Pola lige namještalo utakmice, zarada 600.000 eura, počela hapšenja

"Vjeruje se da su čelnici klubova, treneri, menadžeri, fudbaleri i ostali posrednici dio mreže", poručili su iz Europola

4770 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pola klubova elitnog ranga moldavskog fudbala uključeno je u namještanje utakmica, a četiri osobe su privedene, objavili su Europol i moldavski zvaničnici za borbu protiv korupcije.

"Vjeruje se da su čelnici klubova, treneri, menadžeri, fudbaleri i ostali posrednici dio mreže", poručili su iz Europola.

Ova velika korupciona šema odnosi se na pola klubova (5 od 10) u prvoj ligi, a vjeruje se da je tokom posljednjih pet mjeseci gotovo 20 utakmica bilo namješteno.

Kriminalci bi uticali na ishod utakmica i kladili se uglavnom na azijskom tržištu.

Opklade su iznosile između 10.000 i 20.000 eura za pojedinu utakmicu, a kriminalna dobit procjenjuje se na 600.000 eura.

Za sada su uhapšene četiri osobe, pretražene su 34 kuće i kancelarija jednog kluba, a zaplijenjeno je 20 mobilnih telefona, te dokumenti i bankovne kartice.

Moldavski Nacionalni centar za borbu protiv korupcije sumnja na 11 osoba koje su podmićivale igrače i namještale rezultate utakmica.

Lokalne fudbalske vlasti odbile su da komentarišu istragu.

Europol je kriminalistička obavještajna agencija Evropske unije čiji je zadatak da pomaže tijelima za sprovođenje zakona u državama članicama EU u borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma.

Bonus video: