Kako je „Klop sa Alpa“ iskoristio drugu šansu

Trener Sautemptona Ralf Hazenhitl bio je prošle godine pred otkazom nakon istorijskog poraza od Lestera - 9:0. Čelnici kluba ipak su mu dali drugu priliku...

7720 pregleda 0 komentar(a)
Navijači mu vjeruju: Ralf Hazenhitl, trener Sautemptona, Foto: Reuters
Navijači mu vjeruju: Ralf Hazenhitl, trener Sautemptona, Foto: Reuters

Pobjedom protiv Njukasla (2:0) početkom novembra, Sautempton je prvi put poslije 32 godine makar na dan bio prvi na tabeli Premijer lige. Posljednji put kada su “sveci“ sa vrha gledali konkurenciju bila je 1988. godina, a takmičenje se zvalo Prva fudbalska divizija...

Godinu prije utakmice sa Njukaslom, desio se još jedan istorijski momenat kada je riječ o klubu sa južne obale - bio je toj onaj čuveni meč protiv Lestera, kada su “lisice” do vrha napunile mrežu Sautemptona i slavile 9:0.

Nikada prije toga Sautempton nije pretrpio tako ubjedljiv poraz. Odgovornost za debakl preuzeo je menadžer Ralf Hazenhitl. Austrijski stručnjak bio je na ivici otkaza, čekao se potez uprave...

Mnogi klubovi u takvoj situaciji ne bi mnogo razmišljali, ali Sautempton nije poput mnogih klubova. Ekipa je i pored loših rezultata igrala dobro, ali u nekim situacijama nije imala sreće. Izvršni dirketor kluba, Martin Semens po završetku meča razgovarao je sa Hazenhitlom. Odlučeno je da “Klop sa Alpa” nastavi da radi na “Sent Merisu”.

Ispostaviće se da je to bio dobar potez uprave. Strpljenje se isplatilo, a trener je ovih dana obilježio jubilej - dvije godine na klupi engleskog tima.

Ralf Hazenhitl je u Sautempton došao početkom decembra 2018. Ekipa je u tom momentu bila na 18. mjestu sa jednim trijumfom na 16 utakmica. Glavni cilj bio je - obezbijediti opstanak, a prva utakmica na domaćem terenu sa novim menadžerom bila je protiv Arsenala. “Sveci” su slavili 3:2 i prekinuli niz “tobdžija” od 22 meča bez poraza u svim takmičenjima te sezone.

I navijači su pozitivno reagovali na promjene. Ubrzo su po gradu osvanuli bilbordi na kojima su rivalima željeli dobrodošlicu u “Ralfempton”. Osjetili su da je stučnjak jedan od njih - smatrali su ga iskrenim, osobom koja ima viziju i cilj da napravi lijepu priču. Ubrzo se pozitivna energija u gradu i tribinama odrazila na samu ekipu, pa je na kraju sezone ostvaren cilj - izboren je opstanak.

Ali, nije Hazenhitl došao da bi se borio za opstanak. I sam je nekoliko puta u izjavama za medije govorio da želi da stvori stabilnu ekipu, koja se neće boriti za goli premijerligaški život.

Sa tim ciljem krenuo je u sezonu 2019/2020, ali je išlo teže nego što je bilo planirano. Pomenuti poraz od Lestera na trenutak zabrinuo je sve u klubu, da bi stvari ubrzo krenule uzlaznom putanjom. Početkom ove godine “sveci” su povezali pet mečeva bez poraza. Sautempton je postao ekipa koja se ne brani i čeka priliku - visoki presing, agresivna igra, brza transformacija, primoravanje rivala na grešku i - u nekim situacijama - igra kratkih pasova, postali su zaštitni znak ekipe. Jedna vrsta “gegenpresinga”, zbog čega je Hazenhitl tokom trenerske karijere u Njemačkoj dobio nadimak “Klop sa Alpa“. Sautempton je završio sezonu na 11. mjestu, samo sedam ekipa u Premijer ligi postiglo je više golova, a napadač Deni Ings bio je drugi na listi strijelaca sa 22 pogotka.

Navijači mu vjeruju: Ralf Hazenhitl, trener Sautemptona
Navijači mu vjeruju: Ralf Hazenhitl, trener Sautemptonafoto: Reuters

Za dobre igre tima nagrađen je i Hazenhitl - u julu je produžio ugovor na četiri godine. Ove sezone, poslije 11 kola Sautempton drži visoko peto mjesto (sa njima se izjednačio Vest Hem nakon sinoćnje pobjede na gostovanju Lidsu 2:1 u prvom meču 12. kola). Ekipa je posebno dobra u prekidima - iz takvih situacija ove sezone postigla je sedam pogodaka - jedino je Čelsi dao više. “Sveci“ imaju i drugog najefikasnijeg štopera u ligi, jer je Danac Janik Vestegard postigao tri gola. Ings se vratio poslije povrede, Džejms Vord-Praus igra sjajno, pa ekipa može samo da napreduje.

A Ralf Hazenhitl da mirno posmatra mečeve kraj aut linije, prisjećajući se na trenutke noći kada je nakon Lestera dobio drugu šansu. I iskoristio je.

Dokazivanje u Njemačkoj

Ralf Hazenhitl dokazivao se u njemačkim nižim ligama, gdje je i počeo trenersku karijeru. Vodio je Unterhahing, a potom Alen, kojeg je uveo u drugu ligu.

Najblistavije trenutke imao je u Ingolštatu, gdje je došao 2013. U drugoj sezoni u klubu, uveo je ekipu u Bundesligu, prvi put u klupskoj istoriji. Ostaje još jednu sezonu, a potom je došao u Lajpcig, gdje je ostao dvije sezone. Najveći uspjeh sa timom sa “Red Bul“ arene bilo mu je drugo mjesto u Bundesligi, iza neprikosnovenog Bajerna.

“Bikove“ je napustio u maju 2018, a u decembru iste godine preuzeo je Sautempton.

Bonus video: