Salveta koja je promijenila istoriju fudbala: 20 godina od Mesijevog dolaska u Barsu

Ključni dan bio je 14. decembar 2000. godine, tri mjeseca nakon Leovog dolaska, kada su se na ručku našli Gagioli, Đosep Marija Mingelja, još jedan poznati agent, te Karles Reksač, direktor Barse

11962 pregleda 0 komentar(a)
Ugovor o dolasku Mesija u Barsu, Foto: Printscreen
Ugovor o dolasku Mesija u Barsu, Foto: Printscreen

Prije tačno 20 godina, Leo Mesi je postao igrač Barselone, a prvi njegov "ugovor" potpisan na salveti danas je vlasništvo Orasija Gagiolija, fudbalskog agenta koji je Barsi preporučio tada 13-godišnjeg dječaka iz Rosarija.

Mali Leo je ranije došao u Barsu, posredstvom Fabijana Soldinija i Martina Montera, te Gagiolija, koji je bio njihov kontakt sa čelnicima kluba.

Leo je očarao trenere, ali je Đoan Gaspart, tadašnji predsjednik Barselone, smatrao je da bi bilo rizično da zaključi bilo kakav ugovor sa 13-godišnjakom.

Tada je Gagioli zaprijetio Kataloncima da će Mesija ponuditi drugim klubovima.

Ključni dan bio je 14. decembar 2000. godine, tri mjeseca nakon Leovog dolaska, kada su se na ručku našli Gagioli, Đosep Marija Mingelja, još jedan poznati agent, te Karles Reksač, direktor Barse.

Reksač je tada odlučio da preuzme odgovornost i na restoranskoj salveti, potpisao uslove pod kojima Leo i njegova porodica dolaze u Barselonu.

Salvetu su potpisali i Mingelja i Gagioli, koji su kasnije ovjerili taj dokument, čime je transfer i zvanično realizovan.

Gaggioli danas živi u Andori i čuva salvetu u sefu banke "Credit Andorra".

Sam kaže da je primio brojne milionske ponude iz cijelog svijeta da proda dokument...

"Mislim da bi salveta trebalo da bude u muzeju u Barseloni. Taj papir je promijenio modernu istoriju kluba", kazao je on.

Barsa je željela da ga otkupi, ali su razgovori su bili obustavljeni kad je klub rekao da je to "povjerljivi ugovor" i da ga neće izlagati u javnosti "dok se Mesi ne povuče ili napusti klub".

Bonus video: