sjećanje na mundijal 1990.

Šabanadžović o Pibeu: On se zabavlja na zagrijavanju, a meni kuva u glavi...

"Dobro se sjećam zagrijavanja za to četvrtfinale protiv Argentine. Uzima loptu, žonglira, pipluje je glavom, prebacuje je preko ramena. Pokazuje da je najveći", kaže bivši crnogorski fudbaler

6870 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dijego Maradona je bio više od fudbalera - kaže Refik Šabanadžović, nekadašnji crnogorski fudbaler, legenda Crvene zvezde.

„Ne znam šta bih novo rekao o njemu. Jedan od dvojice najvećih, ako ne i najveći. I to iz prostog razloga: bio je više od fudbalera. Bio je majstor, rođen za fudbal i odupirao se savremenom profesionalizmu. Kada mi je žena rekla da je umro, nisam mogao da vjerujem. Pravi fudbalski boem”, kaže Šabanadžović za Mocartsport.

Mnogi pamte Mundijal 1990. godine u Italiji.

Igrali su u četvrtfinalu Jugoslavija i Argentina, Šabanadžović je isključen...

„I šteta što nismo pobijedili Maradoninu Argentinu. Još mi je u glavi ona šansa Dejana Savićevića iz produžetaka kada je Piksi zaljuljao dvojicu rivala lažnjakom”, ističe.

Šabanadžović je u duelu sa „gaućosima” imao obavezu da čuva upravo Pibea.

„Sjećam se kao danas kada mi je Ivica Osim rekao da ću imati zadatak da čuvam Maradonu. Bio sam iskusan igrač, sa ogromnim iskustvom u evropskim mečevima u Zvezdinom dresu. Ali opet - Maradona! Nije mi baš bilo do slavlja pošto smo eliminisali Španiju, da se tako malo našalim. Znao sam da dribla u pokretu, da ga je nemoguće skautirati, da sakriva loptu... Eto, svi kažu da sam ga čuvao odlično do tog crvenog kartona”.

Maradona nije ostavljao nikog ravnodušnim.

„Imam utisak da je u tom periodu cijela Italija bila ljubomorna na njega, on je sa malim Napolijem osvojio dvije titule, sam ih je donio. Uzeli su Kup Uefa. Nisu mu to oprostili. Zviždala mu je Firenca, kao i Milano i Rim, samo je u Napulju imao podršku”.

„Dobro se sjećam zagrijavanja za to četvrtfinale protiv Argentine. „Gaućosi” na jednoj, mi na drugoj strani. Samo Maradona na trećoj. Uzima loptu, žonglira, pipluje je glavom, prebacuje je preko ramena. Pokazuje da je najveći. A meni kuva u glavi i dalje. Sad je treba da njega čuvam. S ove vremenske distance shvatam koliko sam i ja postigao u karijeri, Osim mi je vjerovao”, kazao je Šabanadžović.

Preporučujemo za Vas