Spektakl u Norveškoj - borbeni avioni odali počast novom šampionu

Bode-Glimt, klub osnovan 1916. godine, prvu put postao šampion Norveške, a vojska i grad igračima priredili doček za pamćenje

13685 pregleda 3 komentar(a)
Foto: www.facebook.com/Glimt1916
Foto: www.facebook.com/Glimt1916

Pet kola prije kraja Elitserijena, Norveška je dobila novog prvaka u fudbalu. Bode-Glimt, klub koji je oduševio protiv Milana u kvalifikacijama za Ligu Evrope, savladao je Stromsgodset u gostima 2:1 i prigrabio prvu titulu u klupskoj istoriji.

Tim Kjetila Knutsena cijele sezone igra napadački, na gol više, na 25 utakmica je 85 puta zatresao mrežu i stekao simpatije svih u zemlji.

A onda su Knutsen i njegovi puleni na povratku u Bode, grad na sjeveru zemlje, dobili priznanje kakvo su samo mogli da sanjaju - avion SAS-a, kojim su se vraćali kući, okružilo je osam borbenih aviona F-16 iz eskadrona 331, koji su stacionirani u bazu u Bodeu.

Piloti su u svojim kabinama imali šalove omiljenog kluba i priredili čast svojim miljenicima, zbog kojeg se u čitavom svijetu priča o njima.

- Bilo je to apsolutno fantastično iskustvo vidjeti te F-16 avione. Ovo nikada nećemo zaboraviti - rekao je Knutsen.

Piloti norveške vojske su imali redovnu vježbu, ali je njihov zapovjednik Hening Homb odlučio da im dodijeli neobičan zadatak.

- Ovo je specijalan dan za Bode i sjevernu Norvešku. Smatrali smo da bi bilo lijepo da odamo čast ekipi. Nismo svi iz Bodea, ne navijamo svi za Glimt. Ja sam, recimo, navijač Trumzea, ali mnogi od nas su zavoljeli Glimt zbog načina na koji igra fudbal - naglasio je Homb.

Žurka se sa neba preselila na tlo. Nove šampione je dočekao „dabldeker” autobus iz 1960. godine, koji je kupljen specijalno za ovu priliku, a oduševljeni navijači su im mahali na putu od aerodroma do zgrade Opštine.

-Divno je proslaviti ovako zasluženu titulu. Slavimo nešto istorijsko, jer ovo je prvi šampionski pehar kluba osnovanog 1916. godine. Pamtiću to dok sam živ - rekao je Knutsen.

Bonus video: