Miljan Radović za "Vijesti": O početku na klupi Sutjeske, boravku u Mariboru i karijeri u Indoneziji

Polusezonu u kojoj je zaostala čak 19 bodova za vodećim timom, u kojoj je i eliminisana iz Kupa, Sutjeska sa Miljanom Radovićem na klupi završila sa šest vezanih mečeva bez poraza

37184 pregleda 85 reakcija 12 komentar(a)
Mjesec dana na klupi Sutjeske: Miljan Radović, Foto: FK Sutjeska
Mjesec dana na klupi Sutjeske: Miljan Radović, Foto: FK Sutjeska

Osmog novembra Sutjeska je u 13. kolu domaćeg šampionata na svom terenu izgubila od Jezera. Nikšićani su bili u krizi, vezali pet mečeva bez pobjede, pali na sedmo mjesto na tabeli i kraj Bistrice su se odlučili za promjene. Dotadašnji trener Dragan Radojičić dobio je otkaz, a naslijedio ga je Miljan Radović.

Radović je igračka legenda Sutjeske - ponikao je u Nikšiću i u plavo-bijelom dresu za sedam godina odigrao preko 250 utakmica i postigao preko 30 pogodaka. Sada je trener i početak u klubu je dobar - sa njim na klupi Sutjeska je ostala neporažena na šest uzastopnih mečeva u ligi i na pauzu otišla sa trećeg mjesta. Učinak, koji ohrabruje pred nastavak šampionata.

PRIMILI SMO GOL IZ JEDNOG ŠUTA, DEŠAVAJU SE TAKVI MEČEVI

Radović je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je zadovoljan početkom. Ali, poručuje, ima još da se radi.

- Sigurno da sam zadovoljan rezultatima - četiri pobjede i dva remija prvenstvena, svakako da moram biti zadovoljan. Naravno ima tu dosta da se radi, sada je pripremni period. Zadovoljan sam kako su momci odgovorili na neke stvari, a isto tako smatram da mogu još više i da mogu da ispoštuju sve to što tražimo ja i stručni štab - sumira Miljan Radović za “Vijesti” mjesec dana otkako je na klupi Sutjeske.

6 mečeva bez poraza vezala je Sutjeska u Telekom 1. CFL sa Miljanom Radovićem na klupi. Nikšićani su pobijedili Zetu, Rudar, OFK Titograd i Petrovac, a remizirali sa Dečićem i Podgoricom

Ostaje, ipak, žal zbog minimalnog poraza i eliminacije od Dečića u četvrtfinalu Kupa Crne Gore…

- Žalimo za tom utakmicom, jer smo odigrali odlično. Protivnik je imao jedan šut - to se dešava u fudbalu. Nijesam osoba i trener koji treba da plače za tim. Ostaje žal, ali eto, mislim da smo podigli formu na dobar nivo da se možemo nadati, biti pozitivni za dalje - kazao je Radović, navodeći da će pripreme za drugi dio sezone ekipa početi oko 10. januara, te da će na sastanku sa čelnicima kluba odrediti plan povodom predstojećeg zimskog prelaznog roka.

Sutjeska je u međuvremenu ostala bez jedne od najvećih zvijezda, ali i fudbalera koji je jesenas malo igrao zbog povreda - Damira Kojaševića, koji je otišao u kosovski Feronikelji.

STAŽIRANJE U MARIBORU: PRIMJER ORGANIZOVANOG KLUBA

Pred debi na klupi Sutjeske, Radović dobio je trenersku Pro licencu Uefe. Odradio je jednonedjeljno stažiranje u slovenačkom Mariboru i odbranio diplomski rad na temu “Analiza rada menadžmenta, organizacije, stručnog rada u prvom timu i omladinskom pogonu fudbalskog kluba Maribor”.

Boravak u Sloveniji bio je idealna prilika za upoznavanje sa klubom, koji je u posljednje vrijeme čest učesnik grupne faze evropskih takmičenja. Maribor je u Ligi šampiona dva puta, a u Ligi Evrope tri puta igrao u grupnoj fazi u posljednjih deset godina.

- Maribor je od 2011. godine krenuo od nule, pa je išao organizaciono kako treba i znalo se šta ko radi u klubu. Zlatko Zahovič je bio direktor i uz podršku predsjednika kluba oni su napravili velike stvari. Pogodilo se da su doveli dobre trenere, dobre igrače, uspjeli su da uđu u Ligu šampiona i Evrope i uspjeli da se samofinansiraju. To je najveći njihov uspjeh - objašnjava Radović.

Omladinska škola je pokretač.

- Omladinska škola je na visokom nivou. Prodaju igrače u inostranstvo i po Sloveniji iz omladinske škole. Jačaju prvi tim, prave ekipu da može da se takmiči svake godine - ako ne u grupnoj fazi, onda u kvalifikacijama. Tako da sam imao veliko zadovoljstvo boraviti u jako dobro organizovanom klubu na svim nivoima, gdje sam mogao dosta toga da vidim dobrog. Nadam se da ću u budućnosti prenijeti neke stvari kod nas.

Indonezija za sva vremena

Radović je u igračkoj karijeri poslije Sutjeske nastupao za Vojvodinu, slovenačko Šmartno, te Mogren, Grbalj, Lovćen, Petrovac i indonežanske Persib i Pelitu. U Persibu iz Bandunga je postao legenda i doživio najljepše trenutke u karijeri. Jedini je stranac koji je bio i igrač i trener kluba.

- Ja sam bio profesionalac čitav život i bilo mi je isto da li sam imao 18 ili 38 godina, koliko sam imao kada sam završio karijeru. Doživio sam lijepe trenutke tamo i jedini sam stranac u istoriji kluba, koji je uspio da bude i igrač i trener. Sjajne uspomene me vežu i nosim ih sa sobom, tako da mogu da kažem sve najbolje za taj period - prisjeća se Radović.

Trenerski angažman u Persibu morao je da prekine zbog Pro licence.

- Kao trener ostao sam šest mjeseci tamo, ali morao sam da se vratim zbog profi licence, koja mi je bila neophodna. Malo se to odužilo zbog korone, ali na kraju sam uspio. Bilo je vrijedno, jer je to najveća licenca sa kojom mogu nesmetano da radim i imam pravo da radim svuda. Ipak sam morao napraviti taj korak, a ispostavilo se da poslije te licence dođem kao trener Sutjeske. Nikad ne znate u životu šta vam donosi neka odluka, tako da se ispostavilo na kraju da je bilo ipak dobro - zaključio je Radović.

Bonus video: