Da li je našoj selekciji mjesto u Ligi B ili Ligi C? Kipar daje odgovore

Da li je našoj selekciji mjesto u Ligi B ili Ligi C Lige nacija? To će biti jasno nakon meča protiv Kiprana sjutra veče pod Goricom, u kojem pobjeda garantuje prolaz u viši rang

10582 pregleda 20 reakcija 9 komentar(a)
Sead Hakšabanović u duelu sa Azerbejdžancim, Foto: Savo Prelević
Sead Hakšabanović u duelu sa Azerbejdžancim, Foto: Savo Prelević

Crnogorska fudbalska reprezentacija ne briljira, ali su rezultati u 4. kolu grupe 1 Lige C Lige nacija gotovo idealno skrojili tabelu - toliko da naša selekcija sama odlučuje o svojoj sudbini u posljednjih 90 minuta.

Deset bodova iz pet kola nisu ono što je pred start ciklusa priželjkivao selektor Faruk Hadžibegić (više puta je izjavio da „jurimo svih šest pobjeda”), ali situacija je takva da bi Crna Gora i sa četiri trijumfa osigurala prvo mjesto i plasman u Ligu B. Za to joj treba „samo” da savlada Kipar sjutra veče pod Goricom, može i da odigra neriješeno ako Luksemburg ne pobijedi Azerbejdžance...

- I mi smo svjesni da igra nije onakva kakvu bismo željeli, s razlogom kažu da ne igramo dobro. Radimo na tome da se poboljšamo, ali opet imamo problema sa rovitim igračima, ne znamo ko sve može da trenira. Igraće oni koji budu zdravi, nadam se da će ih biti maksimalan broj. Nastojaćemo da riješimo problem u organizaciji, da bude što manje grešaka i da što više vremena provodimo na protivničkoj polovini - rekao je član stručnog štaba Miodrag Džudović.

Naša selekcija je prije dva dana remizirala protiv Azerbejdžana u Zaprešiću (0:0), taj rezultat sam po sebi ne bi donio ništa posebno da Luksemburg nije izgubio na Kipru. Tako je Crna Gora došla u situaciju da se pita, sa bodom više od Luksemburga pred posljednju rundu.

NE POREDIMO KIPAR SA LUKSEMBURGOM

- Protiv Kipra očekujem da budemo bolji nego u duelu sa Luksemburgom. Tada smo imali imperativ - da pobijedimo njih kako bismo ostvarili sve pobjede u grupi, ali sada je drugačija situacija i ne treba upoređivati dva meča. Cilj je da pobijedimo i budemo prvi, ali i da pokažemo kvalitetnu igru - kaže Džudović.

U prevodu - „hrabri sokoli” moraju da budu na mnogo većem nivou nego što je to bio slučaj u subotu kada su bili prinuđeni i da improvizuju zbog povrede Stefana Savića, odsustva Žarka Tomaševića, onda i crvenog kartona Igora Ivanovića u finišu prvog poluvremena.

- Pripremajući se za ovaj ciklus imali smo ideju da promijenimo sistem igre, da unesemo nešto novo i spremimo mnogo ofanzivniju taktiku. Radili smo na tome cijele sedmice. Ali, iz dan u dan se mijenjala situacija, što nas je usmjerilo da moramo da se vratimo na staru formaciju - ističe Džudović i dodaje:

- Izuzetno je teško, jer ne možeš ništa da isplaniraš. Zavisimo od ishoda testova na koronavirus i ono što se danas dogovorimo sjutra može da se izjalovi. Prilagođavamo se situaciji i pokušavamo da igračima damo maksimum informacija. Malo je deprimirajuće raditi u ovim uslovima zato što nikada ne znamo što nosi naredno jutro.

Svi ti problemi biće prisutni i u pripremi meča sa Kipranima.

- Želimo da pokažemo da smo kvalitetniji od Kipra, kojeg smo u gostima pobijedili rutinski, nismo mu dopustili da stvori ozbiljniju šansu. Moramo da budemo maksimalno odgovorni i fokusirani da bismo na pravi način završili Ligu nacija, a potom na miru čekali izvlačenje grupa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - jasan je Džudović.

ŠĆEKIĆ: DA „GINEMO” JEDAN ZA DRUGOG

Poklon Kiprana iz meča sa Luksemburgom mora da se iskoristi - poruka je veziste Aleksandra Šćekića.

- Moramo da dobijemo. Idemo na tri boda, jer želimo da ovaj ciklus Lige nacija završimo kako treba. Tamo smo ih savladali i siguran sam da smo kvalitetniji. Možda će sada biti malo veći pritisak, jer moramo da slavimo, ali ne sumnjam u ekipu - ističe fudbaler Partizana.

Šta mora da uradi Crna Gora u utorak protiv rivala kojeg je u septembru savladala 2:0 golovima Stevana Jovetića?

- Da „ginemo” jedan za drugog, a uz Stevana Jovetića i Stefana Mugošu, priželjkujem da bude kao na Kipru, možda i ubjedljivije. Dočekali smo ono što smo željeli - kiks Luksemburga - tako da je sve opet u našim rukama - zaključio je Šćekić.

Savić se već vratio u Madrid

Dileme nema - Stefan Savić neće biti u sastavu za utakmicu sa Kiprom, nakon što je zbog povrede lista propustio i meč sa Azerbejdžanom u subotu.

- Savić se vraća u klub. Osjetio je bol u listu ima nekoliko dana, propustio je jedan trening, ali je putovao sa nama u Hrvatsku. Zbog istog bola nije mogao da igra protiv Azerbejdžana i definitivno neće biti na raspolaganju ni za meč sa Kipranima - rekao je Džudović.

U odnosu na duel u Zaprešiću, Faruk Hadžibegić će u posljednjem meču moći da računa na Marka Simića i Momčila Raspopovića, koji su odradili kartone.

Bonus video: