Sudija iz Tunisa srećan što je pomogao Maradoni da pogodi protiv Engleza

Ali Bin Naseru iz Tunisa, koji je sudio legendarni meč Argentina - Engleska, Maradona je 2015. godine poklonio dres sa svojim potpisom.

20914 pregleda 228 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Telereport
Foto: Telereport

Sudija iz Tunisa Ali Bin Naser, koji je sudio slavni duel Argentine i Engleske u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986, kaže da je ponosan što je, kako je naveo "pomogao" Maradoni da postigne gol koji je proglašen najljepšim u istoriji svjetskih prvenstava.

Na stadionu "Asteka" u Meksiko sitiju, pred 115 hiljada gledalaca, tog 22. juna 1986. pod vrelim meksičkim suncem, Maradona je sa dva gola srušio Engleze (2:1) za plasman Argentine u polufinale.

Prvi gol (1:0) postigao je rukom u 51. minutu, drugi (2:0) samo četiri minuta kasnije tako što je u nevjerovatnom trku od preko 50 metara prošao sve fudbalere koji su mu se našli na putu.

"Maradona je prosto poletio iz veznog reda i ja sam ga pomno pratio. Kada sudite nekome poput Maradone, ne možete da odvojite pogled od njega. Pokušali su da ga sruše u tri navrata, ali želja za pobjedom ga je neprestano gurala naprijed. Svaki put kada su pokušali da ga sruše, ja sam vikao 'prednost'. Otresao se svih rivala. Mislio sam da će ga sigurno srušiti kada je ušao u šesnaesterac, već sam se bio spremao da dosudim penal, ali na moje iznenađenje, prošao je pored još jednog fudbalera, čak i golmana Šiltona", priča Ali Bin Naser, koji sada ima 87 godina.

foto: Standard

"Ponosan sam što sam na neki način bio dio tog nevjerovatnog gola. Da sam dosudio faul u bilo kojem od tri pokušaja da ga sruše, ne bismo svjedočili nečem tako veličanstvenom. Ta prednost koju sam dao, i to tri puta, moje je najveće sudijsko dostignuće", ispričao je Naser za BBC.

Njemu je Maradona 2015. poklonio dres sa svojim potpisom.

Naser je, još neposrednije, pomogao Maradoni da postigne prvi gol u tom meču - rukom!

"I Maradona i Šilton bili su okrenuti prema mom prvom pomoćniku, Bugarinu Bogdanu Dočevu. Englezi su povikali da je to ruka, a ja sam se okrenuo prema pomoćniku, koji nije signalizirao ništa, već je potvrdio gol. Uputi koje nam je dala Fifa bili su jasni - ako je kolega bio u boljoj poziciji od mog, trebao bih da poštujem njegov stav".

Dočev je preminuo prije tri godine, a svojevremeno je izjavio da Fifa tada "nije dopuštala pomoćnicima da razgovaraju sa sudijom o odlukama".

"Da je Fifa postavila evropskog sudiju da vodi tako važnu utakmicu, prvi pogodak Maradone bio bi poništen", kazao je svojevremeno Dočev.

Bin Naser je istakao i veličanstveni sportski duh Engleza, koji nisu pravili scene, iako su bili žestoko oštećeni.

Lineker je devet minuta prije kraja smanjio na 2:1, ali bio je to samo počasni gol - Maradona i Argentina prošli su u polufinale.

Bonus video: