Godina u kojoj je Ronaldo "dohvatio" Mesija

Pamtiće se i rekordi Mančester sitija, debakl Italije u kvalifikacijama za Mundijal, ali i oproštaji „stare garde” igrača koji su u 2017. završili igračku karijeru...
0 komentar(a)
TOP 10 događaja, Foto: Reuters
TOP 10 događaja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2018. 08:19h

Godinu pauze između velikih takmičenja obilježili su rekordni transferi, pet trofeja Real Madrida i Kristijano Ronaldo, osvajač Zlatne lopte koji se tako izjednačio sa „vječitim rivalom” Lionelom Mesijem na brojci od pet titula najboljeg igrača na planeti.

Pamtiće se i rekordi Mančester sitija, debakl Italije u kvalifikacijama za Mundijal, ali i oproštaji „stare garde” igrača koji su u 2017. završili igračku karijeru...

Još jedna godina Reala i Zidana

Real Madrid je osvojio praktično sve, izmakao mu je samo Kup kralja.

„Merengesi“ su drugu godinu zaredom, a treću u posljednje četiri, bili najbolji u Ligi šampiona, dominirali su i u Primeri, usput je osvojen Superkup u Španiji i Evropi, a sve su krunisali prije dvije sedmice trijumfom na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Trofeji su u vitrinama, ali Real godinu definitivno nije završio kako je želio - u posljednjem meču u 2017. deklasirala ga je Barselona u Madridu (3:0) i napravila veliku razliku na tabeli.

Uz meč više „blaugrana” ima čak 14 bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Hari Kejn je postao klasa

Englezi još od Alana Širera nisu imali takvog realizatora, a Hari Kejn prijeti da postane možda i najveći.

As Totenhema je briljirao u 2017, za klub i reprezentaciju je dao ukupno 56 golova, više od giganata poput Mesija, Kristijana Ronalda, Roberta Levandovskog, Edinsona Kavanija...

"Recite mi ko je u ovom trenutku bolji od Kejna na toj poziciji? Ja ga iskreno ne vidim", rekao je menadžer Sparsa Maurisio Poketino.

Šamar „azurima” za sva vremena

Italija je velika fudbalska nacija i naći će način da brzo izađe iz tako teške situacije, ali ono što je doživjela u 2017. prepričavaće se i za 100 godina.

„Azuri” ne idu na Mundijal, prvi put još od 1958, a za sve je kriva Švedska koja ih je zaustavila u baražu. Šveđani su, u stvari, samo iskoristili ono što im je ponudila Italija na čelu sa selektorom Đanpjerom Venturom, koji je nekoliko dana nakon neuspjeha napustio nacionalni tim.

Otišao je i predsjednik Fudbalskog saveza Karlo Tavekjo, pa Italija u naredne kvalifikacije kreće od nule. U ovom trenutku, niti ima predsjednika saveza niti selektora...

Razočarala je i Holandija, koja neće učestvovati na drugom velikom takmičenju zaredom.

Istorija Islanda i Paname, Salah je egipatski bog

Ako je Italija najtužnija, onda je Island najljepša priča kvalifikacija za Mundijal u Rusiji.

„Ribari” su se dokazali prošle godine na Euru u Francuskoj (stigli do četvrtfinala), a sada potvrdili da ništa nije slučajno, jer će igrati na Svjetskom prvenstvu prvi put u istoriji.

Mali Island je zadivio fudbalsku Evropu, a kasnije su postale čuvene priče da je to zemlja koja ima više vulkana nego fudbalera, manje stanovnika nego Mančester i 12 španskih gradova, da je selektor Heimir Halgrimson diplomirani stomatolog...

Prvi put na Mundijal ide i Panama nakon ludog finiša KONKAKAF kvalifikacija, a raduju se i Egipćani koje je na prvo SP od 1990. godine odveo Mohamed Salah.

Bombe na tržištu - prvo Nejmar, pa Mbape, Dembele...

Ljetos su pomjerene sve granice kada su transferi u pitanju. Rekorder je Nejmar - napustio je Barselonu i prešao u Pari Sen Žermen za 222 miliona eura.

"Dopao mi se projekat", rekao je Brazilac poslije transfera koji je donedavno bio nezamisliv.

Probijena je, dakle, i barijera od 200 miliona eura, a blizu nje su i Kilijan Mbape, čiji će transfer iz Monaka u PSŽ narednog ljeta koštati okruglo 180 miliona, kao i Usman Dembele. Francuz je pojačao Barselonu, a Borusiji Dortmund bi trebalo sa bonusima da pripadne oko 150 miliona eura.

Ronaldo najzad uz rame s Mesijem

Dvojica najboljih igrača današnjice su konačno izjednačeni kada je u pitanju nagrada „Zlatna lopta”. Ronaldo je bio najbolji posljednje dvije godine i sada je isti s Mesijem po broju nagrada - osvojili su ih po pet.

Mesi i CR7 su najbolji već 10 godina, a posljednju nagradu koja nije njima otišla u ruke osvojio je Kaka 2007.

Godina kada su se oprostili velikani

Upravo je Kaka jedan od desetak velikana svjetskog fudbala koji su 2017. godine završili igračku karijeru.

Uradio je to i Princ Rima Franćesko Toti, a da je bilo dosta zaključili su i Andrea Pirlo, Stiven Džerard, Frank Lampard, Filip Lam, Ćabi Alonso, Maksvel, Dirk Kajt, Martin Demikelis...

Ko može da zaustavi Siti?

Pep Gvardiola je stvorio „čudovište”, Mančester siti izgleda najbliže ekipi koju je nemoguće pobijediti.

„Građani” gaze u Premijer ligi, imaju dvocifren broj bodova više od drugoplasiranog Mančester junajteda, pa se na Ostrvu ne postavlja dilema kome ide titula.

Impresivniji i od samog izgleda tabele je način na koji je Siti došao do takve razlike - oborio je rekorde po broju golova, bodova, vezanih pobjeda...

Gvardiola je očigledno pogodio s pojačanjima, jer je ljetos na Benžamina Mendija, Kajla Vokera, Danila, Bernarda Silvu i golmana Edersona Moraeša potrošio skoro 250 miliona eura.

Anćelotijev krah u Minhenu

Karlo Anćeloti je u ljeto 2016. stigao u Minhen kao zamjena za Pepa Gvardiolu i kao stručnjak za kojeg se mislilo da je idealan da nadogradi sve ono što je Katalonac ostavio u ekipi.

Osvojio je tri trofeja (Bundesligu i dva Superkupa), ali je iz Minhena ispraćen kao da o fudbalu ne zna ništa. „Odradili” su ga iskusni igrači Bajerna, pa je Italijan krajem septembra ove godine napustio „Alijanc arenu”, jer je to traženo čelnicima kluba direktno iz svlačionice.

Koliko je trostruki osvajač Lige šampiona ostavio loš utisak u Bavarskoj, govore izjave Arjena Robena koji je režim treninga uporedio sa „pionirima”. Na klupi Bajerna je opet stari fudbalski vuk Jup Hajnkes...

„Lisice” nadmudrile Ranijerija

Bila je ovo i godina kada je još jedan italijanski stručnjak na svojoj koži osjetio koliko je surov treneski posao. U pitanju je Klaudio Ranijeri, kojeg je Lester smijenio u februaru, samo devet mjeseci pošto im je donio senzacionalnu titulu u Premijer ligi.

Ranijeri je platio zbog loših rezultata i nezadovoljstva vodećih igrača (prije svih Džejmija Vardija i Rijada Mareza), zamijenio ga je Kreg Šekspir, koji je trajao do prije nekoliko mjeseci.

Sada je menadžer „lisica” Francuz Klod Puel...

Bonus video: