Povratak velikana: Milan sanja "skudeto", Pioli obara rekorde

MiIan je kao prvi dočekao Novu godinu i favorit je da prekine niz nakon devet Skudeta Juventusu

4597 pregleda 2 komentar(a)
Pioli i Ibrahimović, Foto: Reuters
Pioli i Ibrahimović, Foto: Reuters

Sedam godina na krovu Evrope - pa sedam godina bez učešća u Ligi šampiona.

Igre i rezultati Milana u ovoj sezoni, međutim, napokon nagovještavaju da se klub sa “San Sira” vraća na veliku pozornicu - i to u punom sjaju!

U godini brojnih rekorda “roso-neri” su godinu završili na prvoj poziciji Serije A.

Godine lutanja, smjena trenera, vlasničke strukture sa zajedničkim sadržiocem - mjesto u sredini tabele italijanskog fudbala, ili tek malo iznad nje.

Ponor u kojem se našao Milan činio se bezizlaznim, sa 10. mjestom u sezoni 2014/2015. ili najboljim rezultatom na petoj poziciji pretprošle sezone. I prošla je loše počela, smijenjen je Marko Đampaolo, a 9. oktobra za trenera je imenovan Stefano Pioli. Ni sa njim situacija nije izgleala dobro, bar do početka 2020. godine, i Milan je imao svega šest pobjeda u 15 kola.

Svi su u Milanu izgubili strpljenje, na pomolu je bila nova promjena na čelnim pozicijama, a na izlaznim vratima bila je i ikona kluba i član idealnog tima svih vremena u svjetskom fudbalu - Paolo Maldini. Naravno, i trener kojeg je imenovao - Pioli.

Ipak, odluka da “roso-neri” rizikuju i vrate vremešnog Šveđanina iz Amerike, Zlatana Ibrahimovića, više se činila kao potez očajnika nego kao spasonosno rješenje. Milan i nije imao novca za skupe kupovine, ali...

Igrač koji je Milanu donio posljednji "skudeto" deceniju unazad, pokazao je gen šampiona. Pokenuo je ekipu, pažnju medija preuzeo na sebe, a Pioli je dobio vremena da radi.

Krenula je sjajna serija, brojni igrači obnovili su vrhunske karijere, poput Rebića, Čalhanoglua, Tea Ernandesa, Kesija, golmana Donarume...

Već dogovoren dolazak na čelo struke u klubu specijaliste iz Red Bula, Ralfa Rangnika, kojim bi Maldini i Pioli napustili klub, obustavljen je u posljednjem momentu.

Razlog su devet sjajnih igara “roso-nera”, kojima je Pioli dobio novo vrijeme, a potom i ugovor do 2022. godine, a Ibrahimović neuporedivo izdašnije uslove za još godinu na “San Siru”.

- Zlatan je životinja na terenu! Da me ne shvatite pogrešno, to je kompliment. Van terena, on je jedan pametan i izuzetno razdragan i veseo čovjek - hvalio je Pioli prvu zvijezdu.

Ibrakadara je oborio rekord Serije A sa 10 golova u svojih prvih šest utakmica od starta sezone, povrede su ga potom odvojile od terena, ali... Milan je već dobio ogromnu dozu samopouzdanja i bez dvojice vođa (povreda Benasera), ekipa je i bez njih dobila četiri utakmice zaredom.

Pioli, koji je prethodno vodio 13 klubova u Italiji, a niti u jednom se nije zadržao preko tri sezone, opovrgao je sve sumnje i unaprijed iznijete konstatacije stručne javnosti da ne može da vodi velikana (“nema autoritet da vodi svlačionicu sa igračkim zvijezdama”, “nema isksutva da motiviše u velikim utakmicama”, “nikada nije uspio da planski ubacuje i razvija mlade igrače”...)

Sve to, demantovao je 55-godišnji Italijan već 4. oktobra u 3. kolu, kada je protiv Specije izveo najmlađu ekipu u Seriji A otkada se prati statistika (16 godina) - 22 godine i 287 dana, a protiv Sasuola u 13. kolu tim je u prosjeku bio stariji za samo 26 dana. Obje utakmice Pioli je dobio.

Tek, Milan je lider, uspio je u nadoknadi vremena da se izdigne iz problema i golom Tea Ernandesa dobije Lacio (3:2) za jesenju titulu, iako su “nebesko-plavi” djelovali neuporedivo svježije.

- Ova ekipa je nevjerovatna, kakav samo karakter ima. Ponosan sam na tim i na igrače - oduševljeno je Pioli proslavio prvo mjesto pred Božić.

A iza njega su novi rekordi - 34 utakmice zaredom u kojima je Milan postigao gol, 16 mečeva zaredom u kojem su “roso-neri” dali barem dva gola i time je oboren rekord lige i Torina iz 1948. Iste godine Barselona je postavila rekord od 18 takvih utakmica u ligama petice.

Milan je izjednačio klupski rekord iz 1993, jer na gostovanjima nije izgubio 20 utakmica. Milanezi su jedina ekipa iz liga petice bez poraza od početka pandemije i već je 26 utakmica u ligi bez poraza.

Tu su i lični rekordi, pa je Rafael Leao postigao najbrži gol u ligi nakon svega 6,2 sekunde, Hakan Čalhanoglu je u sezoni stvorio najviše zicera saigračima, čak 53, za 10 više od drugorangiranog Griliša iz Aston Vile, dok su Depaj i Bruno Ferandeš napravili po 41 šansu...

26 utakmica u Seriji A zaredom Milan ne zna za poraz. “Roso-neri” su jedina ekipa iz top pet najjačih liga koja nijednom nije poražena od pauze izazvane pandemijom koronavirusa. Posljednji poraz Milanezi su doživjeli je do Đenove na San Siru, 8. marta (2:1)

Bonus video: