Nismo u Sjevernoj Koreji, već u kapitalizmu i talenat ne može da se ograniči

"Kako možete limitirati talenat. Treba li staviti 'salary cap' na djela Leonarda Da Vinčija ili Rembranta. Zašto ga ne bismo imali za glumce, novinare, umjetnike", kazao Rajola

4840 pregleda 2 komentar(a)
Mino Rajola, Foto: Reuters
Mino Rajola, Foto: Reuters

Poznati fudbalski agent Mino Rajola oštro se usprotivio ideji predsjednika Fife Đanija Infantina da se u fudbal uvede ograničenje plata igračima, tzv. "salary cap", objavili su italijanski mediji.

"Živimo u kapitalističkom svijetu, a Đani Infantino bi želio da postanemo Sjeverna Koreja. Ako želi, neka ide u Sjevernu Koreju, ali ja neću", kazao je Rajola na Svjetskom fudbalskom samitu koji završava u petak.

"Kako možete limitirati talenat. Treba li staviti 'salary cap' na djela Leonarda da Vinčija ili Rembranta. Zašto ga ne bismo imali za glumce, novinare, umjetnike", kazao Rajola, i dodao:

"Fudbalsko tržište više ne funkcioniše kako bi to Fifa željela, jer sada igrači imaju zadnju riječ. Ako ćemo da uvedemo 'salary cap' u fudbal, onda ga uvedite na svim nivoima. Ograničite plate klupskih direktora, cijene ulaznica i iznose fudbalskih transfera".

Mino Rajola spada u najuticajnije fudbalske agente na svijetu te zastupa igračke zvijezde kao što su Zlatan Ibrahimović (Milan), Erling Haland (Borusija Dortmund), Pol Pogba (Mančester junajted)...

Bonus video: