipak, preračunali su se, Bog je u Tbilisiju bio u protivničkoj reprezentaciji.

Fudbalski savez Sjeverne Makedonije je na zvaničnom Instagram profilu objavio forografiju Gorana Pandeva sa potpisom: Bog!

U osvit druge decenije igara za nacionalni tim, Pandev je bio teg na tasu koji je pretegao i odveo svoju zemlju na prvo veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo 2020. koje će se zbog koronavirusa odigrati 12 mjeseci kasnije nego što je prvobitno bilo planirano.

- Život je čudesan - govorio je Pandev u maju 2010. godine, nakon triplete sa Interom.

- Koliko juče nisu mi dali da treniram sa rezervama Lacija, a sada sam osvojio Ligu šampiona.

Deceniju kasnije, rekorder Sjeverne Makedonije po broju nastupa - 115, uz takođe rekordnih 37 golova za nacionalnu selekciju, još jednom je doživio čudo.

Samo, ovoga puta o njemu svjedoči rodna Strumica, gdje je u slavljeničkoj atmosferi “okupirana” kuća velikog asa i 37-godišnjeg kapitena. A zaslužio je Pandev naziv ikone makedonskog fudbala, pa je još 2009. godine od predsjednika zemlje dobio Orden zasluga. Zaslužio ga je i ulaganjima u fudbalsku akademiju, pa se sa Akademija Pandev, iz gradića od 55 hiljada stanovnika, takmiči u najjačoj makedonskoj ligi.

Vječni Pandev, kako su ga već prozvali strani mediji golom u drugom poluvremenu rastužio je Gruzijce, ali i donio nevjerovatnu radost svojoj zemlji.

Da je i dalje vrhunska klasa, Pandev je demonstrirao prošle sezone kada je odigrao 34 utakmice za Đenovu, bio među dvojicom igrača sa najviše vremena provedenog na terenu, učinkom od po sedam golova i asistencija. I ove sezone pokazuje da je konkurentan, ali...

- Plan mi je bio da se ove sezone oprostim od nacionalne selekcije, ali ta svjetska nesreća od pandemije je odložila sezonu. Kada je selekcija došla do baraža odlučio sam da ostanem, pomognem i završim karijeru u reprezentaciji sa ostvarenjem mojih maštanja - nakon igara na Evropskom prvenstvu - nije krio radost najbolji makedonski igrač.

Ni u selekciji nisu krili ko je najzaslužniji.

- Ako je iko zaslužio da igra na Evropskom prvenstvu, onda je to Goran. U finalu smo igrali srcem, za čast naše zemlje, a Goran nas je odveo na vrh prekrasnim golom - naglasio je Igor Angelovski, seleketor Sjeverne Makedonije.

No nisu “crveni lavovi” samo Pandev. Uz njega je u napadu Nestorovski iz Udinezea, iza njih Elmas iz Napolija, Alioski igra u Lidsu... U prvih 11 u Tbilisiju samo je Bajtulaj bio predstavnik makedonske nacionalne lige, jer igra u Škendiji. Vjerovatno se i ne bi našao u prvih 11 da je mogao da igra sjajni saigrač našeg Nikole Vukčevića iz Levantea, Enis Bardhi.

Pobjedom u Gruziji Makedonci su popunili grupu C na Evropskom prvenstvu, u kojoj su ranije plasman obezbijedile Holandija, Ukrajina i Austrija. Prva dva meča na Euru, sa Austrijom i Ukrajinom, igraće u Bukureštu, a treći sa Holandijom u Amsterdamu.

I euforija je ogromna - najbolje je oslikava naslov u dnevniku “Nova Makedonija”:

“Mi smo oaza u balkanskoj fudbalskoj pustinji”.

Aludira se na činjenicu da se nijedan njihov susjed nije plasirao na EP, a Hrvatska se ne graniči sa Sjevenom Makedonijom.

Ne tako davno, Sjeverna Makedonija je zauzimala najgore pozicije na Fifinim rejting listama, i kao po pravilu jedina iz ex-Yu je bila ispod 100. mjesta. Nikada u kvalifikacijama - a takmiči se od 1995. godine, nije ostvarila bolji plasman od 4. mjesta u grupi.

Procvat je krenuo ulaganjima, a renovirani stadion u Skoplju, pritiskom javnosti nazvan po tragično stadalom sjajnom pjevaču Tošetu Proeskom, ugostio je utakmicu Superkupa Evrope između Real Madrida i Mančester junajteda, u kojoj su “merengesi” slavili 2:1. Bilo je to 2017. godine, u prekretnici u fudbalu u toj zemlji.

Nisu se te godine na Vardaru samo srela dva najbogatija kluba, 2017. se desio i prvi nastup neke selekcije “crvenih lavova “ na Evropskom prvenstvu.

Mlada reprezentacija (U21) je otišla na veliko takmičenje i iz te sjajne genercije mladih u A reprezentaciji su sada Elmas, Velkoski, Musliu, Nikolov, Kostadinov, Bejtulaj... kao i sjajni Bardhi koji je zbog kartona morao da propusti istorijski trenutak.

Svi oni, predvođeni pravim vođom i kapitenom Pandevom, disali su kao jedan za istorijski uspjeh. Osjetio je to i komentator u prenosu za Sjevernu Makedoniju.

“Ovo je poruka za sve pravoslavce, hrišćane, Makedonce, Albance, Turke koji igraju za ovu reprezentaciju. I jedni, i drugi, i treći, i četvrti treba da čuvaju našu državu”!

Bonus video: