Kalkulacije: Stvari koje treba da se dogode da bi CG igrala plej-of za Mundijal

Selekcija Faruka Hadžibegića je na Uefinoj listi pobjednika svih grupa Lige nacija zauzela desetu poziciju - a u plej-of idu dvije reprezentacije. Potrebno je da barem osam timova od devet koje su ispred nas budu prvi ili drugi u svojim grupama kvalifikacija

20177 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nakon kompletiranja grupa Lige nacija, postalo je jasno šta sve treba da se dogodi da bi Crna Gora u martu 2022. igrala plej-of za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Selekcija Faruka Hadžibegića je na Uefinoj listi pobjednika grupa Lige nacija zauzela desetu poziciju - a u plej-of idu dvije reprezentacije.

Ispred Crne Gore su pobjednici grupa Lige A - Francuska, Belgija, Italija i Španija, pobjednici grupa Lige B - Vels, Austrija, Češka i Mađarska, kao i jedina ekipa iz Lige C koja je osvojila više bodova od Crne Gore - Slovenija.

Šta treba da se "poklopi" u kvalifikacijama?

Da barem osam, od pomenutih devet reprezentacija, zauzmu prvo ili drugo mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi za Mundijal.

Kvalifikacije za SP igraju se od marta do novembra naredne godine, a žrijeb je vrlo brzo - 7. decembra.

Francuska, Belgija, Italija i Španija vjerovatno neće imati problem da budu prvi ili drugi u svojim kvalifikacionim grupama, zato će Crna Gora "navijati" za reprezentacije kao što su Vels, Austrija, Češka, Mađarska i Slovenija.

Ako barem četiri od tih pet pomenutih timova zauzmu prvo ili drugo mjesto u svojim grupama (pod uslovom, naravno, da se ne oklizne neko od velesila) - Crna Gora će dobiti mjesto u plej-ofu za Mundijal.

U tom plej-ofu učestvovaće 10 drugoplasiranih iz 10 kvalifikacionih grupa i dvije ekipe preko Lihe nacija.

Dvanaest reprezentacija biće podijeljeno u tri grupe od po četiri tima - u svakoj grupi igraće se polufinale i finale, kako bi se dobila još tri putnika na SP, uz 10 pobjednika grupa.

Ne treba, naravno, oduzeti šansu našem timu da preko kvalifikacija izbori plej-of, ali biće vrlo teško - iz četvrtog šešira treba juriti prvu ili drugu poziciju, protiv mnogo jačih reprezentacija.

Zato plej-of preko Lige nacija, gdje su Jovetić i društvo već obavili svoj dio posla, djeluje kao realnija opcija. Iako više ne zavisi od Crne Gore.

Bonus video: