Milijardu eura za četiri "mršava" trofeja: Kako je Junajted lutao nakon Fergija

Pod vođstvom legendarnog Škota "đavoli" su za 26 godina osvojili čak 38 titula, od čega dvije Lige šampiona i 13 naslova engleskog prvaka

3068 pregleda 1 komentar(a)
Aleks Ferguson, Foto: Reuters
Aleks Ferguson, Foto: Reuters

Engleski velikan Mančester junajted potrošio je više od milijardu eura na pojačanja od kada je Old Traford 2013. napustio legendarni Aleks Ferguson osvojivši pritom svega četiri trofeja.

Pod vođstvom legendarnog Škota "đavoli" su za 26 godina osvojili čak 38 titula, od čega dvije Lige šampiona i 13 naslova engleskog prvaka.

U posljednjih sedam godina klub su vodila četiri menadžera (Dejvid Mojes, Luj van Gal, Žoze Murinjo, Ole Gunar Solskjeer), kupljeno je 36 igrača na koje je potrođeno čak 1,12 milijardi eura, a osvojena su četiri "mršava" trofeja - FA kup, Liga kup, Liga Evrope i Komjuniti šild.

Mojes je bio izabran kao "Chosen One" - izabrani Fergusonov nasljednik, ali je vodio ekipu svega 10 mjeseci i nije se proslavio. Pod njegovim vođstvom najzvučnija pojačanja bila su Maruan Felaini koji je stigao iz Evertona za 30 miliona eura, te Huan Mata koji je stigao iz Čelsija za 42 miliona eura.

Dobio je otkaz u aprilu 2014. godine ostavivši Junajted na sedmom mjestu.

Mojesa je naslijedio Van Gal koji je ekipu vodio dvije godine potrošivši više od 320 miliona eura na pojačanja, a osvojio je samo FA kup (2016).

Neka od zvučnijih pojačanja za vrijeme njegovog mandata bili su Anhel Di Marija, Radamel Falkao, Ander Erera, Markos Roho, Entoni Marsijal, Bastian Švajnštajger...

Holanđanina je u maju 2016. naslijedio Murinjo koji se u Junajtedu zadržao do decembra 2018. osvojivši tri trofeja - Ligu Evrope, Liga kup i Komjuniti Šild.

Portugalac je samo u prvoj sedmici boravka na Old Trafordu potrošio više od 250 miliona eura na pojačanja. Iz Juventusa je doveo Pola Pogbu za 92 miliona eura, za Romela Lukakua je Evertonu platio više od 75 miliona, dok je Nemanja Matić iz Čelsija koštao čak 42 miliona eura...

Nakon Murinja klupu je preuzeo Ole Gunar Solskjer koji i danas vodi ekipu.

Norveški stručnjak je najviše potrošio na Harija Megvajera, stigao je iz Lestera za 82 miliona eura, Sportingu je za Bruna Fernandeša plaćeno 70 miliona, Aron Van-Bisaka je stigao iz Kristal Palasa za 55 miliona...

Junajted je trenutno na 14. mjestu Premijer liga sa 10 bodova, osam manje od vodećeg Lestera.

Bonus video: