Genije fudbala koji je dotakao i raj i pakao: Ko je bio Dijego Maradona

U reprezentaciji Argentine je ostavio najveći trag - "gaučose" je vodio do svjetske titule u Meksiku 1986. godine u najboljem izdanju nekog fudbalera na Mundijalima i velikim takmičenjima

5598 pregleda 157 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dijego Armando Maradona - jedan i jedini, najveći argentinski sin, simbol fudbala, rođen je 30. oktobra 1960. godine.

U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela porodica: Dijego senior i Tota, Dijego mlađi, njegove četiri starije sestre i troje mlađih braće i sestara.

Maradona je brzo nadmašio lokalno fudbalsko okruženje, sa 15 je već igrao za prvi tim Argentinos juniorsa, sa 16 je debitovao u dresu "gaučosa", a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike.

Nakon pet godina u Argentinosima, 1981. se preselio u Boka juniors.

Iako su Bokini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barselonu, a zatim u Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva. Igrao je i za Sevilju, Njuels old bojse, a karijeru je završio kod kuće, u Boki.

U reprezentaciji Argentine je ostavio najveći trag - "gaučose" je vodio do svjetske titule u Meksiku 1986. godine u najboljem izdanju nekog fudbalera na Mundijalima i velikim takmičenjima.

Na meču sa Engleskom je postigao najpoznatiji gol u istoriji fudbala - čuvenu Božju ruku, kao i zvanično najljepši gol u 20. vijeku.

Četiri godina kasnije sa Italijom je igrao finale u Italiji.

Trenersku karijeru je započeo u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine.

Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa, a trenutno je za kormilom Gimnasije La Plate.

Međutim, kao trener bio je mnogo manje uspješan, čak neuspješan.

Jedan od najvećih fudbalera koje je svijet ikad vidio, pretrpio je i bezbroj udaraca i skandala tokom godina koji su prijetili da će zauvijek okaljati njegovo nasljeđe.

Kokain i alkohol bili su sastavni dio njegovog života, ali kako je i sam Maradona izjavio, lopta ne može da se uprlja.

Bez obzira na sve njegove incidente i poroke, on je ostao fascinantna figura svjetskog fudbala i sporta.

Bonus video: