Anćelotijeva godina na Gudisonu: Veliki napredak "karamela"

Iako Everton pod komandom slavnog italijanskog trenera igra dobar fudbal, priče o tituli su nerealne

2773 pregleda 2 komentar(a)
Anćeloti, Foto: Reuters
Anćeloti, Foto: Reuters

U decembru prošle godine Everton je dobio holivudsko pojačanje. Iz Italije je sletio Karlo Anćeloti i potpisao dugogodišnji ugovor. “Karamele” su dobile menadžera svjetske klase, a gazda Farad Moširi je - nakon Ronalda Kumana, Sema Alardajsa i Marka Silve - doveo stručnjaka od kojeg očekuje da u dogledno vrijeme od Evertona napravi ekipu spremnu da ima ozbiljniju ulogu u Premijer ligi.

Dvanaest mjeseci kasnije Everton je u vrhu lige - prvi put poslije 16 godina dočekali su Božić sa četvrte pozicije. Plavi tim iz grada Bitlsa vezao je četiri meča bez poraza i na “Boksing dej” gostuje Šefild junajtedu (21 h). Posljednji put kada je bio u toj poziciji - a riječ je o sezoni 2004/2005 - takmičenje je završio na četvrtom mjestu, potom igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, ali dalje nije prošao.

A u decembru prošle godine Everton je bio u krizi. Nakon debakla i poraza 5:2 u gradskom derbiju od Liverpula otkaz je dobio Marko Silva. Privremeno rješenje bio je Dankan Ferguson, sve dok nije stigao Karleto. Prvi meč Italijana i prva pobjeda bila je upravo na “Boksing dej” protiv Barnlija.

Polako je ekipa kapirala Anćelotijev sistem igre, nakon 11 utakmica od moguća 33 osvojeno je 18 bodova, a onda je uslijedio lokdaun zbog pandemije koronavirusa. Vrijedi pomenuti da je pod Anćelotijem, Everton prekinuo niz koji je trajao tri godine i 35 utakmica u Premijer ligi - protiv Votforda u februaru uspjeli su da dobiju utakmicu, nakon što je protivnik prvi poveo.

U martu je prvenstvo prekinuto, nastavljeno je u junu, a Everton sezonu završio na 12. mjestu. Bio je to najgori plasman poslije sezone 2003/2004. kada su bili 17.

Anćeloti nije bio zadovoljan - kritikovao je igrače nakon poraza u posljednjem kolu od Bornmuta. Poručio je onima koji ostaju u klubu da uoči početka nove sezone dođu motivisani i sa većim ambicijama.

- Volio bih da naredne sezone vidim bolji tim i siguran sam da ćemo biti bolji - poručio je Italijan u julu.

A uoči početka ove sezone krenuo je u postepeno sklapanje tima po svojoj želji. Vidio je gdje je bio problem, a to je sredina terena. Doveo je Alana sa kojim je sarađivao u Napoliju, te Dukurea iz Votforda i Hamesa Rodrigesa, kojem je bio trener dok su obojica bili u Realu.

Početak ove sezone bio je sjajan - četiri pobjede i remi nakon pet kola lansirali su “karamele” na prvu poziciju. Euforija u plavom dijelu Liverpula je zavladala, ali je priča o tituli nerealna, iako je ekipa u tom periodu igrala dobro. Hames Rodriges je igrao u latino ritmu, a Kalvert-Luin u napadu svaku šansu pretvarao u gol. Englez od Anćelotijevog dolaska igra sjajno, redovno trese mreže i najbolji je igrač tima. Ove sezone je postigao već 11 golova. Prija mu i partnerstvo sa Rišarlisonom u napadu i saradnja daje rezultate.

I dok sredina i napad ispunjavaju Anćelotijeve zamisli, u odbrani su na početku sezone sa svake strane bile vidljive šupljine. Meč protiv Fulama prije mjesec dana bio je šesti vezani na kojem su primili najmanje dva gola. Luka Dinj i Šemus Koleman su povrijeđeni i sastav posljednje četvorke se mijenjao. U posljednje vrijeme mjesto na terenu u odbrani bili je rezervisano za Minu, Godfrija, Kina i Holgejta i napredak u defanzivi je vidljiv. Everton je poslije utakmice sa Fulamom odigrao pet mečeva i primio tri gola. Protiv Čelsija i Lestera nijesu primili gol - prvi put od aprila 2019. mreža “karamela” ostala je netaknuta na dva uzastopna meča u Premijer ligi. Na golu je engleski reprezentativac Pikford, a šansu povremeno dobija i Olsen.

- Na mjestu smo na kojem treba da budemo. Da se sezona danas završava bili bismo zadovoljni - kazao je Anćeloti, očigledno zadovoljan kako njegova ekipa igra.

Ipak, bitnije je da bude zadovoljan u maju kada sezona bude završena.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: