"Zlatni rudnik": Kako mali klub iz Danske planira osvajanje Evrope

Mitjiland je debitovao ove sezone u elitnom takmičenju, zauzeo posljednje mjesto u grupi D, ali uz sasvim solidna izdanja i remije sa Liverpulom kod kuće i Atalantom u gostima

7006 pregleda 0 komentar(a)
Predavanje u "Zlatnom rudniku", Foto: Facebook/Guldminen
Predavanje u "Zlatnom rudniku", Foto: Facebook/Guldminen

Danski Mitjiland, klub koji ni u svojoj zemlji nema dugu istoriju - osnovan je 1999. - planira da za deset godina bude toliko važan faktor na evropskoj sceni da bi mogao da bude i kandidat za osvajanje Lige šampiona, sa igračima koje će stvoriti u sopstvenoj fudbalskoj akademiji.

Mitjiland je debitovao ove sezone u elitnom takmičenju, zauzeo posljednje mjesto u grupi D, ali uz sasvim solidna izdanja i remije sa Liverpulom kod kuće i Atalantom u gostima.

Klub iz Herninga je tako napravio značajan iskorak, ali u pozadini se kriju ambiciozni planovi, koji se kuju u "Zlatnom rudniku" - "Guldminem", kako se zove omladinska škola, koja funkcioniše po principima Barsine "La Masije".

"Cilj je da stvorimo igrača koji će osvojiti Zlatnu loptu i generaciju koja će napasti Ligu šampiona. Mitjiland je poznat kao klub koji sanja velike snove i ima velike ciljeve", kaže Bjorn Holm, šef omladinske škole.

Prije deset godina, "La Masija" je postala prva akademija iz koje su izašla trojica najboljih igrača svijeta i kandidata za "Zlatnu loptu" - Andres Inijesta, Ćavi i osvajač Leo Mesi.

"Mi smo svjesni da možda ne bismo mogli tako dugo da zadržimo naše najbolje fudbalere, ali vjerujemo da ćemo imati obučene igrače, sa fudbalskom kulturom, koji će Mitjilandu donijeti i rezultat, a koji će moći da igraju važnu ulogu u najvećim klubovima", rekao je Holm.

"Zlatni rudnik" je otvoren prošle godine i trenutno ima 75 polaznika, ali reputacija raste, tako da je ovog mjeseca stiglo 200 novih zahtjeva za upis od ljeta naredne godine.

Djeca se selektiraju po fizičkim karakteristikama - kakvi su balans i koordinacija, te brzina, a ne isključuvo po fudbalskoj vještini. Ne mogu da budu mlađa od pet, a starija od 10 godina.

U "Zlatnom rudniku" uče redovne predmete, a imaju i ne samo fudbalske aktivnosti, već se bave džudom, plesom i jogom, kako bi se fizički izgradili.

U aktivnostima akademije učestvuju i igrači seniorskog tima, koji su često i predavači - djeci prenose lekcije koje su naučili profesionalnim bavljenjem fudbala, prisustvuju treninzima i pokazuju im vježbe i vještine, zajedno ručaju i večeraju..

Čovjek koji je Mitjiland uzdigao do Lige šampiona i koji je pokrenuo ideju akademije je Rasmus Ankersen, koji je "povremeni" predsjednik kluba, a koji u engleskom Brentfordu ima funkciju sportskog (fudbalskog) direktora.

Ankersen je svojim "naučnim pristupom" fudbalu stekao pažnju javnosti, a njegova knjiga-priručnik "Efekat Zlatnog rudnika" bila je sportski bestseler.

On je u njoj opisao iskustva koja je stekao posjetama Etiopiji, gdje je učio kako se stvaraju atletski šampioni, Jamajki, gdje se rađaju i nadograđuju nenadmašni sprinteri, Rusiji, koja je dala velike teniske šampione...

"U sportu ne postoji šablon ili formula, ali postoji ideja i njena realizacija. Mi imamo znanje, imamo potencijal i vjerujemo u ono što radimo. Imamo fudbalski cilj, ali i ako ga ne ispunimo, bićemo srećni, jer smo sigurni da će djeca iz naše akademije postati pravi ljudi i neko ko će na svoj način mijenjati okruženje, pa i cijeli svijet", katzao je Holm.

Bonus video: