Liga šampiona: Dva posljednja prvaka favoriti za novi naslov

Aktuelni šampion Bajern i prošlogodišnji Liverpul, favoriti su za titulu u Ligi šampiona, Inter i Mančester junajted najveća razočaranja prve faze

8519 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Prvi “filter” je prošao - čeka se start pravih šampiona na proljeće.

Parovi osmine finala Lige šampiona biće poznati nakon žrijeba u ponedjeljak. U prvom šeširu biće pobjednici, a u drugom osam drugoplasiranih ekipa. Rivali koji su igrali u grupi, ali i klubovi iz iste zemlje neće se uprariti u osmini finala.

Prvi šešir izborili su: Bajern, Mančester siti, Liverpul, Juventus, Čelsi, Borusija Dortmund, PSŽ i Real Madrid. U drugom šeširu su Porto, Sevilja, Lacio, Barselona, Atalanta, Lajpcig, Atletiko Madrid i Borusija Menhengladbah.

Po četiri predstavnika, dakle, imaju Njemačka i Španija, po tri Italija i Engleska, a po jednog Francuska i Portugal.

Iako je prvi put grupna faza odigrana bez publike ili vrlo ograničenim brojem navijača, Liga šampiona opravdala je očekivanja, makar kada je riječ o brzini, kvalitetu i borbenosti.

Koliko je važan taj nedosatak odlučnosti i izostanak rizika potvrdio je Inter, koji nije iskoristio meč loptu na “Meaci” protiv Šahtjora (0:0). Tim iz Milana je najveći gubitnik, jer treću godinu zaredom nije uspio da ostvari potreban rezultat u posljednjoj utakmici grupne faze - sve na svom terenu.

Prošle godine ga je pobijedila Barselona, s kombinovanim timom, pretprošle ga je zaustavio PSV Ajndhoven. Zato se i digla velika bura, trener Antonio Konte je na udaru medija i struke na Apeninima, pogotovo što se tvrdoglavo držao početnog plana, koji nije donosio rezultat. Italijane posebno boli to što je Konte izuzetno skupo plaćen - čak 12 miliona eura godišnje.

Ceh sporom ritmu, takođe, platio je i Mančester junajted, drugo veliko razočarenje takmičenja po grupama. “Đavoli” su dva kola prije kraja bili prvi u grupi, a onda su izgubili kod kuće od Pari Sen Žermena. Pred odlučujuće gostovanje Lajpcigu bio im je dovoljan i bod, ali su ušli u meč mlako i oprezno.

Dok su se pribrali - Njemci su već vodili 3:0. Kada su krenuli da igraju na sve ili ništa, uspejli da postignu dva ali ne i potrebni, treći gol (3:2).

Iako su eliminisani, čelnici Mančester junajteda su naglasili da ne razmišljaju da otpuste trenera Ole-Gunara Solskjera.

“Solskjer je uspio da naparavi sjajan spoj mladih i igrača sa autoritetom, ekipa pokazuje karakter i ne treba nam ponovna rekonstrukcija ekipe”, citirao je “Gardijan” neimenovanog predstavnika kluba.

Tek, prikazanim u prvoj fazi najupečatljiviji utisak ostavili su aktuelni prvak, Bajern i prošlogodišnji Liverpul.

- Razočaran sam i nisam spavao zbog ispadanja Junajteda, ali smaram da je dobro što su ostali top klubovi izborili završnicu. Engleski timovi su favoriti da se domognu završnice, jedine dvije opasnosti su Bajern i PSŽ. Ipak, prvi favorit je Bajern. Ako ih zaobiđu povrede, odbraniće trofej. Imaju kvalitet, iskustvo i nevjerovatan pobjednički mentalitet. Drugi favorit je Liverpul - nagalsio je Rio Ferdinand, ikona Mančester junajteda.

Ipak, ne treba smetnuti sa uma ni superbogati Mančester siti, tim prije jer su se oporavile glavne zvijezde, a Ferran Tores se pokazao kao sjajno pojačanje. On je postigao četiri gola (dao je i dva prošle sezone u Valensiji), pa je legendarni Raul jedini Španac koji je pogađao više puta od njega u LŠ prije nego što je napustio 21 godinu (osam).

Ni Real Madrid se ne smije otpisati, nakon rekordnog 29. prolaska u nokaut fazu. Tim prije, jer je Luka Modrić vratio staru formu.

Posljednje kolo donijelo je i veliki obračun dvojice najboljih igrača ovog milenijuma u kojem je Kristijano Ronaldo sa dva gola za Juventus nadvisio Lea Mesija na “Nou kampu” u pobjedi Stare dame 3:0, za pobjedu u grupi. CR7 je u posljednjih 13 utakmica na stadionu Barse postigao čak 14 golova.

34 gola primila su tri ruska kluba u grupnoj fazi Lige šampiona - Zenit, Lokomotiva Moskva i Krasnodar, a postigli su ukupno 15. Rusija petu godinu zaredom neće imati ekipu u nokaut fazi LŠ, a jedinu pobjedu ove sezone zaslužio je Karsnodar, uz 11 poraza i šest remija. 6 golova postigli su Nejmar, Morata, Haland i Rašford - najbolji strijelci grupne faze. Po pet su dali Lasane Plea iz Borusije Menhengladbah i Imobile iz Lacija. Svi nabrojani, osim Rašforda, imaće šansu da nastave golgetersku seriju na proljeće u Ligi šampiona

Bonus video: