Svima je data šansa da budu dio Budućnosti

Direktor omladinske škole Budućnosti Petar Grbić kaže da klub nema ni trunku griže savjesti zbog odlazaka nekoliko talentovanih 18-godišnjaka i 19-godišnjaka, te da je u svakom pojedinačnom slučaju postupio po fudbalskim rezonima, ponudivši igračima dobre ugovore

22057 pregleda 48 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Serija sjajnih rezultata, hod ka tituli i duploj kruni, ali i serija odlazaka talentovanih igrača iz Budućnosti, od kojih podgorički klub neće imati skoro nikakvu zaradu - dva su “procesa” koja posljednjih dana nekako idu paralelno.

Milan Vukotić (18) je nedavno otišao u zagrebački Dinamo - uz minimalno obeštećenje, Ivan Bojović (19) nije želio da potpiše profesionalni ugovor (stipendijski mu ističe na ljeto), pa je u januaru slobodan igrač, baš kao i Petar Vukčević (19) i Marko Mrvaljević (19), koji je na pozajmici o OFK Titogradu.

Vuk Striković (18), napadač Rudara, dijete Budućnosti otišao je još ljetos.

Svima njima je, međutim, data šansa da budu dio Budućnosti, i klub je ponudivši im profesionalne ugovore postupio po svim mogućim sportskim i fudbalskim rezonima, kazao je za “Vijesti” direktor omladinske škole Budućnosti i kapiten podgoričkog tima Petar Grbić.

Petar Grbić
Petar Grbićfoto: Savo Prelević

"Kao prvo, moram da kažem da su sve to vrhunski momci i odlični igrači - i svima je data šansa da budu dio Budućnosti. Nije to išlo kao nekada, pa i u vermenu kada smo Draško Božović i ja bili na prelazu u prvi tim, kada se klub olako odricao talentovanih fudbalera", kaže Grbić.

Budućnost se, ističe on, nikog nije odrekla - svima je ponuđena šansa da potpišu profesionalne ugovore, po uslovima koji su značajno iznad domaćih fudbalskih standarda.

"Milan Vukotić je pregovarao sa nama sa svojim stricem, čovjekom iz fudbala. Tražili su od kluba da bude starter na 50 odsto utakmica. Nakon perioda razmišljanja, svi u klubu, na čelu sa predsjednikom Veselinom Mijačem, odlučili smo da pristanemo čak i na to - s obzirom da se radi o izuzetno talentovanom fudbaleru, od kojeg bi klub u dogledno vrijeme mogao da zaradi. Kada, međutim, Vukotić nije bio starter na tri vezane utakmice, protiv Ludogoreca, Sutjeske i Podgorice, gdje je šansu dobio Vasilije Terzić, oni su definitivno odlučili da ne prihvate ugovor. Kao da su samo čekali neki izgovor. Dakle, klub je pristao na uslove kakve nije imao nijedan fudbaler - zagarantovanih 50 odsto utakmica kao starter, ali nije ni to pomoglo. Na kraju, moram da istaknem da je klub imao pravo da zadrži Vukotića do juna, ali nismo željeli da pravimo probleme - predsjednik Mijač je bio ne samo korektan, već i velikodušan prema Vukotiću. Klub nema ni trunku griže savjesti", kaže Grbić.

Ivan Bojović je najnoviji “slučaj”...

"Igrao je prošle sezone na pozajmici u OFK Titogradu, razvijao se na pravi način, ljetos se vratio, dobio šansu, igrao na 11 utakmica, a ponuđen mu je trogodišnji ugovor kakav malo ko ima u njegovim godinama. On je to odbio, ne znamo pravi razlog", navodi Grbić.

Ugovori su, kako ističe, ponuđeni i Petru Vukčeviću i Marku Mrvaljeviću.

"Vukčević je neko ko je dobio šansu, iskoristio je na poziciji desnog beka, klub je u njemu vidio novog Stefana Milića. I njemu su ponuđeni uslovi koji nisu mali za naše prilike. On, međutim, ne vidi sebe na poziciji desnog beka, već zadnjeg veznog, a mi na tim pozicijama imamo dva reprezentativca. I ne želimo da dozvolimo da igrač sam određuje poziciju u timu, posljednju riječ valjda treba da ima trener. Što se tiče Mrvaljevića, na njegovoj poziciji smo imali Moraitisa, koji je bio u vrhunskoj formi, zatim Vujačića i Zarubicu, pa smo odlučili da je najbolje da ode na pozajmicu u OFK Titograd, s tim što smo dobili riječ da ćemo razgovarati o potpisu ugovora. Ni od toga, nažalost, nema ništa. Striković ljetos nije imao nikakav dokument na osnovu kojeg bismo potpisali ugovor - ni pasoš, ni ličnu kartu, htjeli smo da ga zadržimo, ali je on odlučio da ode u Rudar", naglašava Petar Grbić.

Zašto su talentovani fudbaleri odlučili da odu?

"Ne vidim drugi razlog osim da se plaše konkurencije, svi kao da žele da imaju zagarantovano mjesto u timu. Mislim da to nije dobro, jer će ih u svakom klubu u koji pređu sačekati jaka konkrencija, moraće da se bore", kaže Grbić, uz poruku na kraju:

"Klub više neće dozvoliti da dođe u ovakvu situaciju, da razgovara sa fudbalerima tri ili četiri mjeseca prije isteka ugovora. To će se rješavati mnogo ranije. Takođe, nijedno dijete neće moći da ode iz kluba bez propisane trening kompenzacije".

"Klub je konačno na nivou na kojem zaslužuje, zahvaljujući predsjedniku Mijaču"

Nakon dolaska Veselina Mijača na čelo kluba, Budućnost se podigla na svakom mogućem stepeniku, ističe Petar Grbić.

"Mislim da je Budućnost, nakon toliko vremena, najzad došla u situaciju da nema čovjeka koji ne misli dobro klubu - od strane predsjednika, trenera, pomoćnih trenera, pa na dalje. Pa i kada se dogodi neka greška u procjeni, a dešava se svakome, posebno kada imate toliko mladih fudbalera - to se ne radi namjerno", kaže Grbić.

Veselin Mijač
Veselin Mijačfoto: Savo Prelević

Budućnost je prošle sezone osvojila titulu uz veliku dominaciju, na putu je da sve to ponovi i ove sezone, a imaće šansu i da prvi put osvoji duplu krunu.

Ljetos su Podgoričani, takođe, ostvarili najbolji evropski rezultat do sada, kada su eliminisali Astanu i plasirali se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Predsjednik Mijač je podigao klub na nivo na koji zaslužuje i na kojem treba da bude, a to se vidi i po rezultatima. Jedva čekamo momenat da se publika vrati na stadion, to će tek tada biti vidljivo na pravi način", kaže Grbić.

"Sa Miloševićem smo imali dobru saradnju"

U jeku dobrih rezultata desio se rez, klub je smijenio sportskog direktora Zvezdana Miloševića.

"Milošević je otišao odlukom predsjednika Veselina Mijača, a u sklopu reorganizacije kluba koja je u toku. Da li će biti još odlazaka i promjena, vidjećemo, ali moram da istaknem da smo sa Zvezdanom Miloševićem imali odličnu saradnju - svi iz kluba, uključujući i igrače, baš kao i on sa nama", navodi Grbić.

Bonus video: