Srijeda-nedjelja: Paklen ritam u finišu jeseni

Danas sve utakmice 16. kola Telekom 1. CFL - Rudar - Sutjeska i Jezero - Petrovac u 13, Iskra - Budućnost u 14, Zeta - OFK Titograd u 15, a Dečić - Podgorica u 15.45 časova. Do kraja polusezone igraće se u ritmu srijeda-nedjelja

1241 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crnogorski fudbalski šampionat igra se u ubrzanom ritmu kako se bliži kraj jesenjeg dijela sezone. Danas se igraju sve utakmice 16. kola, u nedjelju je na programu kompletna 17. runda, igraće se potom i naredne srijede (18. kolo), dok će zavjesa na jesenji dio biti spuštena u nedjelju 13. decembra, duelima 19. runde.

Za fudbalere prvoplasirane Budućnosti i posljednjeplasiranog Petrovca, ovaj “pakleni” ritam mečeva biće produžen, jer će na kraju polusezone odigrati i zaostali meč.

Kako su Podgoričani prošle srijede igrali četvrtfinale Kupa, ispada da će za 25 dana, od 21. novembra do vjerovatno 16. decembra, odigrati čak osam utakmica - u prosjeku, svaki treći dan, što je nezabilježen ritam, barem za domaće prilike.

Ipak, tim Mladena Milinkovića ne posustaje, na posljednjih 12 mečeva ostvario je 11 pobjeda u oba takmičenja (uz jedan remi), a ako danas pobijedi Iskru u Danilovgradu, mogao bi i da matematički osigura jesenju titulu, u zavisnosti od rezultata drugoplasiranog Dečića, koji dočekuje Podgoricu.

- Čeka nas jaka utakmica, jakog tempa, sa dosta trčanja, tako da se vjerovatno neće biti pretjerano lijepe igre. Tako je do sada bilo na mečevima sa Iskrom, koja je za nas neugodan protivnik bez obzira u kakvoj je formi - kazao je napadač Budućnosti Dejan Zarubica, koji je golom u posljednjem minutu odlučio jesenji duel protiv Iskre pod Goricom (1:0).

Iskra je, međutim, u finišu prošle sezone na svom terenu nanijela Budućnosti jedan od najtežih poraza u posljednje vrijeme (4:1), a to će fudbaleri aktuelnog šampiona sigurno imati na umu kada danas istrče na stadion “Braće Velašević”.

- Iskra ima iskusne igrače koji zaslužuju respekt i uvijek je teško igrati protiv njih, ali mislim da se mi pitamo. Zadovoljni smo sadašnjom situacijom, vratio nam se Petar Grbić, bićemo jači za njega i nadam se da ćemo da osvojimo tri boda - to je primarni cilj - dodao je Zarubica.

Rezultati Iskre u dosadašnjih 15 kola su sušta suprotnost u odnosu na prošlu sezonu - tim Aleksandra Nedovića je tek sedmi na tabeli, sa samo dva boda iznad “crte”, a ni ubjedljiva pobjeda protiv Sutjeske prošlog mjeseca (3:0) nije probudila ekipu, koja je u naredna tri meča osvojila tek dva boda. Nedović, ipak, vjeruje da će njegovi fudbaler biti najbolji - protiv najboljeg tima.

- Budućnost je uvijek motiv, prošle sezone smo ostvarili ubjedljivu pobjedu, ove smo izgubili u posljednjem minitu. Ne sumnjam da će igrači imati motiv, da će pružiti maksimum i izvući najbolje iz sebe - kaže trener Iskre.

Prošlo je 15 kola, a Dečić još nema poraz. Iako su u dosadašnjem dijelu sezone ostvarili više remija (devet), nego pobjeda (šest) izabranici Edisa Mulalića su apsolutni hit sezone, a sada već nezaboravnu seriju pokušaće da produže protiv Podgorice, tima sa kojim su na početku sezone dijelili vrh tabale.

Podgorica je u međuvremenu posustala, bez pobjeda je već šest kola, u kojima je izgubila četiri puta, a eliminisana je i iz Kupa.

- Silno smo motivisani, želimo da našu seriju nastavimo i u ovom paklenom ritmu utakmica koji nas čeka, ali znamo da neće biti lako, kao i obično presudiće detalji - kaže Džonatan Drešaj, kapiten Tuzana.

Sutjeska putuje na sjever i protiv Rudara će pokušati napokon da se “odblokira”, jer je u posljednjih sedam mečeva ostvarila samo jedan trijumf.

Nikšićani su favoriti, s obzirom na probleme u kojima su se našli Pljevljaci, koji će prema navodima lokalnih medija skuputi sredstva da organizuju ovaj meč samo zahvaljujući donaciji Glavnog grada.

- Neće nas zavarati problemi Rudara, jer koliki god da su - oni imaju kvalitetnu ekipu, sa sjajnim pojedincima. Očekujem da damo maksimum, biće teško, hladno, ne znamo kakav će biti teren, ali moramo da damo sve što imamo kako bismo osvojili tri vrlo važna boda - ističe kapiten Nikšićana Božo Marković.

Zeta na Trešnjici igra protiv OFK Titograda, dok Jezero u Beranama čeka Petrovac.

Parovi 16. kola

13.00

RUDAR - SUTJESKA

JEZERO - PETROVAC

14.00

ISKRA - BUDUĆNOST

15.00

ZETA - OFK TITOGRAD

15.45

DEČIĆ - PODGORICA (15.45)

Bonus video: