Ubijediću Mesija da ostane u Barsi, njemu novac nije prioritet

Laporta poznaje Mesija otkako je 2003. godine preuzeo Barselonu. Na početku svog mandata Laporta je za trenera izabrao Franka Rajkarda i doveo je Ronaldinja, Samuela Etoa i Deka, da igraju sa talentima iz klupske škole Karlesom Pujolom i Ćavijem Ernandesom

6123 pregleda 1 komentar(a)
Mesi i Laporta, Foto: Printscreen
Mesi i Laporta, Foto: Printscreen

Jedan od kandidata za predsjednika Barselona Đoan Laporta rekao je da je uvjeren da će, ako pobijedi na izborima, ubijediti Lea Mesija da ostane u klubu.

Nekadašnji predsjednik Barselone se ponovo kandidovao za tu funkciju, na izborima zakazanim za 24. januar.

"Nadam se da mogu da ubijedim Mesija da ostane sa nama još nekoliko godina, pa da se lijepa priča koju ima u Barseloni nastavi. Čast mi je da imam kredibilitet kod fudbalera. Kada se sretnemo, Mesi mi uvijek kaže da sam uradio ono što sam rekao da ću uraditi, to je nešto na šta sam veoma ponosan i nešto što ne želim da izgubim", rekao je Laporta za agenciju Asošiejtid pres.

Laporta poznaje Mesija otkako je 2003. godine preuzeo Barselonu. Na početku svog mandata Laporta je za trenera izabrao Franka Rajkarda i doveo je Ronaldinja, Samuela Etoa i Deka, da igraju sa talentima iz klupske škole Karlesom Pujolom i Ćavijem Ernandesom.

Mesi je brzo napredovao kroz fudbalsku akademiju i 2004. godine priključio se prvom timu, koji je poslije toga osvojio dvije titule u Primeri i Ligu šampiona 2006. godine.

Kada su oslabili rezultati, Laporta je zamijenio Rajkarda Pepom Gvardiolom i prodao je Ronaldinja. Gvardiola je oformio ekipu oko Mesija, Ćavija i Andresa Inijeste i započeo najslavniji period u klupskoj istoriji.

Laporta 2010. godine nije mogao da se kandiduje za treći uzastopni mandat. On je na izborima 2015. godine pokušao da smijeni Đosepa Bartomeua, ali neuspješno, pošto je tadašnji predsjednik ostao zahvaljujući triploj kruni - tituli u Primeri, Kupu kralja i Ligi šampiona.

Bartomeu je podnio ostavku u oktobru kada se suočavao sa izglasavanjem nepovjerenja poslije loših rezultata i finansijske situacije. Barselona je u avgustu izgubila 8:2 od Bajerna iz Minhena u četvrtfinalu Lige šampiona, a morala je da proda napadača Luisa Suaresa, kako bi se oslobodila njegove velike plate.

Navijači su nezadovoljni i situacijom oko Mesija, koji je ljetos tražio da napusti klub, ali se uprava pozvala na klauzulu, pa je Argentinac ostao na Nou kampu kako bi izbjegao odlazak na sud.

Mesijev ugovor ističe u junu što znači da on od 1. januara može da pregovara sa drugim klubovima. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena rekao je da do kraja sezone neće donijeti odluku o svojoj budućnosti.

Laporta je rekao da, uprkos tome što je "neformalno" razgovarao sa Mesijem prethodnih godina, još sa njim nije razgovarao formalno.

"Želio bih da budem predsjednik fudbalskog kluba Barselona, da pazim na račune, savršeno znam kakve su mogučnosti da mu damo finansijski predlog. Ali, za mene, finansijski predlog za Mesija nije najvažnija stvar. Najvažnije je da mu predložmo vrlo konkurentan tim, pošto Leo želi da osvaja titule", naveo je on.

Osim Laporte, na predsedničkim izborima biće još sedam kandidata. Oko 110.000 članova kluba ima pravo glasa.

Bonus video: