Budućnost u četvrtak protiv Petrovca: Psihologija na maksimumu

Budućnost ima rekordnih 15 bodova na vrhu pred zimsku pauzu, a još nije završila polusezonu - u četvrtak je čeka zaostali duel sa Petrovcem

5650 pregleda 2 komentar(a)
Draško Božović slavi gol sa stručnim štabom i rezervnim fudbalerima, Foto: FK Budućnost
Draško Božović slavi gol sa stručnim štabom i rezervnim fudbalerima, Foto: FK Budućnost

Budućnost ide na zimsku pauzu sa rekordnom prednošću koji je imao neki lider u odnosu na drugoplasiranog u samostalnoj Crnoj Gori, a još nije kraj jesenje polusezone.

“Plavi”, naime, u četvrtak igraju zaostali meč protiv Petrovca na moru, pa njihova prednost može da naraste i na nevjerovatnih 18 bodova.

Da je trka za titulu riješena, već na polusezoni - čak je i preblaga konstatacija, a razmjere dominacije aktuelnog šampiona najbolje je opisao trijumf u gostima od 4:0 nad najbližim pretiocem, Dečićem.

- Nije još kraj za nas, ali je lijepo što smo u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva ostvarili pobjedu koja je čista kao suza. Mogu samo još jednom da čestitam igračima na svemu - kazao je trener Budućnosti Mladen Milinković u razgovoru za klupski sajt, u rubrici “ponedjeljak sa šefom”.

Budućnost je počela polusezonu sa dva poraza u prva tri kola, od kojih je jedan, od Podgorice (4:0) - najteži u novijoj istoriji kluba.

Iako su Podgoričani i tada smatrani najvećim favoritom da osvoje titulu, malo je ko očekivao da će samo tri i po mjeseci kasnije imati 15, potencijalno i 18 bodova prednosti na vrhu.

- Sezonu nismo počeli dobro, kako da smo se tražili u prva tri kola, ali je sve poslije toga bilo odlično, imresivno - navodi trener Budućnosti.

Otkada je 29. avgusta poražena na “DG areni”, Milinkovićeva četa je na 15 utakmica ostvarila čak 14 pobjeda, uz remi sa Dečićem pod Goricom (2:2), kada je ispustila dva gola prednosti.

U toj fantastičnoj seriji Budućnost je po dva puta pobijedila OFK Titograd, Rudar, Iskru, Jezero i Zetu, a po jednom Sutjesku, Podgoricu, Dečić i Petrovac.

Dominacija Budućnosti poklopila se i sa slabim, promjenjivim jesenjim izdanjima najvećih konkurenata, Sutjeske prije svih. Otuda gigantska prednost na vrhu, te sve ostale brojke - najviše postignutih (36), najmanje primljenih golova u ligi (14).

- Sve je to lijepo, iskreno - sve to i prija. Nekako je logično kada ste prvi da postignete najviše golova i da imate dosta dobru odbranu. Primili smo zasada najmanje golova, ali neke nismo smjeli sebi da dozvolimo, zato ćemo raditi na tome da odbrana bude jača - poručio je Milinković.

Nije lako dobijati sve u nizu, koliko god kvalitet bio na strani Budućnosti.

- Psihologija je na maksimumu, pa možda sa jedne strane i nije dobro za nas što se sada završava prvi dio prvenstva. Sa druge strane, ekipi je prijeko potreban odmor, a situacija u kojoj se nalazimo oko virusa korona je stresna za sve ljude, tako da je dobro što će momci malo odmoriti - ističe Milinković.

Prije odmora, još jedan test - protiv posljednjeplasiranog Petrovca.

- Petrovac jeste posljednji, ali protiv nas je vodio na poluvremenu i u našoj pobjedi od 2:1 je pokazao kvalitet. Može da bude opasan, nema šta da izgubi i može samo da dobije. Mislim da će igrači još jednom pokazati ozbiljnost i da su pravi profesionalci - navodi Milinković.

Budućnost će glavni dio priprema provesti u Antaliji. Biće to dobre pripreme, ne samo za nastavak sezone, već i za evropsko ljeto - izvjesno je, kvalifikacije za Ligu šampiona.

- U Turskoj ćemo odigrati nekoliko utakmica kako bismo vidjeli kako stojimo u odnosu na jače evropske ekipe. To će biti dobra prilika da vidimo kako će ekipa da odreaguje u drugačijim uslovima sa kojim se ne sreće u domaćem prvenstvu - zaključio je Milinković.

Moraćemo na proljeće da mijenjamo koncepciju

Budućnost je dominirala u jesenjoj polusezoni, ali nije uspjela da zadrži nekoliko talentovanih fudbalera - Petar Vukčević i Ivan Bojović, koji su igrali dosta na početku sezone, sada su pred odlaskom su iz kluba.

Desni bek Bogdan Milić i štoper Anto Babić su u posljednjih nekoliko kola bili igrači koji su popunjavali “kvotu” obaveznog nastupa dvojice fudbalera ispod 21 godine, ali je problem što će Babić uskoro napuniti 21...

Milinković će za drugi dio sezone morati da sprema još jednog mladog fudbalera koji će biti nezamjenjiv u prvoj postavi.

- Moraćemo tokom priprema da ozbiljnije radimo na uigravanju, jer ćemo na proljeće morati da mijenjamo koncepciju. Anto Babić je za nas bio bonus igrač, u drugom dijelu mu to ističe, tako da ćemo tražiti neku kombinaciju. Dobra stvar je što je mali Milić pokazao da iz meča u meč napreduje, sve je bolji i bolji, tako da jednu poziciju imamo zatvorenu. Biće novih kombinacija kako bi ekipa bila što bolja - istakao je Milinković.

Bonus video: