Opština: Vezane su nam ruke zbog nezakonitog upravljanja Arsenalom

Namjera lokalne uprave je, kako su kazali iz Opštine, organizacija nove Skupštine kluba, izbor rukovodstva i usvajanje adekvatne skupštinske odluke kako bi se najstariji tivatski sportski kolektiv "vratio u okvire zakonitog načina rada i finansiranja"

13188 pregleda 6 komentar(a)
Pomoćni teren FK "Arsenal", Foto: Opština Tivat
Pomoćni teren FK "Arsenal", Foto: Opština Tivat

Nova opštinska vlast u Tivtu nije odgovorna za teško finansijsko stanje Fudbalskog kluba Arsenal, saopštili su iz te lokalne samouprave i poručili da su im "vezane ruke zbog nezakonitog upravljanja" tim fudbalskim klubom.

Namjera lokalne uprave je, kako su kazali, organizacija nove Skupštine kluba, izbor rukovodstva i usvajanje adekvatne skupštinske odluke kako bi se najstariji tivatski sportski kolektiv "vratio u okvire zakonitog načina rada i finansiranja."

"Uslijediće i podrška Opštine na zdravim osnovama, i u skladu sa zakonima, imajući u vidu značaj koji ovaj klub ima za istoriju i dalji razvoj sporta u Tivtu", ističu iz Opštine Tivat.

Fudbaleri Arsenala su jesenji šampioni drugoligaškog ranga i kandidati da klub iz Tivta prvi put uvedu u elitni crnogorski rang. Ali, situacija u klubu je, tvrde igrači, toliko loša da plata nema od 16. oktobra, a uslovi u kojima rade i treniraju su praktično ponižavajući.

"Opština Tivat upoznata je sa teškim finansijskim stanjem Fudbalskog kluba Arsenal iz Tivta, za koje nije odgovorna nova opštinska vlast. Na osnovu svih podataka kojima raspolaže, Opština Tivat ističe da je za aktuelno stanje kluba odgovornost na njegovoj upravi, ali i na dosadašnjem nezakonitom načinu njegovog finansiranja. Kako bi se na zakonski ispravan i efikasan način pomoglo klubu, rukovodstvo lokalne samouprave naložilo je unutrašnju reviziju poslovanja FK Arsenal, a zaključci interne revizije svjedoče o razlozima njegove nelikvidnosti i finansijskih problema", saopšteno je iz Opštine.

Arsenal, kako dodaju, od 2018. stiče poseban status kada je u pitanju sufunansiranje rada kluba, na osnovu stava da je Opština Tivat osnivač kluba. "Činjenica je da ne postoji validna pravna dokumentacija na osnovu koje se može zaključiti da je Opština osnivač Arsenala. Ovim se dovodi u pitanje i način na koji je 'Arsenal' finansiran u 2018., 2019. i 2020. godini. U izvještaju Interne revizije, stoji da je 2016. klubu po osnovu Odluke o sufinasiranju rada sportskih organizacija u Tivtu, uplaćeno 38.000 eura, 2017. godine, po istom osnovu 54.500 eura", dodaju iz Opštine.

Već 2018. godine, kako navode, za rad kluba iz Budžeta opštine opredijeljeno je 118.550 eura, od čega 47.500 eura po osnovu pomenute odluke, a preostali dio iz budžetskih rezervi; 2019. godine za rad kluba prenešeno je 162.100 eura, od čega 103.000 eura po osnovu odluke, preostali dio iz budžetskih rezervi (od čega je 55.000 eura dato kao pozajmica, koja je odbijena od iznosa dodijeljenog Odlukom za 2020.godinu). "Naredne, 2020. godine Arsenalu je prenešeno 106.600 eura (od 120.000 eura dodijeljenih po osnovu odluke, oduzeta su gore pomenuta pozajmljena sredstva). Dodatno FK Arsenal je u 2020. sufinasiran sa iznosom od 41.000 eura, sa stavki budžetske rezerve i rezerve za sport."

Važno je naglasiti, kako ističu iz Opštine, a da bi se na ilustrativan način istakla privilegija koju je uživao FK Arsenal, da je drugorangirani na listi za finansiranje sportskih organizacija, odmah nakon FK Arsenal, dobio 50.000 eura, što je "drastična razlika u ukupnim sredstvima". "Preciznije, 36 sportskih organizacija iz Tivta (svi izuzev FK Arsenal), u 2020. godini, dobili su ukupno 191.400 eura, dok je sam Arsenal od Opštine Tivat u ovoj godini prihodovao 161.000 eura," ističu iz Opštine.

Napominju da klub od 2018. bilježi enorman porast izdataka, pa se iznos ugovora o dijelu za administrativne radnike sa 7.800 eura uvećao na 17.600 eura. "Takođe, godišnji troškovi usluge knjigovodstva višestruko su narasli, sa 600 na 4.200 eura. Na osnovu izvještaja kluba, finansijske obaveze do 31.12.2020. iznose preko 108.000 eura, čime je klub doveden u rizik nelikvidnosti."

Iz Opštine poručuju da je konačna odgovornost za upravljanje rizikom likvidnosti na rukovodstvu kluba, a stav te lokalne samouprave je da je finansiranje rada kluba samo i isključivo iz opštinskog budžeta neodrživ način poslovanja.

"Skupština kluba na svojim sjednicama nije usvajala programe rada i finansijske izvještaje, što je obaveza definisana Statutom ove sportske organizacije. Od 2018. održane su samo dvije sjednice Skupštine, osnivačka 2018. i još jedna nakon ostavke tri člana. Skupština nije donosila odluke, već je sve ugovore sklapao direktno predsjednik Upravnog odbora. Neregularnosti je mnoštvo i sve one za posljedicu imaju trenutno stanje. Opštini Tivat ruke su vezane, upravo zbog nezakonitog upravljanja klubom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: