Zeta - Budućnost, drugi čin ove jeseni

Prvi susret dva rivala, 17. oktobra pod Goricom, obilježilo je napuštanje utakmice fudbalera Zete. Danas duel na Trešnjici u 14 sati. Sutjeska dočekuje OFK Titograd, Dečić protiv Petrovca, Rudar - Podgorica, Jezero - Iskra

4995 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa prekinutog meča Budućnosti i Zete pod Goricom 17. oktobra, Foto: Savo Prelević
Detalj sa prekinutog meča Budućnosti i Zete pod Goricom 17. oktobra, Foto: Savo Prelević

Pretposljednjim kolom jesenjeg dijela šampionata danas se nastavlja takmičenje u Telekom 1. CFL. Posljednja runda je u nedjelju, nakon čega će ostati još samo da se odigra zaostali meč Petrovac - Budućnost, a onda slijedi skoro dvomjesečna zimska pauza.

Derbi današnjeg 18. kola je u Golubovcima, gdje će Budućnost protiv Zete pokušati da ostvari osmu uzastopnu pobjedu u prvenstvu, možda i da dodatno poveća bodovnu prednost na tabeli koja sada, uz utakmicu manje, iznosi 12 bodova.

Zeta je, međutim, neugodan rival za Budućnost, o čemu govori podatak da je u posljednjih sedam međusobnih duela četiri puta odoljela favoritu, a dva puta je uspjela i da pobijedi.

Prethodni duel aktuelnog i prvog šampiona, 17. oktobra, završen je prije kraja, jer su fudbaleri Zete napustili teren u 79. minutu nezadovoljni sudijskim odlukama, kod vođstva domaćih 1:0. Meč je registovan 3:0 za Budućnost, a Zeta je kažnjena oduzimanjem dva boda.

- Pred nama je teška i tvrda utakmica. Svaki meč sa Zetom u posljednje vrijeme je donio neku neizvjesnost, posebno posljednji kada je rival odigrao dobro. Poštujemo Zetu, znamo njen kvalitet, ali očekujem da mi odigramo dobro - da budemo motivisani, da se zalažemo tokom cijelog meča i da upišemo nova tri boda - rekao je vezista Budućnosti Miloš Raičković.

Zeta nije poražena na posljednja tri meča, u kojima je zabilježila dvije pobjede i sa Sutjeskom i Podgoricom dijeli treće mjesto, uprkos dva oduzeta boda.

- Ostala su nam još dva meča do kraja polusezone, a protiv Budućnosti je najteži zadatak. Pravi test da vidimo gdje se trenutno nalazimo. Budućnost je u najboljoj formi u ligi, posjeduje veliki kvalitet individualno i kolektivno, a tabela dokazuje njihovu nadmoć - kazao je trener Zete Dejan Roganović, koji ističe da je pitanje šampiona “skoro riješeno”.

- Jedino što je izvjesno je pitanje prvaka, sve ostalo je otvoreno. Borba za Evropu je zanimljiva, mnogo je kandidata, i mi smo jedan od njih.

Dečić će ugostiti Petrovac i pokušaće da se vrati pobjedama, nakon poraza od Podgorice i remija sa OFK Titogradom. Trener Edis Mulalić ne može da računa na jednog od najvažnijih fudbalera, povrijeđenog ofanzivca Kristijana Vuljaja.

- Neće nas zavarati to što je Petrovac posljednji na tabeli, oni imaju kvalitet i mogu svima da se nose. Ipak, razmišljamo samo o pobjedi - kazao je golman Dečića Damir Ljuljanović.

I Sutjeska je stabilizovala formu, nije poražena u prvenstvu od dolaska Miljana Radovića na trenersku klupu, na četiri meča ostvarila je po dvije pobjede i remija, s tim što je tri puta gostovala.

Danas će kraj Bistrice pokušati da pobijedi OFK Titograd.

- Kvalitet lige je ujednačen, s kim god da igrate ne možete da tvrdite da će te lako dobiti meč. Idemo utakmicu po utakmicu, Titograd je dobra ekipa, ali mislim da imamo snage i znanja da pobijedimo - kazao je Radović.

U prvom krugu prvenstva u Podgorici je bilo 1:1.

- Bliži se kraj polusezone, ostala su nam dva meča do kraja kod kuće, protiv OFK Titograda i Petrovca, uz svo poštovanje rivala vjerujem da smo spremni da osvojimo šest bodova - ističe mladi vezista Sutjeske Nikola Janjić.

Jezero i Iskra biće rivali u Beranama, dok će u Pljevljima igrati Rudar i Podgorica. Pljevaljski fudbaleri, ostavljeni sami da se bore na terenu, bez podrške grada i sponzora, pokušaće da naprave još jedan podvig, iako im u goste dolazi tim koji se ponovo probudio nakon sušnog perioda - tim Milorada Pekovića je, naime, osvojio četiri boda na dva posljednja meča i nalazi se u zoni plasmana u Evropu.

Budućnost 398. u Evropi, Sutjeska 494, Zeta 519...

Specijalizovani fudbalski portal “euroclubindex.com”, koji ažurira rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni svih klubova koji igraju u prvoligaškim takmičenjima u Evropi, objavio je posljednju rang-listu na kojoj je Bajern prvi, Liverpul drugi, a Mančester siti treći...

U prvih 10 su Barselona, Atletiko, Pari Sen Žermen, Real, Čelsi, Juventus i Lajpcig.

“Euroclubindex” obrađuje podatke za 756 klubova, među kojima je i deset crnogorskih prvoligaša.

Najbolje plasirana je Budućnost, koja zauzima 398. mjesto u Evropi, uz napredak od šest pozicija u odnosu na prošli mjesec.

U rangiranju važnu ulogu ima jačina nacionalnog prvenstva, a CFL je, zvanično - prema Uefinom koeficijentu, tek na 50. mjestu, samo ispred šampionata San Marina, Velsa, Islanda, Estonije i Andore.

Sutjeska je 494. tim na listi, Zeta 519, Dečić 545, Iskra 552, Podgorica 558...

Parovi

RUDAR - PODGORICA (13 h)

Sudija: Marko Ćupić (Podgorica)

JEZERO - ISKRA (13)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

SUTJESKA - OFK TITOGRAD (13.30)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

DEČIĆ - PETROVAC (13.30)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

ZETA - BUDUĆNOST (14)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

foto: FSCG

Bonus video: