Arsenal - bliži borbi za opstanak nego vrhu

"Tobdžije" na 15. mjestu na tabeli - neki negativni rekordi su oboreni

7290 pregleda 1 komentar(a)
Elneni i Obamejang poslije sinoćnjeg meča, Foto: Reuters
Elneni i Obamejang poslije sinoćnjeg meča, Foto: Reuters

Odavno Arsenal nije imao gori start u Premijer ligi - "tobdžije" su na 15. mjestu poslije 12 odigranih mečeva, sa 13 sakupljenih bodova.

Ekipa Mikela Artete vezala je pet mečeva bez pobjede. U tom nizu izgubili su od Aston Vile, Vulverhemtpona, Totenhema i sinoć od Barnlija. Između tih poraza je i neriješeni susret sa Lidsom. Posljednji trijumf ostvaren je prvog decembra na gostovanju Mančester junajtedu.

Ono što je upečatljivo jeste činjenica da Arsenal na svom stadionu ne zna za pobjedu puna dva mjeseca u Premijer ligi. Posljednji put slavili su protiv Šefild junajteda 2:1 četvrtog oktobra. Od tada su na svojim "Emiratima" odigrali četiri meča i sva četiri izgubili što je prvi put poslije 61 godine.

Kada je riječ o ukupnom bilansu u ligi ove sezone, ekipa iz Londona upisala je četiri trijumfa, uz jedan remi i sedam poraza, što je najgori start u ligi još od sezone 1974/1975 kada su poslije isto toliko mečeva imali dva trijumfa i tri neriješena ishoda.

Veliki problem predstavlja efikasnost - deset postignutih golova na 12 mečeva je najgori učinak poslije sezone 1981/1982 kada su osam puta zatresli mrežu protivnika. Arsenal ima napadača top klase - naravno riječ je o Pjeru Emeriku Obamejangu, ali je on na terenu ove sezone neprepoznatljiv.

Reprezentativac Gabona postigao je samo dva u Premijer ligi. Bio je strijelac u prvom kolu na gostovanju Fulamu i u pobjedi nad Mančester junajtedom kada je sa penala zatresao mrežu. Pogodio je i sinoć protiv Barnlija, ali je u pitanju bio autogol.

Obamejang i Arteta
Obamejang i Artetafoto: Reuters

Obamejang je ove sezone produžio ugovor sa "tobdžijama" do 2023. nakon obećanja Mikela Artete da će se Arsenal boriti za titulu. Sada je jasno da od te borbe nema ništa. Tim je bliži borbi za opstanak.

Još jedna boljka Arsenala je gol iz igre. Iz prekida nekako pronalaze put do mreže, ali je problem neku akciju krunisati golom.

I na kraju - gruba igra. Od dolaska Mikela Artete na klupu u decembru prošle godine igrači Arsenala su šest puta dobili crveni karton u Premijer ligi. Posljednji u niz isključeni igrač je Granit Džaka, koji je sinoć protiv Barnlija uhvatio igrača za vrat. Ekipa za godinu dana ima duplo više isključenih igrača od bilo kojeg tima u ligi.

Džaka hvata rivala za vrat
Džaka hvata rivala za vratfoto: Reuters

Kako je sada daleko avgust i ono finale FA kupa sa Čelsijem kada je osvojen trofej.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: