Nije ih ugodno gledati, ali oni znaju što rade

Totenhem je u nedjelju u jednom od najvećih derbija engleskog fudbala pobijedio Arsenal sa 2:0. Bio je to Totenhemov treći derbi u nizu nakon što su dobili Mančester siti (2-0) i remizirali protiv Čelsija (0:0)

4174 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iako nije odigrana niti trećina sezone, u Engleskoj se zabavljaju pitanjem može li Totenhem pod vođstvom Žozea Murinja da osvoji svoj prvi naslov prvaka nakon davne 1961. godine.

Prošle sezone Liverpool je nakon 30 godina osvojio titulu, da li je red na "spurse".

"Nije ugodno gledati kako igraju, ali oni znaju što rade," komentarisao je Džejmi Rednap za Skaj Sports.

Totenhem je u nedjelju u jednom od najvećih derbija engleskog fudbala pobijedio Arsenal sa 2:0. Bio je to Totenhemov treći derbi u nizu nakon što su dobili Mančester siti (2-0) i remizirali protiv Čelsija (0:0).

"Odrasli smo, u ove tri utakmice pokazali smo zrelost za koju je malo ko bio spreman," kazao je Murinjo.

Kada je sudija odsvirao posljednji zvižduk, Portugalac se okrenuo prema tribinama i pobjednički stisnuo šake. Znao je važnost ove pobjede. Ne samo zbog trijumfa nad omraženim suparnicima, već i načina na koji su "spursi" stigli do slavlja.

Bila je to tipična Murinjova izvedba. Totenhem se nije postavio moderno, već produktivno. Portugalac je učinio apsolutno najbolje od onoga što je imao.

Tim Mikela Artete imao je enorman posjed, ali bez pravog učinka.

"Sve me ovo podsjeća kada je Žoze preuzeo Čelsi i natjerao ih da vjeruju da je to što će učiniti ispravno. Ova ekipa ima odlučnost, ovo je pobjednički fudbal," dodao je Rednap.

Pobjedu protiv "tobdžija" izreažirao je najubojitiji napadački tandem lige. Prvo je zabio Korejac Hjong-min Son u 13. minuti na asistenciju Harija Kejna, a potom je u sudijakoj nadoknadi prvog poluvremena (45+1) pogodio Kejn na dodavanje Sona.

Kejn na svom kontu sada ima osam golova i 10 asistencija, a Son 10 golova i tri asistencije. Murinjo je nakon utakmice pohvalio svoja dva napadača jer su "profesionalci svjetske klase".

"Rade kao životinje, uz dužno poštovanje prema životinjama, volim životinje", rekao je Murinjo za Skaj Sports.

"Nevjerovatno su puno radili kad ekipe nije imala loptu. Imaju vrlo dobar osjećaj za ravnotežu koja im je potrebna, a takođe odrađuju nevjerovatan taktički posao za ekipu kada ekipu nema loptu," kazao je Murinjo.

Postigavši 11. gol u mečevima Totenhema i Arsenala, Kejn je postao najbolji strijelac u derbijima sjevernog Londona, pretekavši Emanuela Adebajora i Bobija Smita.

To je ujedno bio i njegov 250. pogodak za klubove i reprezentaciju.

"Polako, idemo utakmicu po utakmicu. Dobro nam ide u ovom teškom razdoblju. Sljedeće sedmice odlazimo kod Kristal palasa, a zatim u Liverpul, tako da nema predaha," kazao je Kejn.

Bonus video: