Belgija i Italija uz Francusku i Španiju na završnom turniru

Na fajnl-foru neće nastupiti ni jedna od četiri reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir u prvom izdanju ovog takmičenja

7078 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje fudbalera Belgije, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Belgije, Foto: Reuters

Nakon Francuske i Španije, plasman na završni turnir elitnog razreda Lige nacija izborile su i reprezentacije Belgije i Italije.

Na fajnl-foru neće nastupiti ni jedna od četiri reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir u prvom izdanju ovog takmičenja. Podsjetimo, prošle godine su u Portugalu nastupili domaćin, Engleska, Holandija i Švajcarska, a naslov je pripalo Porugalu koji je u finalu porazio Holandiju sa 1:0.

Belgija je u direktnom sudaru za prvo mjesto u Levenu pobijedila Dansku sa 4:2.

Belgija je povela u trećem minutu golom Tilemansa, izjednačio je Vind u 17, a potom je Lukaku golovima u 56. i 69. doveo Belgiju do dva gola prednosti.

Autogol Šadlija u 87. minutu vratio je Dansku u život, ali je samo minut kasnije De Brujne riješio meč.

U drugom susretu iz ove grupe Engleska je pobijedila Island sa 4:0. Strijelci su bili su Rajs (20), Maunt (24) i Foden (80, 84)

Put na završni turnir osvojila je i Italija koja je u Sarajevu pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 2:0 golovima Belotija (22) i Berardija (68).

U drugom susretu Holandija je u gostima okrenula rezultat protiv Poljske slavivši sa 2:1. Poljska je povela u 6. minutu golom Jozvijaka, ali Holanđani su u nastavku susreta preokrenuli preko Depaja iz penala (77) i Vajnalduma (84).

Italija je osvojila prvo mjesto sa 12 bodova, Holandija ima 11 bodova.

Završni turnir drugog izdanja Lige nacija održat će se od 6. do 10. oktobra iduće godine, dok će žrijeb polufinalnih parova biti 3. decembra ove godine.

Turnir će se igrati u Italiji, polufinalni susreti su na rasporedu 6. i 7. oktobra 2021. godine, dok će susret za treće mjesto i finale biti 10. oktobra.

Iz A Lige nacija ispali su Švedska, Bosna i Hercegovina i Island, dok će četvrti putnik u niži rang biti Švajcarska ili Ukrajina.

Bonus video: