Praznični fudbal prvi put bez navijača

Mečevi za “Boksing dej” (drugi dan Božića) oduvijek su imali kultni status na Ostrvu. Praznični fudbal, međutim, neće biti i praznik fudbala, jer će se prvi put u istoriji igrati na praznim stadionima. Mančester junajted u Lesteru, Arsenal - Čelsi...

8434 pregleda 0 komentar(a)
Junajted u Lesteru juri 11. uzastopnu pobjedu u gostima, Foto: Reuters
Junajted u Lesteru juri 11. uzastopnu pobjedu u gostima, Foto: Reuters

Englezi tradicionalno igraju za “Boksing dej” (drugi dan Božića), kada svi ostali odmaraju, a utakmice 26. decembra odavno imaju kultni status na Ostrvu.

Praznični fudbal, međutim, neće biti i fudbalski praznik - jer, prvi put u istoriji za “Boksing dej” igraće se bez publike, na praznim stadionima širom Engleske. Pandemija koronavirusa gotovo u potpunosti je obojila dan koji je nekada bio namijenjen za lov na lisice i kupovinu poklona siromašnima, a u moderno doba za šoping, ragbi i fudbal.

A Mančester junajted kreće u “lov na lisice” u današnjem matineu protiv Lestera (12.30 po britanskom, sat kasnije po srednjeevropskom vremenu). Tim Ole-Gunara Solskjera je u nevjerovatnoj seriji od deset uzastopnih pobjeda na strani u Premijer ligi, računajući i prošlu sezonu, a ako danas pobijedi izjednačiće rekorde Čelsija (april - decembar 2008) i Mančester sitija (maj - decembar 2017) od 11 uzastopnih titula na strani.

Još bitnija od rekorda za Junajted je tabela - “đavoli” su sa utakmicom manje na pet bodova od vodećeg Liverpula, a gostovanje drugoplasiranom Lesteru, po mišljenju analitičara Skaj sportsa Pola Mersona, biće ultimativni test šampionskih ambicija.

- Ako pobijede Lester, bila bi to snažna poruka - još snažnija od one kada su pobijedili Lids sa 6:2. Bili bi, po meni, glavni rival Liverpulu - ocijenio je Merson.

- Oni su već kandidati za titulu, i to vrlo snažni - nadovezao se nekadašnji engleski reprezentativac Mika Ričards u izjavi za “Skaj sports”.

- Niko u našoj svlačionici nije pomenuo ni riječ titula. To trenutno nije tema - razmišljamo samo kada da se usavršavamo, da budemo bolji u svakom narednom meču - kazao je Solskjer.

Junajted, inače, od svih klubova u Premijer ligi ima najbolji procenat pobjeda za “Boksing dej” (81 odsto), a njegovi fudbaleri pogađali su mrežu na svakom od posljednjih 22 susreta sa Lesterom! Takvu seriju tim sa Old Traforda je u prošlosti imao samo protiv Aston Vile (takođe 22 meča, između 1997. i 2008. godine). “Lisice” su, s druge strane, ispred Junajteda na tabeli i trenutno su nabliži pratilac Liverpulu, iako su već izgubili isti broj mečeva kod kuće (četiri) kao u cijeloj prošloj sezoni!

Iako je tek 15. kolo, „Boksing dej” dijeli sezonu u Premijer ligi na pola. To je dan kada se podvlači crta, rade analize i planovi za drugi dio šampionata - Tabela, takođe, ostaje mjerodavna kada se izvlače statistički i istorijski podaci - Arsenal, na primjer, još od 1982. godine za Božić nije bilo slabije plasiran nego sada. Tog 26. decembra bio je 16, sada je bolji tek za jednu poziciju 15...

- Arsenal je naš rival u borbi za opstanak - ispalio je novi trener VBA Sem Alersadjs, čiji tim sjutra gostuje Liverpulu.

“Tobdžije” danas u londonskom derbiju dočekuju Čelsi - teži meč za izalazak iz strahovite krize tim Mikela Artete teško je mogao i da zamisli. Arsenal je, međutim, na posljednjih 17 utakmica u Premijer ligi samo dva puta poražen od Čelsija, nije izgubio za “Boksing dej” kod kuće još od 1987. godine (poraz od Notingem Foresta), a po prognozi Luisa Džonsa sa Skaj sportsa, popularnog “Džona poznavaoca”, danas će - pobijediti rivala sa 1:0!

Može li to da se dogodi...

- Mi smo opterećeni našim napretkom, koji je evidentan. Nismo optereći tabelom, mislim da još uvijek nismo kandidati za titulu - kazao je Frenki Lapard, trener Čelsija, koji je peti na tabeli sa šest bodova manje od Liverpula.

Danas još igraju Aston Vila - Kristal Palas, Fulam - Sautempton, Šefild junajted - Everton, kao i Mančester siti - Njukasl. Dva standardna igrača iz Gvardiolinog tima su zaražena koronavirusom (Gabrijel Žezus i Kajl Voker), ali se očekuje da se u tim vrati Serhio Aguero. “Građani” su, inače, dobili prethodnih 11 mečeva protiv “svraka” kod kuće, uz gol-razliku 39:7.

U nedjelju igraju Lids - Barnli, Vest Hem - Brajton, Liverpul - VBA i Vulverhempton - Totenhem, a tim Žozea Murinja će pokušati da spriječi treći uzastopni poraz, što bi bila serija kakva je posljednji put zabilježena novembra 2012.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: