Ko je protiv Kadisa, taj je protiv čovječanstva

Ono što Kadis čini posebnim su mještani - osim fešte i zabave u krvi im je i fudbal. Ocjena mnogih je da su najglasniji, ali i najljubazniji navijači na Pirinejima

22168 pregleda 35 reakcija 10 komentar(a)
Ko je protiv Kadisa, taj je protiv čovječanstva, Foto: Reuters
Ko je protiv Kadisa, taj je protiv čovječanstva, Foto: Reuters

Ko je protiv Kadisa, taj je protiv čovječanstva - poruka je koja sa zidina tunela stadiona „Ramon de Karansa” dočekuje rivale andalužanske „žute podmornice”.

Pritom, time se ne misli samo na klub iz Andaluzije. Natpis je posvećen i gradu, jer Kadis je - reći će to svaki Španac - pun života i radosti, mjesto karnevala, fudbala, humora i jedan od najživopisnijih gradova u toj državi. Tu je napisan prvi španski ustav 1812. i odatle je Kolumbo krenuo na drugo putovanje do obala Novog svijeta 1493. godine.

Ono što Kadis čini posebnim su mještani - osim fešte i zabave u krvi im je i fudbal. Ocjena mnogih je da su najglasniji, ali i najljubazniji navijači na Pirinejima.

Ipak, kako ove sezone navijačima nije dozvoljen boravak na stadionima, tako su i stanovnici ovog mjesta uskraćeni za zabavu. Nažalost. Jer Kadis igra jednu od najboljih sezona u elitnom rangu. Nalazi se na osmom mjestu i uz Sosijedad i Granadu je najprijatnije iznenađenje ovogodišnje La Lige.

Da dobre igre nisu slučajne svjedoče pobjede nad najvećim španskim klubovima - prvo je Kadis u oktobru iznenadio Real u Madridu, a potom kod kuće savladao Barselonu. Uz obilatu pomoć defanzivne linije „blaugrane”.

Ekipa nije previše efikasna. Postigla je 11 golova na 13 mečeva, dakle manje od jednog po meču u prosjeku, ali španska liga je ove sezone najneefikasnije takmičenje od svih „liga petice”.

U šest od tih 11 pogodaka je učestvovao Alvaro Negredo - veteran je postigao tri gola, a ima i tri asistencije. Ljetos je stigao iz Al Nasra i najveća je zvijezda tima čija je ukupna vrijednost prema podacima „Transfermarkta” 38,7 miliona eura. Jedino Elće u La Ligi ima jefitniju ekipu.

Ne dešava se često da Kadis igra u prvoj ligi. Ovo mu je ukupno 13. sezona, a posljednji put prvoligaški status imao je sezoni 2005/2006. Nakon toga tavorio je u drugom, pa i trećem rangu.

Prošlu sezonu u Segundi završio je na drugom mjestu sa bodom manje od Ueske, iako je tokom većeg dijela šampionata bio na vrhu karavana.

U Primeri je debitovao 1977. godine, a stabilan prvoligaš Kadis je bio od druge polovine osamdesetih do prve polovine devedesetih.

Najveći domet mu je 12. mjesto 1988. godine. Tih godina je i dobio nadimak „žuta podmornica” - tokom sezona u prvoj ligi iz kola u kolo tonuo je sve niže na tabeli, da bi, kako se takmičenje bližilo kraju, uspijevao da izroni sa dna i sačuva prvoligaški status.

Sudeći po igrama ove sezone, utisak ne mijenja ni težak poraz od Selte prije nekoliko dana (4:0) opstanak ne bi trebalo da bude doveden u pitanje. Što je i bila želja svih u klubu kada je počelo takmičenje. A onda će - kada se i život vrati u normalu - biti organizovana fešta.

BROJKE

38,7 miliona eura je vrijednost ekipe Kadisa po podacima „Transfermarkta”. U ovom trenutku najskuplji fudbaler španskog prvoligaša je vezista Aleks Fernandes, čija se vrijednost procjenjuje na sedam i po miliona eura 12. mjesto je najbolji plasman Kadisa u španskoj La Ligi - u sezoni 1987/88. Prvi put je dio elite bio u sezoni 1977/78. 11 golova postigao je Kadis ove sezone u La Ligi. Manje pogodaka upisali su samo Osasuna (10), te Elće, Eibar i Hetafe (po devet)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: