Savićević o novom i prethodnom selektoru, o razlozima promjene i očekivanjima u kvalifikacijama za SP

Predsjednik FSCG Dejan Savićević očekuje od novog selektora Miodraga Radulovića da napravi rezultatski iskorak i vjeruje da Crna Gora može da se bori u kvalifikacija, pod uslovom da bude kompletna

30567 pregleda 120 reakcija 68 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik FSCG Dejan Savićević razgovarao je sa Farukom Hadžibegićem dan pošto je Miodrag Radulović imenovan za za novog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore, i saopštio mu razloge zbog kojih nije produžen ugovor.

U tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za crnogorske štampane medije, prvi čovjek crnogorske kuće fudbala objašnjava zašto nije nastavljena saradnja sa Hadžibegićem, zašto je odabrao Radulovića, te zašto sada već bivšeg selektora nije odmah obavijestio o promjeni na kormilu...

"Odlučili smo se za promjenu jer smo za ovih godinu i po, koliko je bio Hadžibegić, očekivali da ćemo ipak vidjeti nešto više. Nisam htio javno da govorim o tome prije početka Lige nacija, ali sam očekivao da budemo prvi u grupi, i pored svih problema sa povredama. Jesmo na kraju bili prvi u grupi, iako ne tako dominantno, i sigurno je da smo zadovoljni rezultatom. Ipak, kada pogledamo širu sliku - očekivali smo da ćemo pokazati više, i to je razlog zbog kojeg smo se odlučili da napravimo promjenu", kaže Savićević.

Savićević i Hadžibegić
Savićević i Hadžibegićfoto: Savo Prelević

Isto je saopštio i Hadžibegiću...

"Danas (utorak, 29. decembar) sam se čuo sa njim. Ti razgovori nikad nisu prijatni, jer svako ima neko svoje mišljenje, i kada se već donesu takve odluke mislim da je bolje da sve ‘prespava’ i da se hladnije glave razgovara i sa jedne i sa druge strane. Pričali smo, objasnio sam mu razloge zbog čega ga nisam odmah zvao - iste ove koje navodim sada. Nadam se da se nije naljutio zbog toga što ga nisam pozvao odmah, jer stvarno ne bi bilo u redu kada bih rekao da smo imali ijednu ‘grku’ riječ. Za ovih godinu i po koliko je bio selektor imali smo dobru saradnju, bio je jako korektan, nije imao nekih posebnih prohtjeva. Mislim da je i Savez prema njemu bio korektan i bilo bi mi žao da ode ljut zbog toga što ga nisam pozvao dan ranije. Pričali smo, objasnio sam mu neke stvari i to je to - na kraju krajeva, došao je na moj predlog, proveli smo dobrih godinu i po dana i želim mu svu sreću u karijeri, a mi idemo u nešto novo", navodi Savićević.

A nova priča kreće sa sa Miodragom Radulovićem - još na predstavljanju prvog selektora crnogorske reprezentacije, Zorana Filipovića prije 13 godina, Radulović je bio tu kao selektor omladinske selekcije.

"Odlučili smo sa za Radulovića jer je u ovom momentu morao da dođe neko ko poznaje ambijent. Sada nemate vremena da dovedete nekog trenera koji nikad nije gledao reprezentaciju, ili nekog stranca. Doveli smo čovjeka koji je od marta, otkada je počela pandemija koronavirusa tu, u Podgorici, koji je odgledao svih šest utakmica reprezentacije u Ligi nacija, koji odlično poznaje tim i većinu igrača. Sve to umijeće koje je pokazao u inostranstvu može da pokaže sada, a generalno mislim da je ovo prava prilika za njega - jer, svakom ko se bavi trenerskim poslom cilj mu je da jednog dana vodi nacionalni tim", objašnjava Savićević.

Miodrag Radulović
foto: Reuters

Radulović startuje u martu - u kvalifikacijama za SP. Letonija na strani, Gibraltar kod kuće, pa Norveška opet kod kuće, sve u sedam dana.

"Raspored nam ide naruku, zato je najbitnije da budemo kompletni, da krenemo bez povreda, bez koronavirusa... Bitno je da se oporave Vešović i Tomašević, da Jovetić nađe klub u januaru... Imamo nešto lakši početak, iako će tri utakmice u sedam dana biti ‘paklene’, naročito za nas koji nemamo veliki fond igrača. Moraće selektor da pozove više igrača i da ih rotira, jer istih 11 da igraju tri meča - to je nemoguća misija. Ali, to je odluka Uefe i moramo da se povinujemo.

Savićević ne krije da očekuje od Radulovića rezultatski iskorak - pod uslovom da ekipa bude kompletna.

"Ako smo svi tu, zašto da ne, mislim da možemo da krenemo dobro, da se borimo za visok plasman. Evo gledali smo i tu Norvešku protiv Srbije - imaju Halanda, koji je dobar igrač, daje golove, ali može da se igra sa njima. Dva puta samo se sastali sa Turskom - pokazali smo da možemo i sa njima. Osim Holandije, koja je mnogo iznad svih, mislim da sa ostalima možemo da igramo - to je neko moje viđenje. Ali, samo ako smo kompletni. Ako nismo, onda se sve komplikuje i ulazimo u problematiku. Tada treba biti realan i vidjeti koga je selektor imao na raspolaganju", zaključuje Savićević.

Bonus video: