Žrijeb kvalifikacija za Mundijal: Crna Gora danas dobija rivale u borbi za Katar

U evropskim kvalifikacijama učestvovaće 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 grupa - pet sa po pet reprezentacija, te pet sa po šest ekipa. Pobjednici direktno odlaze na Mundijal, a deset drugoplasiranih, te dvije reprezentacije iz Lige nacija igraće dodatne kvalifikacije

7519 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP
Ažurirano: 07.12.2020. 13:58h

U ponedjeljak u 18 sati u Nionu će biti održan žrijeb evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a crnogorska reprezentacija biće u četvrtom šeširu.

U evropskim kvalifikacijama učestvovaće 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 grupa - pet sa po pet reprezentacija, te pet sa po šest ekipa. Pobjednici direktno odlaze na Mundijal, a deset drugoplasiranih, te dvije reprezentacije iz Lige nacija igraće dodatne kvalifikacije.

U plej-ofu će se dijeliti još tri karte za SP, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri grupe sa po četiri reprezentacije. Biće to format kao i u nedavnom baražu za Evropsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj od tri grupe.

Već sada je poznato kako će učesnici završnog turnira A Lige nacija (Belgija, Francuska, Španija, Italija) biti u grupama sa po pet ekipa.

Zbog političkih razloga u u istoj grupi ne mogu biti Kosovo / Bosna i Hercegovina, Kosovo / Srbija, Kosovo / Rusija, Ukrajina / Rusija, Jermenija / Azerbajdžan, te Gibraltar / Španija.

Zbog pandemije koronavirusa izvlačenje će prvi put u istoriji biti virtuelno, odnosno bez prisustva predstavnika nacionalnih federacija.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2021. godine, dok je plej-od od 24. do 29. marta 2022.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Kor, Al Vakra, Al Rajan).

Šeširi

Prvi - Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Holandija.

Drugi - Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija

Treći - Rusija, Mađarska, R. Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska

Četvrti - BiH, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg

Peti - Jermenija, Kipar, Farska ostrva, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora

Šesti - Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino

Bonus video: