Nemanja Vidić žestoko po FSS: Sram vas bilo

"Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama", naveo je Vidić u pismu

13978 pregleda 581 reakcija 23 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nemanja Vidić, legendarni srpski fudbaler i svojevremeno jedan od najboljih defanzivaca Evrope, žestoko je napao FS Srbije u otvorenom pismu javnosti, nakon neuspjeha reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama", naveo je Vidić u pismu.

"Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?!

Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njiohovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije mjerilo, ni fudbalski, a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra...). Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji“, ističe Vidić.

"Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar!

Pa iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo!

Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju “uspjehe“ koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstv a, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepjoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o “uspjesima reprezentacije“).

Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka", napisao je Vidić.