Slabija polusezona Iskre od očekivane, Nedović: Znali smo da slijedi pražnjenje

Slabija polusezona Iskre od očekivane, i to nakon istorijskog nastupa na evro-sceni. Trener Nedović priznaje da je ekipa upala u zamku post-evropskog sindroma

3251 pregleda 2 komentar(a)
Nedović i stručni štab slave sa fudbalerima u posljednjem kolu jeseni u Zeti, Foto: FK Iskra
Nedović i stručni štab slave sa fudbalerima u posljednjem kolu jeseni u Zeti, Foto: FK Iskra

Fudbaleri Iskre su imali slabiju polusezonu od očekivanja, i to nakon prvog nastupa na evropskoj sceni u istoriji i sasvim dobre prezentacije na međunarodnoj sceni. Klasični post-evropski sindrom, zvuči poznato...

- Mnogo je primjera da timovi koji tempiraju formu za Evropu, odigraju slabije u domaćem prvenstvu u sezoni koja slijedi, a ja se plašim da smo i mi upali u tu zamku - iako smo od početka bili svjesni da nam se sprema, prvi ja nakon 10 godina trenerskog rada. Ali, nismo uspjeli to da spriječimo, osim u posljednjih nekoliko kola - kaže trener Iskre Aleksandar Nedović.

Iskra je završila jesenju polusezonu kao petoplasirana, a stigla je i do polufinala Kupa - da nije bilo sjajne prošle sezone, kada su Danilovgrađani bili treći, ostvarivši najbolji plasman u istoriji, i ovosezonski rezultat smatrao bi se sasvim pristojnim. Ipak, on je na kraju mnogo bolji od očekivanja, jer je Iskra uglavnom bila šesta, sedma na tabeli...

No, nije samo Evropa “kriva”...

- Previše se nekih stvari izdešavalo, još u drugom dijelu prošle sezone - prekid zbog korone, prinudna pauza, pa novi početak. Zbog svega toga, mislim da smo optimum forme dostigli u evropskim mečevima, gdje smo po meni imali kvalitetan nastup, a utakmica sa Lokomotivom iz Plovdiva bila je naš ‘pik’ - ističe Nedović.

Iskra je u pretkvalifikacijama za Ligu Evrope savladala Santa Kolomu u Andori tek nakon izvođenja penala, da bi u 1. kolu pružila sjajan otpor bugarskoj Lokomotivi iz Plovdiva. Izgubila je pod Goricom 1:0 golom u finišu iz penala, od ekipe koja je samo sedmicu kasnije u 2. kolu cijelih 80 minuta u šahu držala Totenhem Žozea Murinja. Englezi su preokrenuli tek kada su dobili dva igrača više na terenu.

- Bilo je to naše najbolje izdanje ove sezone, odigrali smo snažno, disciplinovano i kvalitetno protiv ekipe koja je i sada u samom vrhu u Bugarskoj. Žao mi je što nismo imali malo sreće, da dočekamo Totenhem - dodaje trener Iskre.

Onda je počela domaća Liga, počeo je pad u formi...

- Stigli je pražnjenje koje smo predvidjeli, ali i pored toga nismo uspjeli to da spriječimo. I cijela polusezona je bila takva - uvijek nam je nedostajalo nešto, stalno smo kasnili jednu pobjedu za nečim - dodaje Nedović.

Šest pobjeda, šest remija i sedam poraza - bilans je Iskre, a plasman na tabeli i ne izgleda tako loše.

- Na tri boda smo od Evrope, plasirali smo se u polufinale Kupa. Ništa nije izgubljeno. Ja sam, ipak, najviše ponosan na posljednjih pet kola, kada se ekipa podigla, kada je pokazala reakciju. I kada smo odigrali najbolje, nije nas htjelo - protiv Budućnosti, Petrovca, Rudara. Za tim mečevima pomalo žalim.

Polusezonu je, ipak, Iskra završila sa dva trijumfa u gostima, protiv Jezera i Zete.

- Malo smo se osvježili, malo ćemo se i ‘pročistiti’ - vidjeli smo ko može, ko ne može, i spremni smo da sa nekoliko promjena u igračkom kadru uđemo u tu borbu za Evropu, na oba fronta. Neće biti katastrofa ni ako se ne plasiramo na evropsku scenu, ali želim da izgledamo kao ozbiljna ekipa, koja igra dobro u kontinuitetu. A kada je tako, rezultat rijetko izostaje - zaključuje Nedović.

Bonus video: