To nema cijenu: Vlasnik Maradonine posebne "desetke" ne prodaje dres iz Meksika

Nakon Maradonine smrti zavladala je prava pomama za dresom, a stručnjak za sportske dragocjenosti je procijenio je da bi mogao da postigne cijenu od dva miliona dolara

6108 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FIFA
Foto: FIFA

Bivši engleski fudbalski reprezentativac Stiv Hodž (58) izjavio je u utorak kako je čitave prošle sedmice morao da odbija potencijalne kupce dresa kojeg je Dijego Maradona nosio na četvrtfinalnom susretu između Engleske i Argentine na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

On insistira da dres nema cijenu i nije na prodaju.

Hodž je po završetku tog dvoboja, kojeg je Argentina dobila sa 2:1, a u kome je Maradona prvi gol postigao rukom, a drugi nakon fenomenalnog solo-prodora, zamijenio dres sa slavnim Argentincem.

Taj dres, iako se nalazi u Engleskom nacionalnom muzeju fudbala u Manchesteru, Hodžovo vlasništvo.

Nakon Maradonine smrti zavladala je prava pomama za dresom, a stručnjak za sportske dragocjenosti je procijenio je da bi mogao da postigne cijenu od dva miliona dolara.

"Imam taj dres 34 godine i nikada nisam ni pokušao da ga prodam. Ima nevjerojatnu sentimentalnu vrijednost. Ljudi mi neprestano kucaju na vrata, a telefon mi neprestano zvoni, nije to ugodna situacija. Čak se pojavila i lažna vijest kako tražim milion ili čak dva miliona za njega, kao da pokušavam da zaradim koristeći situaciju. Smatram to krajnje uvredljivim i potpuno pogrešnim. Taj dres nije na prodaju", kazao je Hodž.

Upravo je Hodž bio igrač koji je poslao loptu u smjeru svog gola, prije nego što ju je Maradona - "božijom rukom" - poslao u mrežu.

On je bio i jedan od šestorice igrača koje je Maradona pretrčao i predriblao prije nego što je postigao "gol vijeka".

Bonus video: