Liga B ili Liga C: Sve staje u 90 minuta

Crnogorska fudbalska reprezentacija večeras od 20.45 dočekuje Kipar i traži pobjedu koja bi joj donijela plasman u viši rang Lige nacija

10069 pregleda 18 komentar(a)
Jovetić je bio čovjek odluke na Kipru, Foto: Savo Prelević
Jovetić je bio čovjek odluke na Kipru, Foto: Savo Prelević

Još jedan ciklus u Ligi C ili plasman u Ligu B Lige nacija - utakmica istine za crnogorsku fudbalsku reprezentaciju je večeras pod Goricom protiv Kipra (20.45).

Tim Faruka Hadžibegića će se plasirati u viši rang ovog takmičenja ako osvoji tri boda, možda mu bude dovoljan i remi u slučaju da Luksemburg (koji ima bod manje i bolji međusobni skor od Crne Gore) ne opravdava ulogu favorita u duelu sa Azerbejdžanom.

Na prvi pogled - Crna Gora ima zicer, čeka je utakmica protiv posljednjeplasirane ekipe. Realnost je, međutim, drugačija, jer niti je naš nacionalni tim u prethodnih pet duela pokazao da je dominantan, niti je Kipar dokazao da je apsolutni autsajder.

- Očekujem pobjedu, ali i tešku utakmicu. Kipar je u subotu pobijedio Luksemburg, koji je u tom momentu bio favorit grupe. A kad je savladao njih, vjerovatno vjeruje da može i nas - rekao je Hadžibegić.

Tom pobjedom nad Luksemburgom Kiprani su doveli Crnu Goru na čelnu poziciju pred utakmicu odluke i vratili joj ključeve grupe.

- Kipar nije „lijeva” ekipa, ima i motiv, jer želi da izbjegne posljednje mjesto u grupi i ispadanje u Ligu D. Naš motiv je plasman u viši rang. Imamo i želju i volju, pošteno ćemo oznojiti dres, a šta će biti na kraju - vidjećemo - dodao je Hadžibegić.

Da li Crna Gora ima kvalitet za Ligu B - to sada nije tema, jer želi da prvo do nje dođe.

- Igrač kada trenira želi da uđe u tim, kada uđe u tim - želi da pobjeđuje. To je prirodan proces u sportu. Mi želimo u Ligu B, ako se plasiramo i ako budemo kompletni jurićemo i Ligu A. Ali, fudbal je nepredvidiv. Neće valjda neko da mi kaže da, na primjer, Srbija zaslužuje da bude u Ligi C, a možda će se u njoj naći nakon ovog ciklusa - naglasio je Hadžibegić.

Pobjeda našoj selekciji garantuje put u Ligu B: Adam Marušić
Pobjeda našoj selekciji garantuje put u Ligu B: Adam Marušić foto: Savo Prelević

Zbog svega toga - razmišljanje gdje je realno mjesto crnogorskoj selekciji, da li je Liga B preveliki izazov ili nije - dolazi i do pomiješanih emocija. Između euforije i razočaranja je tanka linija...

- Tako je svugdje na ovim prostorima. I meni je drago što je tako. I ja sam čovjek sa ovih prostora i znam kako to ide, volim tu tenziju, uživam u njoj cijelog života. Kao sportista, uvijek ću tražiti pobjedu i ne plašim se sportskog izazova. Nisam se plašio ni Dijega Maradone, a on je bio čudo, van svog vremena... - istakao je Hadžibegić i osvrnuo se na fizičko stanje Stevana Jovetića:

- Nije umoran, maksimalno je spreman za ovaj meč. Mnogo nam znači njegovo prisustvo, to je igrač svjetske klase. Pratim francusku ligu i nikako mi nije jasno kako Jovetić nije u prvom planu kod trenera Monaka. Kako nema prostora za igrača takvog kvaliteta - zapitao se Hadžibegić.

Nekadašnjem reprezentativcu Jugoslavije po završetku Lige nacija ističe ugovor sa Fudbalskim savezom Crne Gore. Da li osjeća da je ovo i za njega presudan meč? Odgovorio je džentlmenski:

- Došao sam kao prijatelj i kad god odem otići ću kao prijatelj. Što god Savez da odluči, prihvatam - zaključio je crnogorski selektor.

Valem: Jovetić pravi razliku i na većim utakmicama

Kipar rizikuje ispadanje u Ligu D Lige nacija, ali selektor Johan Valem zna da njegov tim nije u situaciji da bilo kome prijeti u grupi 1, pogotovo u gostima.

- Dolazimo na megdan najboljoj ekipi u grupi. Crna Gora je odlična, poštujemo je, a ja od mojih igrača želim da vidim timski duh. Volio bih da odigramo kao protiv Luksemburga kada smo preokrenuli. Nadamo se da možemo da izbjegnemo ispadanje u Ligu D, ali ovo je mlada ekipa koja je u fazi stvaranja - rekao je Valem.

„Sokoli” su u prvom meču, u septembru u Nikoziji, slavili 2:0 golovima Stevana Jovetića.

- Jovetić je igrač koji pravi razliku i u većim utakmicama od ove. On je veliki fudbaler, ali nije jedini na kojeg mora da se obrati pažnja u crnogorskom timu. Tu je i Adam Marušić, s kojim sam sarađivao u Kortrajku. On sada igra na visokom nivou u Laciju - istakao je Belgijanac.

Bakić: Ljudski i sportski je da jurimo viši rang

Crna Gora želi da u viši rang evropskog fudbala - nedvosmislen je i vezista Marko Bakić:

- I ljudski i sportski je da težiš da napreduješ. Naša želja je da podignemo reprezentaciju i crnogorski fudbal na viši nivo, da budemo u jačoj konkurenciji - rekao je Bakić.

I Kipar ima motiv...

- Svjesni smo u kakvoj smo situaciji i to je ono što smo željeli. Lideri smo, imamo ambicije i cilj u posljednjoj utakmici. Ni Kipar sigurno ne želi da bude posljednji u grupi. Pred nama je zahtjevna utakmica, jer su i ambicije protivnika jasne - istakao je Bakić.

„Hrabri sokoli” su i prije nešto više od mjesec ima meč loptu za prvo mjesto - tada su u Podgorici izgubili od Luksemburga 2:1.

- Ta utakmica sa ovom nema mnogo dodirnih tačaka, osim na papiru, jer su odlučujuće - kazao je vezista Muskrona.

Bonus video: