Žrijeb za kvalifikacije za SP: Crna Gora u četvrtom šeširu

Pored Crne Gore u četvrtom šeširu sigurni su i Slovenija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Bjelorusija, Izrael i Gruzija. Prema trenutnoj projekciji tu su još Luksemburg i Grčka, a da li će te dvije selekcije tu i ostati zavisi od rezultata koje ostvare u posljednjem kolu u Ligi nacija, te rang listi koju će u decembru, pred žrijeb, objaviti FIFA

13841 pregleda 3 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP) u fudbalu održaće se sedmog decembra u Cirihu, a sada je sigurno da će Crna Gora biti u četvrtom šeširu.

Pored Crne Gore u četvrtom šeširu sigurni su i Slovenija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Bjelorusija, Izrael i Gruzija. Prema trenutnoj projekciji tu su još Luksemburg i Grčka, a da li će te dvije selekcije tu i ostati zavisi od rezultata koje ostvare u posljednjem kolu u Ligi nacija, te rang listi koju će u decembru, pred žrijeb, objaviti FIFA.

Grčka je na granici trećeg i četvrtog, a Luksemburg petog i šestog šešira. Ukoliko "Heleni" na novoj listi - posljednjoj uoči žrijeba - skoče u treći šešir, njihovo mjesto u četvrtom zauzeće Finska ili Bosna i Hercegovina. Sudeći po trenutnoj situaciji, četvrtom šeširu bliža je BiH.

Kada je o Luksemburgu riječ, ta selekcija može da se spusti u peti šešir, a da njeno mjesto u četvrtom zauzmu ili Kipar ili Jermenija.

Srbija sigurna u drugom, Hrvatska u prvom šeširu

Sastav prvog šešira neće se mijenjati. Tu su najjače selekcije a to su - Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Hrvatska, Italija, Danska, Njemačka i Holandija.

Švajcarska, Poljska, Švedska, Vels, Austrija, Ukrajina, Turska, Srbija, Slovačka i trenutno Rusija. "Zbornaja" i dalje strijepi, a na njeno mjesto iz trećeg šešira mogli bi da uskoče Rumunija, Republika Irska ili Norveška. Od te tri selekcije, najmanje šanse ima Norveška, koja će - gotovo izvjesno - izgubiti od Rumunije službenim rezultatom zbog nedolaska na sinoćnji meč Lige nacija, a neće igrati ni protiv Austrije u srijedu.

U trećem šeširu sigurni su Mađarska, Češka, Škotska, Sjeverna Irska i Island.

U petom su sigurna Farska ostrva, te Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija i Andora.

U šestom, najslabijem su Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Kada je riječ o samom žrijebu, 55 selekcija biće smještene u 10 grupa. U pet grupa biće po šest, a u pet po pet selekcija. Deset ekipa ide direktno, dok će tri kroz baraž obezbijediti plasman u Katar. Plasman kroz baraž osim deset drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacija tražiće i i dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, računajući ukupan plasman u tom takmičenju u periodu 2020-2021, ne računajući one zemlje koje će kroz kvalifikacije za SP obezbijediti plasman...

Mečevi kvalifikacija na programu su od marta do novembra naredne godine.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine

Bonus video: