Martinović vodi odbranu Maribora: Kamoranezijev čovjek od povjerenja

Ilija Martinović završio polusezonu u Mariboru kao jesenji šampion i nezamjenjiv je član prve postave tima koji vodi nekadašnji svjetski prvak sa Italijanima

12570 pregleda 71 reakcija 10 komentar(a)
Sporiji početak, sjajan završetak jeseni: Ilija Martinović u dresu Maribora, Foto: Klupski sajt
Sporiji početak, sjajan završetak jeseni: Ilija Martinović u dresu Maribora, Foto: Klupski sajt

Jesenju polusezonu u Sloveniji Maribor je završio kao lider na tabeli, a crnogorski defanzivac Ilija Martinović kao lider odbrane tima iz Ljudskog vrta.

Šest mjeseci nakon velikog transfera, sve je onako kako je 26-godišnji Cetinjanin i zamislio kada je prelaskom iz Alumunija u najbolji slovenački klub napravio ogroman korak u karijeri. A nije sve počelo sjajno...

- Počelo je burno - kaže Martinović za “Vijesti” nakon završene polusezone.

- Tek što sam došao igrali smo Evropu, eliminisani smo od poluamatera iz Sjeverne Irske. To je bio krah, blamaža, gotovo tri dana žalosti u gradu. Iako nisam igrao na tim mečevima, bilo me je sramota iz kuće da izađem.

Srećom, ili nesrećom, Martinović nije bio u timu na početku sezone, pa ni na mečevima protiv Kolerajna, jer je dolasku u Maribor prethodila skoro polugodišnja pauza - zbog prekida takmičenja usljed koronavorisa, ali i činjenice da je istekom ugovora i već dogovorenim prelaskom u “Ljudski vrt” nije bio potreban prethodnom klubu u finišu prošle sezone.

Dva mjeseca nakon dolaska trebalo je nekadašnjem štoperu Lovćena da uđe u pravi ritam, privikne se na zahtejeve novog kluba - a kada je 4. oktobra debitovao u derbiju protiv Olimpije, više nije ispuštao mjesto u prvoj postavi.

- Malo prije toga dobili smo novog trenera, Maura Kamoranezija, fudbalsku legendu, svjetskog prvaka sa Italijom 2006. Njegov dolazak bio je osvježenje, ne samo zbog toga što se radi o velikom imenu, već i zbog konkretnih stvari. Sve se promijenilo, od organizacije treninga, metoda rada, činjenice da više nisu mogli u tim neki igrači koji su igrali ‘na kredit’ - dodaje Maritinović, koji je nezamjenjiv u Kamoranezijevoj koncepciji.

- Cijeni me, možda i zbog toga što voli agresivne fudbalere. Nama igračima imponuje i sama činjenica što nas vodi svjetski prvak, a Kamoranezi je jedinstven u svakom pogledu - iako ne priča puno, na treninzima uglavnom sve prepušta svojim pomoćnicima, u pitanju je jako pristupačna, otvorena, iskrena osoba. Sama njegova pojava je veličanstvena - priča Martinović, koji je odigrao deset utakmica u jesenjoj polusezoni (devet u prvenstvu), postigao je i jedan gol.

- Zadovoljan sam, jer sam kasnije počeo da igram, a tokom sezone me je ‘obalio’ i koronavirus.

Maribor, 15-ostruki prvak Slovenije, trostruki učesnik grupne faze Lige šampiona, završio je polusezonu na prvom mjestu sa tri boda više od Olimpije i na putu je da povrati tron koji je prošle sezone senzacionalno ugrabila ekipa Celja.

- Dizali smo formu tokom sezone, i ja sam rastao sa ekipom. Prvo mjesto je zasluženo, rezultat je kvaliteta, atmosfere u ekipi, ali i sjajne organizacije kluba. Celje je prošle sezone iskoristilo to što su i Maribor i Olimpija bili u nekom padu, igralo je sjajno, ali već ove sezone je drugačije, tu smo mi, zatim Olimpija i Mura - navodi nekadašnji mladi reprezentativac Crne Gore.

Martinović je prošle sezone bio jedan od najboljih igača Alumunija iz Kindričeva, koji je bio hit sezone u Sloveniji. Iako nije promijenio zemlju, prelazak u Maribor bio je velika promjena...

- Veliki je to skok, Maribor je po svemu pravi evropski klub. Olakšica mi je, ipak, bila ta što sam znao to okruženje, fudbalsku ‘klimu’ zahtjeve koji se traže. Kada dolazite u Maribor, morate da budete svjesni da treba da preuzmete taj šampionski DNK - inače vas nema, otpadate.

Martinović će posljednjeg dana janura napuniti 27 godina i ubijeđen je da može još da napreduje, fudbalski poraste.

- Mnogo mi je značilo i ova polusezona, još sam bolji nego što sam bio. Mislim da je ovo neka realna slika, i jako sam zadovoljan, ali očekujem da ću još moći puno da dam.

Na Balkanu samo Dinamo može organizaciono da parira Mariboru

Zlatko Zahovič je više od deceniju bio zaštitni znak Maribora - kao sportski direktor bio je najzaslužniji za nestvarne uspjehe kluba koji u bivšoj Jugoslaviji bio na marginama, a igrao je dva puta grupnu fazu Lige šampiona, tri puta Ligu Evrope.

Zahovič je, međutim, prije dvije godine napustio Maribor...

- On je podigao ljestvicu za koju je pitanje da li će iko ikada moći da je dosigne. Ipak, Zahovičev rad u Mariboru predstavlja inspiraciju za sve nakon njega, da pokušaju da nastave istim putem - kaže Martinović, napominjući da Zahovičevim odlaskom Maribor nije organizaciono slabiji.

- Klub je na takvom nivou da ne zavisi od jednog čovjeka. I siguran sam da niko na Balkanu, osim zagrebački Dinamo, organizaciono ne može da se mjeri sa Mariborom. Zvezda i Partizan jesu brendovi, ali imaju dugove od nekoliko desetina miliona eura. Maribor nema ni centa duga. Sada idamo na pripreme u Tursku, igraćemo prejake prijateljske utakmice protiv Šahtjora, Zvezde, Ludogoreca - navodi Martinović, koji je ljetos bio prvo pojačanje novog sportskog direktora Olivera Bogatinova.

- On mi je bio trener u Aluminiju i dobro me poznaje.

Kada bih debitovao za reprezentaciju, prestao bih da sanjam

Iako je standardan u najvećem i najboljem slovenačkom klubu, Ilije Martinovića nema na spisku crnogorskih reprezentativaca, pa čak i na proširenom, na kojem je jesenas debitovalo nekoliko fudbalera iz Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige.

- Kada bih dobio poziv za reprezentaciju Crne Gore, prestao bih da sanjam, jer i dalje sanjam o dresu sa državim grbom, o njemu sanjam otkada sam počeo da se bavim fudbalom. To je sve što mogu da kažem - ističe Martinović, koji je nekada igrao za mladu reprezentaciju Crne Gore.

- Ostaje mi da nastavim da se borim i da se nadam. Sve što sam uradio u karijeri do sada, uradio sam sam, bez ičije pomoći, velikom borbom, voljom, samopouzdanjem, još otkada sam igrao u Lovćenu.

Bonus video: