Englezi i Francuzi vrijede preko milijardu, Finci najjeftiniji

Reprezentacija Crne Gore, po toj procjeni, vrjednija samo od jednog učesnika Eura. Srbija je 13. na listi najskupljih svjetskih reprezentacija i najveći je tim kojeg neće biti na šampionatu

7429 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Engleske su prvi na listi, Belgijanci su šesti, Foto: Reuters
Fudbaleri Engleske su prvi na listi, Belgijanci su šesti, Foto: Reuters

U četvrtak je Evropsko prvenstvo u fudbalu, prvo koje bi trebalo da se održi u 12 država, dobilo posljednja četiri učesnika.

Među njima je i debitant na najvećim takmičenjima, Sjeverna Makedonija, a u baražu je ispala 13. reprezentacija na svijetu po vrijednosti, Srbija.

„Orlovi”, na čijoj klupi sjedi (vjerovatno još koji dan) sjedi bivši selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković, po procjeni specijalizovanog sajta Transfermarkt vrijede 327,7 miliona eura i po tome je 13. na svijetu.

Iako ima odlične igrače, Tumba nije uspio da napravi tim, pa će Srbija, uz Crnu Goru, ostati jedina ex-YU republika koja nikada nije igrala na Euru. Naravno, ne računajući zajednički nastup u Holandiji i Belgiji 2000. godine.

Po Transfermartu, najvrjedniju reprezentaciju na kontinentalnom šampionatu imaće Engleska, čiji igrači vrijede vrtoglavih 1,4 milijardi eura!

Druga na listi je Francuska sa milijardu i 40 miliona, a slijede Španija (842,5 miliona), Italija (824,5), Njemačka (742,5), Belgija (693,3)...

foto: Transfermarkt

Na začelju je Finska, čiji igrači vrijede 34,6 miliona eura. To je jedina učesnica Eura koja ima manje vrijedan tim od Crne Gore, čiji je sastav po Transfermarktu procijenjen na 51,55 miliona eura. Najviše, naravno, zahvaljujući Stefanu Saviću, koji po tom specijalizovanom portalu vrijedi 20 miliona eura.

Štoperu Atletiko Madrida je, međutim, cijena prepolovljena u odnosu na decembar 2018. godine, kada je vrijedio 40 miliona eura. Na pad vrijednosti su mu uticale godine, jer u januaru slavi 30. rođendan.

Bonus video: