Fudbalski Majkl Džordan

Lakoća postizanja golova kakva nije zabilježena u istoriji fudbala - jedan je od opisa Mesijevog dostignuća nakon obaranja Peleovog rekorda. Pujol ga je uporedio sa legendarnim košarkašem Čikaga

6976 pregleda 7 komentar(a)
Mesi nakon gola na stadionu “Zorilja” u Valjadolidu, kojim je oborio Peleov rekord, Foto: Reuters
Mesi nakon gola na stadionu “Zorilja” u Valjadolidu, kojim je oborio Peleov rekord, Foto: Reuters

Kada je Kralj fudbala, legendarni Edson Arantes do Nasimento Pele, 1974. godine postigao posljednji, 643. gol u dresu Santosa - vjerovatno niko nije vjerovao da će se pojaviti neko ko će biti sposoban da nadmaši ovaj rekord.

“Jedan čovjek - jedan tim”, bilo je fudbalera, legendi ove igre, koji su kasnije cijeli život posvećivali jednom timu (primjer Rome i Franćeska Totija), ali niko nije mogao ni da se približi čuvenom Brazilcu.

Sve dok se nije pojavio Leo Mesi..

- On gleda moje noge. Ako napravim korak u jednu stranu, on će to vidjeti i šutirati u drugu. Zato je najbolji. Zato je teško igrati protiv njega. On ne gleda, ali sve vidi, uvijek. On gleda loptu, ali gleda i tebe. On vidi sve - tim riječima je Jan Oblak, možda i najbolji golman na svijetu, opisao kako izgleda susret na terenu sa Leom Mesijem.

Argentinac je prije dvije noći na stadionu “Zorilja” u Valjadolidu” postigao 644. gol u dresu Barselone i oborio Peleov rekord po broju golova u dresu jednog kluba.

Fudbal se mnogo promijenio od Peleovog vremena - uostalom, više je utakmica, više šansi da se pogodi protivnička mreža, ali bez obzira - cifra od 644 gola djeluje nevjerovatno, da li je iko mogao i da zamisli da je neki fudbaler u stanju da “isporuči” toliko pogodaka.

644 gola u dresu Barselone, za 17 sezona, postigao je Leo Mesi - jedan više nego što je Pele postigao u dresu brazilskog Santosa

Mogao je samo “fudbalski Majkl Džordan”, kako je Mesija nazvao njegov nekadašnji saigrač i kapiten, Karles Pujol.

- Kada me pitaju ko je najbolji košarkaš u istoriji, uvijek kažem Majkl Džordan. Isto odgovaram za Mesija, kada me pitaju za fudbalera. Njih dvojica imaju isti status - jasan je Pujol.

Golman Oblak je jedna od Mesijevih omiljenih “žrtvi”. Na 17 mečeva na kojima je branio protiv Barselone, Slovenac je deset puta iz mreže vadio loptu koju je iza njega poslao argentinski superstar.

- Dao mi je mnogo golova. Previše. Ali, on je veliki igrač, najbolji. Tako da ne žalim mnogo. Znam samo da ponekad ne razumijem kako tako lako daje golove. Nekad mi se čini da je unio loptu u gol, da nije ni šutirao.

Tri puta je Mesi dao gol Oblaku u 86. minutu utakmica, kada se čini da je sve gotovo.

- On je čudan. Ponekad ti se čini da ga kontrolišeš, da ga nigdje nema, ali odjednom, u sekundi, on sve promijeni. Veliki problem je što u analizi njegovih šuteva ne dobijaš ništa - niti možeš da znaš gdje će, a što je još teže - kad će da šutira. On je jedinstven po tome, zaista ne možeš ništa da predvidiš.

Ko je najbolji fudbaler svih vremena - mišljenja su različita, ukusi takođe, a Mesi je sa 644 golova u dresu Barselone sigurno u vrhu.

- Mnogi mu pripisuju to što nije osvojio veliki trofej u dresu reprezentacije, a ja kažem da ima još vrremena. Isto tako kažem da mu nije ni potreban da bi bio najbolji ikada - barem po meni. Ono što je uradio u Barsi - teško da će iko ikada moći da ponovi. Postavio je ljestvicu vrlo visoko - dodao je Pujol.

Da je Mesi ljetos otišao iz Barselone, kao što je poželio u jednom trenutku, od obaranja Peleovog rekorda ne bi bilo ništa.

- Ubijeđen sam da će Leo nastaviti da pobjeđuje sa Barselonom, postiže golove i osvaja trofeje - istakao je Pujol za kraj.

Bonus video: